Indira Juratek: Kako nas zima uči strpljenju i vraća u ravnotežu?

Indira Juratek: Kako nas zima uči
strpljenju i vraća u ravnotežu?

Danas sam šetala šumom. Divila sam joj se kako ponosno, tiho i veličanstveno stoji u svojoj golotinji. Stremi prema visinama i sada kada se čini da je ostala bez svega. Ali u tom drveću bez lišća, u njegovim žilama, u korijenju, život čeka svoj trenutak. Cijela priroda oko nas čeka taj pravi tren. Ona zna da se energija treba obnoviti. Ona poštuje svoje cikluse. Ona je strpljiva.

A mi kao da smo potpuno zaboravili što je to strpljenje. Zaboravili smo čekati. Većina nas sve želi odmah, sada, na brzinu. Neprestano tražimo vanjske podražaje za zabavu, za svrhu, za ispunjenje. Namećemo si tempo utrke s vremenom, izloženi smo kontinuiranom svakodnevnom stresu, rasporedi su nam krcati, tijelo nam je zgrčeno.

Nakon prosinca u kojem smo mogli baš sve osim uloviti zrnce mira, nastupio je mjesec potpune suprotnosti. Nema više euforije, blještavila, pretjerivanja na svim razinama, okruženi smo tišinom, samoćom. Umjesto razmišljanja o depresiji i depresivnim danima, sklonija sam gledati na ovo razdoblje kroz poklone zime – darovano nam je vrijeme za odmor, mogućnost za povlačenje kako bismo sakupili energiju za ostatak godine, prilika da bolje upoznamo sebe i svoje potrebe.

Priroda nas uči da će u pravom trenutku svi naši snovi dobiti mogućnost za ostvarenje. Ovo razdoblje možemo iskoristiti kako bismo povratili ravnotežu u sebi. Jer našem tijelu treba okrjepa, umu trebaju nove vizije, duši trebaju novi izazovi.

Povratak ravnoteži uz jednostavne korake uzemljenja

U suprotnosti s hladnom i oštrom zimom oko nas, kroz cosy rituale brige i njege za sebe, pokušajmo si pokloniti nježno, mekano i toplo razdoblje. Ovih 5 koraka mogli bi vam pomoći da u proljeće zakoračite harmoničnog tijela, smirenog uma i povezanog duha.

Usporavanje

Baš kao što je i priroda oko nas usporila tako je sad idealno vrijeme i za nas da zastanemo i uzmemo prijeko potrebnu pauzu. Probajte organizirati život tako da imate dovoljno vremena za odmor. Zima nas poziva da više spavamo, da se odmaramo, izležavamo. Nemojte imati grižnju savjesti što sada radije želite biti pod toplom dekicom, nego činiti bilo što drugo iz ponuđene lepeze mogućnosti. Zima nas najviše uči o strpljenju, a mnogo o sebi i životu možemo naučiti svladavajući ovu vječnu lekciju.

Self-care

Slušajte svoje tijelo. Jedite zdravu, nutritivno bogatu hranu, a procesuiranoj kao i hrani bogatoj ugljikohidratima recite ne. Lagano se krećite. Ako niste u mogućnosti baviti se zimskim sportovima kao što je skijanje; yoga, tai chi i laganiji dvoranski sportovi idealni su za ovo doba. Zima je savršena za vruće i mirisne kupke ili saune. Ugrijte se! Nahranite svoju kožu i nanesite neko lijepo ulje. Skuhajte si najmirisniji čaj i uživajte u svakom gutljaju.

Cosy & Moody

Okružite se s maksimalnom udobnošću. Pretvorite svoj dom i svakodnevnicu u toplu i cosy oazu mirisa, okusa, materijala… Stvorite cosy trenutke sa svime što vas veseli. Palite mirisne svijeće, čitajte lijepe, zanimljive i inspirativne knjige, pogledajte dobar film ili seriju, okružite se s ljudima koje volite i koji su vam važni, umotajte se u mekane i tople dekice. Ako imate djecu provedite vrijeme igrajući društvene igre. Doza smijeha i radosti je zagarantirana.

Unutrašnji glas

Slušajte svoj unutrašnji glas. Protekli mjesec smo većinom bili mnogo više fokusirani na druge ljude, što nas lako može odvojiti od nas samih. Uzmite si vrijeme kako biste se ponovno povezali sa svojim osjećajima i mislima.

Prihvaćanje

Jednostavno prihvatite. Uzmite predah od bilo čega napornog ili emocionalno iscrpljujućeg i prebacite se na prihvaćanje. Prihvatite zimu, promjenu, sebe… Sve što želimo ostvariti već je negdje tu, strpljivo čeka svoj trenutak. Budite dobro, jer promjena već kuca na vrata.

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro
Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori