Indira Juratek: Zašto ne trebam novogodišnje odluke?

Indira Juratek: Zašto ne trebam
novogodišnje odluke?

Godinama sam donosila novogodišnje odluke. Nekada su to bile uredno i lijepo napisane liste odluka i planova. Ponekad su to bile odluke u mojoj glavi.

Puna ideja, zanosa i volje da ostvarim svoje planove na početku godine bih hrabro i odlučno krenula u realizaciju svoje wish liste. Kako bi godina odmicala i približavala se svome kraju, počela bih osjećati pritisak i nezadovoljstvo ako nisam ostvarila one zapise s početka. Na kraju bih se osjećala anksiozno i nesretno, jer mi je godina prohujala, a ostvarila sam samo neke (ili ništa) od svojih odluka.

Razmišljala sam puno o tome zašto većina novogodišnjih odluka ostane neostvarena. Zaključila sam da se to događa jer te odluke nisu vezane uz neki konkretni cilj ili su u samom početku previše grandiozne. Većina njih dolazi iz nekog nezadovoljstva sa sobom, ali rijetko ćemo zagrepsti ispod površine i raditi na samom uzroku koji je doveo do želje za promjenom.

Kada bismo pogledali stvari iz drugog kuta te zaronili u jednu po jednu novogodišnju odluku, vidjeli bismo da se iza svake od njih krije nešto unutar nas što treba iscjeljenje. Što umjesto novogodišnjih odluka?

Lijepo je i potrebno imati ciljeve, želje, nešto čemu stremimo, osjećaje koje priželjkujemo. Kad kažem da ne trebam novogodišnje odluke to ne znači da nemam snove, vizije i ideje. Naprosto lista novogodišnjih odluka zna biti toliko velika i napučena da nas uhvati panika kako ćemo sve to stići, od
kuda krenuti i na kraju ostajemo paralizirani i zagušeni očekivanjima koje smo si sami nametnuli.

Kako bih ostala motivirana cijelu godinu našla sam formulu koja u mom slučaju puno bolje funkcionira – donosim namjere koje tijekom godine manifestiram.

Moja namjera za 2020

Krajem godine jedna mlada žena mi je rekla da mi se divi zbog svega što radim, ali da se nada da uzimam vrijeme za sebe. Cijeli svijet oko mene je u tom trenu nestao, jer sam iskreno uvidjela da me 2019 sažvakala, a da sam ja cijelo vrijeme bila negdje po strani, izvršiteljica svojih ideja. Istina je da sam na ovaj ili onaj način uspjela ostvariti sve ideje s početka 2019, ali pod koju cijenu.

Kad se rezultati pojavljuju, vizije ostvaruju, priče se slažu, mi imamo snage za dalje, vuče nas taj val pozitivnih događaja i teško je primijetiti da se umor gomila i da smo putem izgubili sebe. Kako u 2020. ne bih doživjela burnout odlučila sam podvući crtu i zapitala se – što me čini sretnom? Došla sam do toga da je moja namjera za ovu godinu – voljeti sebe više.

Kako voljeti sebe više?

Već sam godinama radila na sebi kad sam naišla na jednu vrlo jednostavnu vježbu koju je osmislila Louise L. Hay – Ogledalo. Stanete ispred ogledala, pogledate se u oči i na glas svom odrazu kažete – Volim te. (Probajte!) U zabavi i smijehu moj suprug i ja smo krenuli napraviti tu vježbu. On je stao pred ogledalo i ispucao Volim te sebi u ogledalu s neviđenom lakoćom.

Onda sam došla ja, stala, nasmijala se svom odrazu, pogledala se u oči i zanijemila. Ništa. Nikakav glas. Tišina. I onda suze. Rijeka suza. I nevjerica, zar ja ne volim sebe? Prošlo je više godina od toga i sada mogu sebi reći Volim te iako se ponekad zaboravim tako ponašati. Staviti sebe na prvo mjesto je u zapadnoj civilizaciji najčešće krivo shvaćeno kroz ego, jer biti sebičan i egocentričan svakako nije pozitivna osobina. Ali voljeti sebe je nužno za zdrav psihički i emotivni razvoj osobe te za sve druge odnose koje stvaramo u životu.

U mom slučaju pokazati sebi da se volim bilo bi osluškivati svoje potrebe – tjelesne, duhovne, emotivne, mentalne. To znači odmoriti se kada je to potrebno, baviti se nekom tjelesnom aktivnošću, odustati od potrebe da uvijek svima budem dostupna i na raspolaganju, jasno reći ne ako to osjećam, biti manje samokritična, odvojiti barem minimalno vrijeme u danu kada ne radim ništa…

Ideje za namjere u 2020

Ako niste sigurni što mogu biti namjere evo nekoliko prijedloga: odustati od neke loše navike, naučiti novu vještinu, učiniti dobro djelo, posjetiti neko novo mjesto, imati hrabrosti učiniti nešto neizvjesno, spoznati svoju moć, rasipati ljubaznost poput konfeta, udomiti životinju iz azila ili donirati neka sredstva za njihovu skrb. Popis je beskonačan.

Još jedna pozitivna strana postavljanja namjera je povjerenje u život. Ako nam je namjera biti sretna osoba, a da nismo definirali što to točno je, dopuštamo životu da nas iznenadi i donese nam sreću izvan onoga što mi u ovom trenutku mislimo da bi bila sreća za nas. S tim povjerenjem krenite u
ostvarenje svojih namjera.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori