Miris jeseni: pekmez od šljiva

Za mene jesen miriše na šljive i pekmez od šljiva. 🙂 Ja ga osobno obožavam, kao mala sam ga uvijek spremala sa svojom bakom. Pekmez od šljiva je odličan dodatak mnogim jelima, a osim što je hranjiv, vrlo je zdrav. Zato sam vam ovaj put odlučila otkriti bakin recept za pekmez od šljiva, od kojeg ćete lizati prste. 😉

Trebat će vam 6 kila šljiva, ali bilo bi dobro da šljive budu domće! Osim šljiva jedino vam još treba jedna kila šećera (ako želite, pekmez možete raditi i bez šećera) i čiste sterilizirane teglice za pohranu.

Za početak šljive dobro operite, pa ih po želji ogulite ili nemojte, ovisi kako volite. Sve šljive stavite u multipraktik i izmiksajte do kraja. Kada se šljive u potpunosti izmelju, stavite ih kuhati na laganu vatru.

dj_romashka

Kada smjesa od šljiva postane gusta, dodajte šećer, pa povremeno mješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 4 sata. Smjesa pekmeza na kraju mora biti gusta.

Prije nego pretresete pekmez u staklenke, čiste staklenke sterilizirajte u pećnici na 50 stupnjeva. U čiste staklenke pretresite pekmez, pa ih vratite u zagrijanu pećnicu da se stvori kožica na vrhu pekmeza. Kada se kožica stvori, staklenku dobro zatvorite.

Najbolje je staklenku zatvarati tako da vrh prvo prekrijete prozirnim celofanom, pa tek onda zavrnete poklopac. Pekmez čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

lalobelmont

Uživajte u okusu! 😉

Foto: txelllagresa, dj_romashka, lalobelmont/Instagram

0