Najpopularnije tajlandsko jelo – Pad thai

Tajland! Gradska užurbanost, ali i opuštenost, plaže boje kokosovog brašna, kokos, puno kokosa… Vrućine i kiše. Boje, toliko boja da ih jedva sve možete percipirati. Nasmijani, neopterećeni narod koji u isto vrijeme sve radi za nekoliko centi. Mirisi koji neprekidno nadražuju osjetilo njuha i hrana, toliko hrane da ti pamet stane.

padthai-Kolaz1

Razmišljajući na koji način ispričati priču s Tajlanda, iz moje perspektive samo je jedan način bio ispravan, nekako i logičan, Pad thai – jedno od najpoznatijih, ako ne nama zapadnjacima i najpoznatije tajlandsko jelo.

Prvo jutro na poluotoku Krabiju, u malom mjestu Ao Nang, odlučili smo provesti Božić na tečaju kuhanja u školi Ya’s Cooking School. Pokupio nas je simpatični mladić, ljepljiv i vidno umoran; na stražnjem, otvorenom dijelu kombija, vozili smo se 10ak minuta do samozatajne Ya. Usred ničega, u šumi, na velikoj natkrivenoj terasi, dočekala nas je, kako oni kažu ‘very famous’ kuharica sa svojim pomoćnicima. Bruseći svoj zanat preko 30 godina, Ya je otvorila prvu školu kuhanja na Krabiju gdje sve željne znanja podučava tajnama tajlandske kuhinje.

padthai-Kolaz2

Ostala sam totalno impresionirana. U šumi, u nečemu što samo liči na kuću, s vrlo lošim engleskim, Ya priprema vlastiti DVD, a jedno od stabala škole krasi slika Gordona Ramseya koji je došao u tu istu šumu da ga ona nauči spremati Tom Yum juhu! Priča za koju mislite da se samo odvija u filmovima. Jednostavna, opuštena atmosfera, koja ostavlja dojam kao da za ovo mjesto nitko ni ne zna, urezala nam se u pamćenje kao jedan od najljepših trenutaka provedenih na Tajlandu.

I da, kao pravi turisti, silno smo željeli pripremati Pad thai. 🙂 Iako dostupnih recepata ima more i svi izgledaju nimalo komplicirani, Ya nam je objasnila nekoliko trikova. Za pravi okus Pad thaija namirnice moraju biti tajlandske i što bolje kvalitete, način na koji ih pripremate, sjeckate, jako je bitan i nikada ne smijete zaboraviti kuhati s ljubavlju.

A tek chili! Što ti ljudi rade sa chilijem! Govorili su nam da njihovi pojmovi ljutoće daleko premašuju naše, ali ovo njihovo nije ljuto, ovo žari i pali baby 🙂 Ya nam je ispričala kada je odrastala da je bila toliko siromašna, da su chili jeli kao grickalice, a s tim se možemo teško natjecati…

Došlo je vrijeme za Pad thai!

padthai-Slika5

Evo što vam je sve potrebno za 4 porcije:

Wok (pripazite na veličinu, wok od 30 cm je za dvije porcije)
300 g tjestenine za Pad thai
5 žlica ulja
3 jaja
3 žlice šećera
1 žlica svijetlog sojinog umaka (light soy sauce)
1 žlica tamnog sojinog umaka (dark soy sauce)
1 žlica kikirikija (oguljenog i poprženog)
120 g sojinih klica
4 veće mlada luka
2 žlice nasjeckanog luka i ljutike
2 žlice octa ili tamarind umaka
1 žlica sušenih kozica
150 g svježih kozica
2 žlice ribljeg umaka (fish sauce)
60 g čvrstog tofua
1 žlica suhih chili papričica
1 limeta
Papar

padthai-Slika1

padthai-Slika2

Priprema:
Tjesteninu pripremite po uputama na vrećici. Najvjerojatnije ćete je morati potopiti u vodi sobne temperature. Nasjeckajte luk i ljutiku na sitne komadiće, a mladi luk na kolutiće. Tofu također nasjeckajte na manje pravokutnike, otprilike veličine kozica. Odmah pripremite sve umake u točnim količinama, kao i ostale sastojke.

Zagrijte wok i dodajte 4 žlice ulja. Zatim dodajte luk i ljutiku te popržite 30-ak sekundi. Dodajte sušene škampe i tofu te konstatno miješajući pričekajte da tofu poprimi boju, 2-3 minute. Ovo je baza jela, ovo je ono što mu daje bazu okusa. Zatim dodajte redom riblji umak, oba sojina umaka, šećer, tamarind ili ocat, chili (količina po želji) i tjesteninu. Miješajte dok tjestenina ne upije tekućinu. Pomaknite sve sa strane woka, dodajte 1 žlicu ulja te razbijte jaja (prethodno ih razbijte u jednu zdjelicu).

padthai-Slika3

Dodajte svježe kozice i sve zajedno promiješajte nekoliko puta te odmah dodajte mladi luk i sojine klice. Konstatno miješajući, jelo je gotovo kada kozice budu pečene, a jaja dobiju teksturu mrvičaste kajgane, 3-4 minute. Podijelite u 4 porcije, prelijte limetinim sokom, posipajte kikirikijem i dodajte po želji još chilija.

padthai-Slika4

Nakon što smo spremili sva jela, uživali smo na trošnoj terasi popularne Ya u vlastitim kreacijama. Iskustite dašak Tajlanda i pripremite vlastiti Pad thai! I ne zaboravite kuhati s ljubavlju <3

Uživajte!

Video: Marko Marinković

0