Manuka med – najbolji med na svijetu

Na Manuka med sam naišla prvi put sasvim slučajno i to, vjerovali ili ne, u jednoj kuharici. Malo sam dublje počela istraživati o čemu se točno radi te vam donosim samo nekoliko natuknica koje će nadam se, biti dovoljne da ga uvrstite u svoju svakodnevnu prehranu. Ovo je zaista med koji liječi!

manukamed2

Jeste li ikada čuli za ovaj med? Podrijetlom sa Novog Zelanda, gdje izvorno raste biljka manuka, tek u 19. stoljeću, znanstvenici su otkrili njegova prirodna, antibiotska svojstva. Osim toga, karakterizira ga i antiupalno djelovanje te je jak antioksidans. Koristi se kao efektivno sredstvo za ubrzano zacjeljivanje rana.
Nekoliko studija je pokazalo da se konzumacijom meda smanjuje zubno krvarenje mesa za 35%. Izvrstan je protiv grlobolje te prijatelj imuniteta, a trebali bi ga konzumirati i oni koji se bore protiv alergija. Također, eliksir je ljepote, pomaže u liječenu akni, te poboljšava san.

Preporučene dnevne količine su od 1 do 2 žličice. Ukoliko ne volite jesti med na žlicu, slobodno ga stavite u omiljeni čaj, jogurt ili smoothie. Istraživanja pokazuju da su antimikrobna svojstva cimeta i Manuka meda toliko moćna, da zajedno uistinu mogu ubrzati vaš oporavak.

manukamed1

Najbolje bi bilo kada bismo kupovali med direktno od domaćih prozvođača, međutim uglavnom kupujemo ono što nam je uvozom dostupno. Nisu svi dostupni medovi jednake kvalitete. Najkraće i najjasnije rečeno; što platite, to i dobijete. Ono na što biste svakako trebali obratiti pozornost je da je UMF (Unique Manuca Factor) veći od 10. Što je UMF veći, ljekovita svojsta meda su jača. Manuka med dostupan je u nekim ljekarnama te putem Interneta.

0