Indira Juratek: Što su to afirmacije i kako nam mogu pomoći?

Indira Juratek: Što su to afirmacije
i kako nam mogu pomoći?

Indira Juratek

Vjerujem da ste čuli za afirmacije. Iako imam osjećaj da su kao alat rada na sebi već debelo u mainstremu, iznenadilo me koliko sam upita u zadnje vrijeme dobila što su to afirmacije? pa sam vas poželjela pobliže upoznati s njima.

Afirmacija je svaka misao i svaka riječ koju izgovaramo. One su potvrde nekog mišljenja ili stava. Ako živimo u umu punom negativnih misli i strahova, svijet kroz koji se krećemo sigurno je strašan i pun neugodnosti, jer će naša temeljna uvjerenja to potvrđivati. Dobro je što te misli možemo promijeniti, a za to nam je potrebna samo naša volja i odluka. Mijenjanjem sadržaja naših misli i našeg unutarnjeg dijaloga stvarnost poprima sasvim druge boje i kvalitete. Istraživanja koja se bave proučavanjem toga kako pozitivno razmišljanje utječe na naš život, donijela su zaključak da se ljudi osjećaju zbilja bolje uz afirmacije i da se redovito korištenje afirmacija odražava na bolje samopoštovanje, na povećani osjećaj prihvaćanja sebe i ljubavi prema sebi i drugih pozitivnih osjećaja. 

Poznata life coach učiteljica i žena koja je afirmacijama osvojila svijet – Louise Hay, govorila je “Misli koje smo odabrali misliti, alat su kojim oslikavamo platno svoga života.” Zašto ne biste već danas platno svog života počeli oslikavati vedrim i pozitivnim razmišljanjem te uveli pozitivne afirmacije u svoju svakodnevnicu?

Kako nam afirmacije mogu pomoći?

Pozitivne afirmacije su lijepe i podržavajuće misli koje si govorimo. Afirmacije djeluju na način da reprogramiraju obrasce razmišljanja koje imamo pohranjene u podsvjesnom umu te na taj način mijenjaju naš doživljaj stvarnosti te u konačnici i cjelokupni život.

Iako afirmacije možete koristiti za cjelokupni život, bolje i brže rezultate dobit ćete ako se u određenom vremenskom periodu usredotočite na određenu grupu uvjerenja, poput ja ne vrijedim, ništa mi ne polazi za rukom, nisam vrijedna ljubavi. Odvojite nešto vremena za introspekciju i iskren razgovor sa sobom i zapišite područja života u kojima niste zadovoljni, gdje već i sami znate da postoje određena uvjerenja ili obrasci ponašanja koji ne nose radost i ispunjenje u život i slično. Ako uspijete zapišite sve negativne misli koji vam izlaze na neku temu, a nakon toga sve negativno pretvorite u pozitivno. To su vaše afirmacije s kojima ćete preokrenuti svoj negativni unutrašnji dijalog u onaj koji je za vas podržavajuć i dobar.

Što ako se opiremo afirmacijama i baš nam i ne ide?

Afirmacije su tu kako bi promijenile naša temeljna negativna uvjerenja. Ako imamo uvjerenje Nisam voljena, a izgovaramo afirmaciju Ja sam voljena, sasvim je normalno očekivati otpor. Da se vratimo korak nazad, ako osoba koja misli da nije voljena izgovara afirmaciju Ja sam voljena, prva reakcija će najčešće biti nevjerica, odbacivanje tog uvjerenja, možda će osoba pomisliti da je bedasta i da gubi vrijeme. Međutim, taj otpor nije ovdje znak da treba odustati, već baš suprotno – on je potvrda da treba ustrajati u mijenjaju tog uvjerenja.

Ako vam i nakon nekoliko dana i dalje ne ide i osjećate da se ne možete uvjeriti u pozitivnu tvrdnju postavite si pitanje – Zašto sam vrijedna ljubavi? (ovisno o temi kojom se bavite i pozitivnoj tvrdnji koju želite usvojiti prilagodite ovo pitanje). Kada odgovorite na ovo pitanje, počet ćete vjerovati da je afirmacija Ja sam voljena istinita, jer ste pronašli razloge zašto ste vrijedni ljubavi.

Za promjenu navike potreban je 21 dan. Poklonite si to vrijeme za rad s pozitivnim afirmacijama.

10 afirmacija za svaku ženu

Afirmacije oduzimaju minimalno vremena, ne zahtijevaju nikakve posebne uvjete niti pripreme i zapravo ne postoji pravi izgovor da ih odmah ne probate. Najbolje rezultate postići ćete ako ih si govorite dok se gledate u ogledalo. Za kraj, evo nekoliko ideja afirmacija savršenih za svaku ženu.

  1. Imam moć stvoriti život kakav želim.
  2. Prihvaćam i volim sebe u potpunosti.
  3. Zahvalna sam za sve što imam.
  4. Vjerujem sebi.
  5. Sreća je izbor, a ja danas biram biti sretna.
  6. Opraštam svima koji su me ikada povrijedili. Ja sam slobodna.
  7. Opraštam sebi sve pogreške koje sam ikada učinila.
  8. Otpuštam negativne misli kako bih stvorila prostor za pozitivne i podržavajuće.
  9. Dozvoljeno mi je reći NE drugima i DA sebi.
  10. Vjerujem u sebe.

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: Nataša Rajčević, Pexels

Učitati još
Zatvori