Plodovi ljeta za savršen smoothie

Ako ste jos uvijek u prilici uživati u moru i suncu, šteta je ne iskoristiti sve blagodati ovog, svima omiljenog, godišnjeg doba. Sada kada se ljeto približava kraju mnoge od nas će razveseliti slatki i sočni plodovi smokve. Smokva je jedno od prvih voća u kojem ljudi uživaju već tisućama godina. Sadrži vrlo malo kalorija, a obilje vitamina, minerala i antioksidansa. U njima možete uživati tokom cijelog dana, jesti ih samostalno ili sa drugim namirnicama, a sušene se mogu konzumirati tokom cijele godine. Iako ih ja preferiram svježe, tek ubrane sa stabla. 🙂

smoothiesmokva6

S obrzirom da ih želim maksimalno iskoristiti, pokušala sam ih dodati u smoothie i oduševila se okusom. Uz smokve tu je i aronija – čudesna bobica koja dozrijeva upravo u kolovozu ili rujnu, a spada u najljekovitije bobičasto voće. Sadrži obilje antioksidansa, vitamina E i C, a ima antibakterijsko, antivirusno i protuupalno djelovanje. Smatra se da smanjuje rizik od raka, sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti i blagotvorno djeluje na probavni sustav. Do sada sam imala priliku probati aroniju samo u obliku soka, a s obzirom da sam je dobila u svježem obliku, morala sam i nju dodati u ovaj smoothie. Okus joj je dosta trpak i kiselkast, ali u smoothie se savršeno uklopila.

smoothiesmokva4

Kako niti jedan smoothie koji radim nije skroz jednostavan i dosadan, odnosno ne sadrži samo dvije – tri namirnice, ovdje sam također odlučila eksperimentirati i dodala još jednu super namirnicu – incan bobice, koje još nazivaju i peruanska jagoda. Kod nas se mogu naći u sušenom obliku, okus im je fantastičan – slatko kiselkast, a prepune su C vitamina. Mogu se grickati kao međuobrok, dodavati u smoothie, zobene pahuljice ili čak u salate, a svakom vašem obroku će dati osvježavajuću notu.

smoothiesmokva3

Dakle, slijedi recept za ovaj bombastičan ljetni smoothie, za koji se nadam da ćete ga prvom prilikom isprobati, jer okusom naprosto oduševljava!

smoothiesmokva1

SASTOJCI:
5 zrelih smokava
Šaka svježih bobica aronije
1 banana
Pola avokada
Šaka incan bobica
Prstohvat vanilije u prahu
Žlica kokosovog ulja
Voda i led po želji

smoothiesmokva5

Smokve operite i stavite u blender (s korom ili bez, ovisi kako volite). Aroniju operite i skinite svaku bobicu sa stabljike. Dodajte jednu bananu, pola avokada, šaku incan bobica, žlicu kokosovog ulja (rastopljenog) i prstohvat prave vanilije u prahu. Dodajte malo vode i dosta leda, ako želite da vam smoothie bude hladan. Sve sastojke iz izmiksajte u dobrom blenderu i uživajte u okusu!
Ako nemate svježu aroniju, možete staviti i sušene bobice, ali ih prethodno namočite par sati u vodi. Vaniliju i kokosovo ulje sam dodala radi punoće okusa, a avokado i bananu da bude kremasto. Sami napravite svoju kombinaciju namirnica, eksperimentirajte i možda se iznenadite okusom, kao i ja nakon što sam isprobala napraviti nešto drugačiji smoothie nego inače.

smoothiesmokva7

0