Minimalistički raj u Litvi

Minimalistički raj u Litvi

kuća litva

Kuća smještena u snježnoj šumi zvuči kao idealno mjesto za boraviti u ovim zimskim mjesecima, a jednu takvu uredio je kreativni studio Dizaino Virtuve čiji projekti uređenja uvijek plijene pažnju. 

Minimalistički interijer stavlja naglasak na snježnu šumu. 

kuća litva

Kuća je smještena u dijelu ruralne Litve, a njen interijer sa svojom monokromatskom paletom najbolje nadopunjuje snježno okruženje i šumski krajolik. Radi se o prostoru od 138 kvadrata koji nastanjuje mlada obitelj s dvoje djece. Minimalistički interijer stavlja naglasak na snježnu šumu kadrirajući najprivlačnije poglede velikim prozorima koji sežu od poda do stropa i nalaze se sa svih strana zemljišta.

kuća litva

Na prvom katu nalazimo veliki open-space koji se sastoji od kuhinje i dnevnog boravka čije su zone međusobno odijeljene suptilnim stepeništem s balustradom od crnog stakla. Poseban šarm ovom prostoru daje činjenica da se radi o potkrovlju, a kosi strop i zidovi prekriveni su drvenom lamperijom u bijeloj boji. Osim što pružaju dodatnu toplinsku izolaciju, ove drvene obloge sam prostor čine vizualno puno toplijim i zanimljivijim, i ostvaruju privlačan kontrast s uljenim drvenim podom od hrastovine u prirodnoj boji.

kuća litva

Ovakvim odabirom materijala i boja te velikim prozorima, šuma koja okružuje kuću postala je jedan od glavni dijelova interijera.

U prostoru kuhinje posebno dolazi do izražaja crno-bijeli kontrast, a najviše ga potencira tamni mramor kojeg nalazimo na zidu i radnim površinama. U duhu toga, i u ostatku interijera nalazimo neobičnu upotrebu materijala, kao što su cementne površine koje nalazimo ispod televizora te ujedno služe kao spremište drva za ogrjev, budući da se u ovom dijelu nalazi kamin simpatičnog retro izgleda. Veliku ulogu u dizajnu prostora čine visilice sa žičanim sjenilom i otkrivenim žaruljama koje prostor čine još toplijim.

kuća litva

Dok spomenuti prvi kat služi kao društvena zona, u prizemlju nalazimo privatne prostorije – dječje sobe, igraonicu i veliku spavaću sobu koja se nadovezuje na raskošnu kupaonicu. One su odijeljene staklenom garderobom koja ujedno osigurava privatnost i čini sam prostor većim. Betonski zid iznad uzglavlja prekriven je crnim letvicama koje se nadovezuju na boje i materijale koje nalazimo u kupaonici.

kuća litva

Iako je upotreba isključivo crno-bijele palete bio i jedan od temeljnih zahtjeva vlasnika kuće, dječja soba ipak je zaslužila nešto veseliji kolorit, što je posebno naglašeno simpatičnim zagasito zelenim tapetama, a kao i u ostatku stana, sve je vrlo ugodno, odmjereno i uređeno sa stilom.

kuća litva

kuća litva kuća litva

Foto: Kernius Pauliukonis

Učitati još
Zatvori