Prednosti zajedničkog spavanja s bebom

@masha_teone

@masha_teone

Svaki će roditelj na drugačiji način pristupiti uspavljivanju svojeg djeteta.

Nekada se zajedničko spavanje u roditeljskom krevetu nije pretjerano zagovaralo, no u posljednje vrijeme postalo je sve popularnije mališana smještati uz sebe. Istraživanja pokazuju kako su bebe koje spavaju s roditeljima manje podložne stresu i da je zajedničko spavanje bolje za fizičko i psihičko stanje djeteta.

Prilikom spavanja sa malom bebom morate biti vrlo oprezni te poduzeti neke zaštitne mjere.

@masha_teone

@masha_teone

Osim što se boje nezgoda u snu, mnogi se roditelji protive zajedničkom spavanju jer su uvjereni kako će zajedničko spavanje sutradan loše utjecati na djetetovu samostalnost, no sve se češće postavlja teza kako je upravo suprotno – ona djeca koja spavaju sa svojim roditeljima su samostalnija od svojih vršnjaka, imaju manje zdravstvenih problema, bolje rezultate u školi i više samopouzdanja. Bebe koje su pak noć za noć ostavljene da se same uspavaju plačući, pod većim su stresom. Podložnije su bolestima i sporije se od njih oporavljaju.

Ipak, najidealnije bi bilo kada bi dijete imalo mali krevetić koji ima mogućnost biti prislonjen uz veliki krevet gdje spavaju roditelji. Na ovaj način roditelji spavaju nesmetano, a bebine potrebe su zadovoljene.

 

 

 

Kako bi osigurali svoju bebu tokom spavanja, važno je poštovati sljedeća pravila sigurnosti:

1. Ne smije vas biti strah spavati s djetetom.

2. Krevet treba biti dovoljno velik, kako bi svi komotno stali.

3. Dijete nikada ne smije spavati između roditelja, nego sa strane.

4. Djetetovu stranu kreveta zagradite.

Ako vas muči pitanje kada će dijete prijeći u svoj krevet, ne brinite, i za to će doći vrijeme, kada se dijete osjeti dovoljno samostalno. A do tada, uživajte, jer beba će ionako prebrzo odrasti i ta zajednička spavanja će vam itekako nedostajati.

Foto: Instagram

0