Sreća kao izbor svakog od nas

Sreća kao izbor svakog od nas

uwehome

@uwehome

Sreća je izbor svakoga od nas, a ne rezultat.

Ništa što dolazi izvana neće vas učiniti sretnijim, sve dok to sami ne odlučite.

Kao što vas niti jedna osoba ne može učiniti sretnima, ako sreća nije vaš vlastiti izbor. Sreća ne dolazi k vama, ona može doći samo od vas. Ne postoji bolji trenutak od ovog sada da budete sretni. Taj isti trenutak je najbolji da prestanete gledati na ono što nemate i na ono što ima netko drugi, da prestanete kritizirati sebe i sve oko sebe, da se prestanete žaliti, mrštiti, prigovarati, biti nezadovoljni i nesretni, upravo ovaj trenutak je savršen da odaberete svoju pažnju usmjeriti prema unutra i na sve ono lijepo što se tamo nalazi. Sreća nije privilegija nekog drugog, ima je dovoljno za svakoga od nas.

Ako ste se ikada pitali ima li smisla to što živite i ako vam se čini da ste došli do kraja tunela, a ne vidite svjetlo i kada ne znate više od kuda i kamo krenuti, nikada nemojte gubiti nadu jer uvijek, ali baš uvijek postoji izlaz. Ponekad je zaista malo potrebno da bi bili sretni, a tako često i to malo promakne. Da bi bili sretni dovoljno je pogledati duboko u sebe i zahvaliti što smo tu, što dišemo, što vidimo, što je ispred nas svakoga dana novi dan i nove prilike i mogućnosti. Veseliti se tuđoj sreći i uspjesima je također odličan put prema sreći.

@kendallmcleod

@kendallmcleod

I nije sreća oko nas, i ne stvara se kao što niti ne dolazi izvana, a ni pod utjecajem drugih ljudi i situacija, već dolazi od nas samih, iz naših srca i naših misli. I nećemo biti sretniji ako imamo više od onoga preko puta nas, pa čak ni ako dobijemo novi, bolje plaćen posao, ili partnera za kojeg smatramo da će nas usrećiti, jer ako i dobijemo sve to, a nismo sretni u duši, ništa nas neće usrećiti dugoročno. Sve je to prolazno, trenuci koji dolaze i odlaze, a ono što zaista ostaje smo mi, ovakvi kakvi smo i trebamo naučiti biti sretni prvo sa sobom, kako bi mogli biti sretni i sa svime ostalim, kako onime što imamo, tako i onime što nemamo.

I to ne znači da ne trebamo željeti, težiti prema višem, boljem i većem ili prestati sanjati i veseliti se, to samo znači da istinska sreća nije tamo negdje i onda kada se posloži obitelj, karijera, djeca, obaveze i slobodno vrijeme, već da je osjećaj sreće, ispunjenja i radosti u nama, u našoj istinskoj biti, i da smo mi sami po sebi bića radosti i da ima toliko toga na čemu, svakoga dana, možemo biti zahvalni, a ujedno i sretni.

dfreske

@dfreske

Podsjetimo se na 10 razloga za sreću koje tako često ne primjećujemo:
1. Živi ste
2. Zdravi ste
3. Imate bar jednog člana obitelji
4. Imate dom i posao (bez obzira da li volite svoj posao ili ne)
5. Imate bar jednog prijatelja
6. Imate svoj cilj u životu
7. Imate svijest o zahvalnosti, oprostu i pihvaćanju
8. Iskreni ste i pošteni prema sebi i prema drugima
9. Prihvaćate sebe i druge bez obzira na sve
10. Živite u sadašnjem trenutku

Ako se pronađete u barem pet od deset, ovdje nabrojenih, razloga za sreću, zahvalite svakoga dana kada se probudite što je pred vama još jedan sretan dan, prepun mogućnosti i kojeg možete kreirati baš onako kako vi to želite i zaslužujete. I ne dozvolite da vam promakne trenutak u kojem ćete zastati, osvijestiti ga i uživati u njemu – možda je to baš ovaj trenutak, sada. Ne propuštajte ga. Sreća nije negdje drugdje, ona je u nama, u našim srcima i našoj duši i svatko od nas zaslužuje i može biti sretan.

dfreske_files

@dfreske

Foto: Instagram

 

Učitati još
Zatvori