Indira Juratek: Nekoliko ideja za darove koji su potpuno besplatni, a čija je vrijednost neprocjenjiva

Indira Juratek: Nekoliko ideja za darove koji su potpuno besplatni, a čija je vrijednost neprocjenjiva

Volim darove. Volim odvojiti vrijeme za razmišljanje o savršenom poklonu za neku osobu, pomno odabirem taj dar. Veseli me pakiranje poklona, mora to biti savršeno, s nekim samo mojim pečatom.

Veseli me osjećaj sreće koji preplavi osobu kada dobije dar poklonjen s toliko pažnje i ljubavi. A volim i primiti dar. Naše nas društvo od malih nogu uči da je darivanje gotovo obvezno pa i dobiti dar postaje očekivano.

Darivanje je samo po sebi predivna gesta, ali ako ono postane teret, izvor stresa i ako nam u konačnici darivati nekoga ne pričinjava zadovoljstvo pa to samo ‘odradimo’, trebali bismo preispitati svoje navike.

U kakofoniji blještavila, sjaja, evenata, želja, mogućnosti i osjećaja da sada moramo pokloniti darove, često se čitava magija najčarobnijeg mjeseca u godini izgubi u moranjima i utrci s vremenom. Kada konačno dođe Božić više ne osjećamo radost, veselje i nadu, već olakšanje što je sve prošlo i što se možemo vratiti u normalu.

Ususret nadolazećim blagdanima svjetla i ulasku u novu godinu, zapravo je savršen trenutak da krenemo s promjenama i prigrlimo načine darivanja koji nas više ispunjavaju, a manje prazne te koji ne stvaraju gomile stvari, već pregršt uspomena.

Ako ste umorni od očekivanja, ako niste stigli kupiti poklone koje ste planirali, ako ste bez inspiracije ili novca, evo nekoliko ideja za darove koji su potpuno besplatni, a njihova vrijednost je neprocjenjiva. I da, ja ih želim sve.

Pažnja i posvećenost

Već je izlizano govoriti poklonite nekome svoje vrijeme. Vrijeme možete pokloniti i odlaskom u kino, kazalište ili nešto slično, ali time ste zapravo na neki treći, izvanjski medij prebacili ulogu animatora. Iako nam takav provod može biti zabavan, pokloniti nekome istinsku pažnju na bezbroj nivoa je lijepo, plemenito i dragocjeno. Prisjetite se svog djetinjstva. Pamtite li poklone koje ste dobili ili lakše u sjećanje prizivate druženje i igru s roditeljima, neku zajedničku pustolovinu? Ako ste roditelj, ovih blagdana djeci možete pokloniti potpunu pažnju i cijeli Božić pretvoriti u ritual. Zajedno odaberite drvce, okitite ga skupa, specite kolače s djecom, čitajte lijepe priče, barem jedan dan radite samo ono što oni žele.

Lijepa gesta

Ako u svome životu imate kćerku, sestru, prijateljicu, koja je majka i pada s nogu, koja teško ili nikako uspije odvojiti vrijeme za sebe, koja se ne sjeća kada je popila toplu kavu, pročitala knjigu ili posjetila kupaonu bez pratnje – uzmite djecu i poklonite joj sat vremena ili čitav dan potpunog mira i samoće. Vjerujem da će ova lijepa gesta oduševiti svaku mamu i da se nalazi vrlo visoko na popisu istinskih želja i potreba. Ovo nije rezervirano samo za majke. Mnogi očevi također trebaju ovakav predah i vrijeme za sebe.

‘Rame za plakanje’

Sigurna sam da ste u svom životu imali razdoblja i trenutke kada ste mislili da se sve urušilo, da nećete imati snage za dalje, da je život težak, besmislen i da donosi samo patnju. Koliko bi vam u tim trenutcima značilo da ste imali nekoga tko je samo tu? Imate li u svom okruženju osobu koja sada prolazi kroz teško razdoblje poklonite joj rame za plakanje. Doslovno! Ostavite po strani tumačenja, analiziranja, premetanja što?, kako?, zašto?, samo budite tu. Bit će vremena i prilike kada ćete moći razgovarati i zajednički pronalaziti načine za rješenje teške situacije. Naša prisutnost je zaista najvrjednije što imamo – poklonite ju kao dar nekome kome je zaista potrebna i tko će ju cijeniti.

Escape Room

Prosinac je mjesec najbogatiji društvenim događajima, kaotičnim poslovnim završnicama, jurnjavom i utrkom s vremenom i to do listama. Na koncu ispunjenja svih obveza, koji često nisu naši prioriteti i vrijednosti koje cijenimo, mnogi od nas se osjećaju iscrpljeno i bezvoljno. Osobi koja je pretrpana poslom, rokovima i koja puca po šavovima, poklonite jednodnevni Escape Room, ali onaj iskonski – odlazak u prirodu. Šetnja šumom ili uz more, povratak tišini, mirisi prirode, pogled u daljinu, svakome će donesti prijeko potreban trenutak opuštanja, blagostanja i mira.

Lista – zašto te volim

Već godinama većina blagdanskih čestitki dolazi elektroničkim putem. Koliko god bilo simpatično slati razne duhovite i slatke slikice i gifove teško da nas takve čestitke mogu duboko dotaknuti i ganuti. Zamislite da dobijete ručno rađenu čestitku s listom zašto ste nekome važna osoba u životu. Ne bi li vas to oduševilo?

Ako bi, poklonite vi nekome taj dar. Napravite čestitku (može to biti i samo lijepo ukrašen papir ispisan rukom) i ispunite je popisom osobina koje volite kod nekoga i razlozima zbog kojih ste sretni što baš tu osobu imate u svom životu. Ovaj dar poklonite samo onima koji su vam istinski važni, to će ujedno i vama pomoći da se prisjetite i osvijestite koliko ste blagoslovljeni i bogati što u svom životu imate osobu čija prisutnost, energija i ljubav čine vaš život boljim.

Ne zaboravite na sebe

I na kraju ne zaboravite na sebe. Poklonite si dan bez gadgeta, isključite sve ekrane, odvojite trenutak za sebe, ostavite nešto praznine u danu, pohvalite se za sve malene i velike pomake i uspjehe koje ste ostvarili u ovoj godini, prihvatite sebe sa svim svojim vrlinama i manama, oprostite sebi i drugima sva zamjeranja i ljutnju, pronađite ljubav u sebi za sebe. Budite dobro i krenite u novu godinu radujući se promjenama.

Tekst: Indira Juratek, Budi dobro

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori