Indira Juratek: Postoji li išta veće od ljubavi?

Indira Juratek: Postoji li išta
veće od ljubavi?

Indira Juratek

Postoji li išta veće od ljubavi? Možemo li proživjeti veće i sveobuhvatnije iskustvo koje se može mjeriti s proživljenom ljubavlju? 

Pronaći idealnog partnera i istinsku ljubav svojevrsni je ideal kada govorimo o vezama. Sanjamo o susretu s našom srodnom dušom, mističnom sjedinjenju i sreći do kraja života. Zašto se onda taj scenarij ne događa uvijek, zapravo ne baš niti tako često kao što nam se čini? Zašto mnogi nikada ne pronađu „pravu“ istinsku ljubav? 

Indira Juratek: Ljubav je najveće iskustvo u životu

Za početak moj stav je da ljubav je ili nije. Ako moramo koristiti istinska, prava i bezuvjetna ljubav, onda sve drugo što smo stavili pod „ljubav“ nije ljubav već projekcije onoga što bismo htjeli da ljubav je. Upravo zbog filma koji smo zamislili i projicirali u neku osobu, nakon prvotnog zanesenog oduševljenja često doživimo razočaranje – iluzija se rasplinula i mi vidimo da osoba pored nas odjednom nije naš idealni partner. Svatko od nas lako se može naći u projekciji filmova koje smo sami režirali u našoj glavi. To se događa onda kada nismo svjesni naših očekivanja, želja i predrasuda.

Sve počinje u nama

Kao i uvijek, sve počinje u nama. Prije nego što možemo pronaći ljubav, moramo pronaći ljubav u sebi za sebe, a to je često vrlo dugotrajan i ne baš lagan posao. Prije nego što se možemo istinski povezati s nekim drugim, moramo se moći istinski povezati sa sobom. 

Indira Juratek: Ljubav je najveće iskustvo u životu

Kada bismo apstrahirali stvar je vrlo jednostavna – ako sebe ne volimo, nema te osobe na ovom svijetu koja može popuniti osjećaj praznine u nama. 

U životu privlačimo ljude koji se ophode prema nama onako kako se mi odnosimo prema sebi. Ako smo napustili sebe, ako ne slušamo vlastite potrebe ili se stalno kritiziramo, osuđujemo, kažnjavamo, vjerojatno ćemo privući ljude koji će se upravo tako ponašati prema nama. 

Ako iz ove pozicije tražimo partnera lako možemo upasti u zamku i privući partnere koji nisu najbolji izbor za nas. Ako nam se u životu događa da biramo emocionalno nedostupne partnere, trebamo pogledati u sebe i vidjeti jesmo li mi zapravo emocionalno nedostupni, volimo li sebe, jesmo li spremni na intimnost?

Indira Juratek: Ljubav je najveće iskustvo u životu

Ako nemate ljubavi za sebe, ako ne znate i ne možete obilato dijeliti taj osjećaj i razbacivati se njime vjerojatno nećete dobiti istinsku intimnu ljubav. Ona ljubav o kojoj sanjamo, koja nas ispunjava i preplavljuje događa se kada smo u stanju dijeliti obilje ljubavi. U suprotnom govorimo o pokušaju dobivanja ljubavi, a sve da popunimo osjećaj da smo necjeloviti, da trebamo svoju polovicu i ispunjenje. 

Gdje je izlaz? 

U radu na sebi. I stvaranju te unutarnje veze. U shvaćanju da smo jedinstveno biće koje ne treba ispuniti druga osoba da bi bilo cjelovito. U razumijevanju da niti mi ne trebamo biti nečije „punjenje“ u njegovom ili njezinom osjećaju vlastite neispunjenosti.  

Ovo je mnogo lakše reći nego učiniti, ali ako ste se prepoznali u ovom tekstu nemojte čekati niti dana da se okrenete svom unutarnjem biću. Kada imate moć voljeti sebe tek tada ćete privući nekoga tko uistinu može učiniti isto. 

Indira Juratek: Ljubav je najveće iskustvo u životu

Radite na prisutnosti i svjesnosti. Učite osjetiti i pojmiti svoje tijelo, srce i dušu. Naučite prepoznati i prihvatiti svoje osjećaje, umjesto da radite sve što možete kako biste ih izbjegli. Kada upoznate te osjećaje preuzmite odgovornost za njih, umjesto da krivite nekog drugog ili ih ignorirate. 

Osoba koja odiše samopouzdanjem, koja cijeni i voli sebe, vjerojatno će pronaći osobu koja će vidjeti njenu nutrinu i ljepotu bića te se ponašati prema njoj s poštovanjem, nježnošću, ljubavlju… Budite ta osoba. 

Indira Juratek: Ljubav je najveće iskustvo u životu

Ljubav je most

Partnerska ljubav je prožimajuća, poput dva stabla, koja slobodno rastu jedan pored drugoga, čvrsto ukorijenjeni u svom postojanju, a nježno povezani krošnjama. Da bismo imali kvalitetan odnos moramo pronaći partnera koji je spreman rasti. Zamislite da ste susreli partnera dok ste oboje bili malo drvce u šumi i da jedan raste, buja, stremi k visinama, dok drugi stagnira i ne mrda s početne točke. Vjerujem da lako možete vizualizirati taj disbalans. Za kvalitetan odnos nužno je da oba partnera rastu podjednakom brzinom. 

Dopustite da promjena i mijena slobodno kolaju. S vremenom i okolnostima naše potrebe i htijenja mijenjat će se, baš kao što se i mi svakodnevno mijenjamo. Toga se ne treba bojati, jer se ljubav ne boji promjene – ona prihvaća rast i razvoj i transformira se na načine koje nismo niti mogli zamisliti. 

Volite i budite voljeni! 

Indira Juratek: Ljubav je najveće iskustvo u životu

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: Marina Ćosić, Pexels

Učitati još
Zatvori