Više nikad ne morate kupovati kocku za juhu

Više nikad ne morate
kupovati kocku za juhu

Povrtni temeljac

Kupovni temeljci “u prahu” se ne mogu mjeriti s temeljcem kojeg napravite kod kuće.

I daju nam predivan osjećaj povratka u djetinjstvo kada smo puno više kuhali i puno manje kupovali gotovu, konzerviranu hranu.

Povrtni temeljac

Gotove temeljce u posudicama, kockicama i sličnim pakiranjima koji su dostupni na tržištu gotovo nikada ne kupujem jer uvijek u zamrzivaču imam temeljac od kostiju ili povrća koje napravim sama.

O mesnom temeljcu od kostiju sam već pisala, sada je na red došao i povrtni temeljac. Osim što je pun minerala, alkalizira naše tijelo. Vrlo je jednostavan za pripremu, jeftin, ne kuha se dugo tako da sam su nam sve izlike izbijene iz rukava.

Povrtni temeljac

Gotovo nikada ne preskačem poriluk, celer, luk, češnjak i mrkvu. Ali zapravo možete koristiti koje god povrtne namirnice imate bez da komplicirate. Povrće uvijek očistim, ogulim ili što god je već potrebno. Također, ako želite dobiti malo puniji okus možete ga nasjeckati te pirjati na malo maslinovog ulja te mu tek onda dodati vodu.

Povrtni temeljac

Evo što sam sve dodala ovog puta:
Poriluk
Celer
Mrkvu
Luk
Češnjak
Komadić đumbira
Peršin
Korijander
Estragon

Povrtni temeljac

Priprema:
Povrće očistite te operite te ga prelijte s 3 litre vode. Kuhajte 45 minuta. Dobiveni temeljac procijedite, pustite ga da se ohladi. Prelijte ga u staklenke te čuvajte u zamrzivaču. Možete ga koristiti prilikom kuhanja umaka, rižota, raznih juha ili pak ako trebate skuhati kvinoju, proso ili slične namirnice, koristite ga umjesto vode jer će im dati fantastičan okus.

Povrtni temeljac

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! ?

Učitati još
Zatvori