Kako pronaći odgovore na ona ključna životna pitanja?

Znamo li doista sami odgovore na sva pitanja samo što si to ne želimo priznati i lakše je zatvarati oči pred nečim što je samo po sebi već jasno? Vjerujem da kada se zagledamo duboko u svoje srce i dušu imamo sve odgovore i osluškujući našu intuiciju gotovo uvijek možemo znati, kao i osjetiti, kako i da li učiniti nešto i kojim putem treba krenuti. Sigurno ste radili onaj već dobro poznati “za i protiv” popis kako bi lakše donijeli odluku oko promjene posla, ostanka u vezi, preseljenja ili neke slične situacije u kojoj ste se našli u nekom trenutku svog života. I dok ste tako na jednom mjestu sakupljali sve pozitivne i sve negativne strane nekog događaja ili osobe, osvijestili ste na jedan lakši način što i kako trebate učiniti. No, sigurno vam je poznato i to da kada dođe do trenutka odluke, ustvari odgovor uvijek već znate unaprijed, samo što često zanemarite taj unutarnji glas koji vam pokušava došapnuti što je dobro za vas, a što nije.  A nerijetko je to ono “Znala/znao sam!”.

intothewild4

Naučeni smo ne slušati sebe, jer ili su naša uvjerenja na temelju kojih odlučujemo prejaka i sputavajuća ili prevlada utjecaj drugih, koji su nam važni u životu, a znaju “bolje” od nas što je za nas ispravno, a što ne u datom trenutku. Meditacija je jedna od divnih metoda koja nam može pomoći kroz mirno i opuštajuće stanje u koje se dovedemo prilikom meditiranja, osluhnuti što nam to govori naša duša. Kao što je i naše tijelo ogledalo naše duše jer kada nismo dobro na emotivnoj, odnosno duhovnoj razini tada se to očituje na našoj fizičkoj razini, na našem tijelu. Jeste li ste se ikada upitali tko ste, kuda idete, zašto ste ovdje, što volite, što želite, za čime teži vaše srce, koji su to trenuci u vašim životima kada ste istinski bili sretni, ponosni na sebe, kada ste se zadnji puta smijali i zabavljali onako iz srca i duše? Ili neprestano nekud žurite, živite po već utabanom obrascu vaših svakondnevnih obaveza, bez i da razmišljate da li uopće živite ovaj svoj život.

intothewild2

Ukoliko želite proživjeti sretan, čaroban i ispunjen život, morate nadjačati sami sebe. Izdići se iznad svega u čemu ste, prvenstveno iznad svog ega. Povežite se sa svojim unutrašnjim vodstvom, sa svojom dušom, jer vi ste puno više od vašeg fizičkog tijela. Prihvatite svaki dio sebe u potpunosti, postanite si važni vi sami, vaše potrebe i vaši osjećaji, a ne da vam je fokus samo na zadovoljavanju tuđih potreba. Jer jedino ako ste vi zadovoljni sami sa sobom, tada možete biti zadovoljni i sa svime oko vas.

intothewild3

Kako pospremate svoje domove, tako pospremite i svoju mentalnu kuću, odbacite sve ono što vam više nije potrebno, sve one obrasce i uvjerenja koja neprestano vrtite i koji vas više ne služe i ne podržavaju i na taj način ostavljate proctor za novo i bolje. I svakako imate više prostora čuti odgovore koje vam šalje vaša duša i budite sigurni da ćete biti na pravom putu. Pronašla sam jedan zgodan citati koji kaže: “Naši su životi priče. Ponekad, međutim, svoje priče ne prepoznajemo dok se odvijaju pred nama. Premda katkada maglovito naslutimo da je naša priča jedinstvena, vrijedna razmišljanja. Možda bismo dobro postupili kada bismo meditirali o svom životnom putu i povremeno si postavljali pitanja kao što su: “Tko sam? Koja je moja svrha? Kakvim putem želi ići moje srce?” te pažljivo osluhnuli ono što se iz tog spokoja i tišine s vremenom pojavi. Jer svaki je život jedinstvena priča, istkana od brojnih podpriča, zapleta, tokova i vremena. Već i nejasna slutnja naše priče omogućit će nam da više budemo stvaraoci, a manje žrtve vlastitoga života.” (Jon Kabat-Zinn)

Naši životi doista jesu naše posebne i jedinstvene priče, i sami odabiremo svoje uloge u tim životima. Mi smo istovremeno i glumici i režiseri i scenaristi na svom filmskom platnu i imamo moć odabrati koji će to žanr biti; drama, komedija, triler ili nešto sasvim drugačije. Uvijek imamo izbor, kojeg ponekad ne vidimo zaslijepljeni situacijom u kojoj smo se našli, no ako pokušamo potražiti odgovor kako izaći iz te situacije, pokušajmo za početak, samo se umiriti i upitati sebe što je to najbolje za nas – ono što nam prvo padne na pamet, uglavnom je i najtočniji odgovor. Izdvojite vrijeme za sebe, koliko god bili u gužvi i u prezgusnutom rasporedu između obitelji, posla, aktivnosti – pet minuta uvijek možete pronaći.

lakoca-zivljenja.hr

info@lakoca-zivljenja.hr

Foto: Into The Wild

0