Indira Juratek: Sve što trebate znati o holističkom lifestyleu

Indira Juratek: Sve što trebate znati
o holističkom lifestyleu

Indira Juratek: Holistički lifestyle i sve što trebati znati o njemu
Indira Juratek

Vjerujem da ste čuli riječ holizam ili holistički, no znate li što ona zapravo znači i zašto bi bilo mudro holistički lifestyle pustiti u svoj život? Sama riječ holizam dolazi od grčkog ὅλος što znači sav, potpun, cio i već nam to govori da se ovdje radi o cjelini.

Holistički lifestyle ili holistički život je onaj u kojem segmente našeg života ne separiramo u zasebne ladice, već ih gledamo kao cjelinu. Iako život možemo podijeliti na veće ili manje segmente, kroz prizmu holizma jedinstvo i sklad života ne proizlazi iz pukog zbroja dijelova, već iz cjelokupne sinergije. Čovjek nije mehaničko stvorenje izgrađeno od dijelova koji funkcioniraju zasebno, već cjelina u kojoj i najmanja promjena na jednom mjestu uzrokuje promjenu na drugom mjestu. Zataji li jedan segment, cjelina je izbačena iz harmonije i samim time ugrožena. 

Promatrati sebe i svoj život na holistički način te živjeti na načelima holizma može biti formula harmoničnog i balansiranog života. Da bismo bili dobro potrebno je jedinstvo i sklad tijela, uma i duha, sve skupa uronjeno u zdravu i podržavajuću okolinu. Holistički lifestyle podrazumijeva donošenje odluka i izbora kojima se brinemo za svoje tijelo, um i duh te okoliš. Cjeloviti pristup harmoničnom, balansiranom i zdravom životu uključuje gledanje šire slike i prepoznavanje kako razni segmenti osobe djeluju na cjelokupno šire stanje.

Indira Juratek: Holistički lifestyle i sve što trebati znati o njemu

Uzmimo za primjer osobu koja pati od gastritisa i polazi liječniku po terapiju. Klasičnom obradom osoba dobiva neki lijek koji će blokirati pretjeranu proizvodnju želučane kiseline i smiriti gastritis. Međutim, poboljšanje je kratkotrajno, lijek „gasi vatru“, ali nema izliječenja.

Gledamo li holistički nećemo promatrati gastritis kao lokalizirani problem i nećemo liječiti bolest, već ćemo tražiti uzrok bolesti. Pitat ćemo što tu osobu izjeda, što ne može probaviti, zašto se grize? Holistički pristup bi bio naći emotivni ili psihološki uzrok te raditi na njemu (prakse koje se bave ovim pristupom su geštalt, psihoanaliza, theta healing…), prilagoditi prehranu, primjenjivati prirodne metode za smanjenje žgaravice (moguće i uz terapiju lijekovima). Na taj način zatvara se krug i cjelini se daje prilika za ponovnim uspostavljenjem homeostaze.

Cjeloviti pristup liječenju za mene je prisjećanje da je svaki dio nas važan i da zaslužuje njegu i brigu. Tek djelovanjem na svim segmentima bića možemo govoriti o istinskom zdravlju koje dolazi iz sklada tijela, uma i duha.

Indira Juratek: Holistički lifestyle i sve što trebati znati o njemu

Kako živjeti život po holističkim principima?

Holistički život ili holistički lifestyle znači brinuti se o cijelom sebi: ravnopravno se brinuti i posvetiti se svome tijelu, umu i duhu. “Misli koje smo odabrali misliti, alat su kojim oslikavamo platno svoga života.”, citat je Louise L. Hay i upravo je ovo polazna točka holističkog života. Naše misli utječu na naš cjelokupni život: na naše samopouzdanje, na način na koji tumačimo događaje, na pristupe rješavanju problema, na koncu na našu sreću. Osvijestite da svakog trena svog života imate izbor kojim bojama ćete bojati svoje životno platno. Budite svjesni i namjerni u svojim mislima, riječima i postupcima. Obratite pozornost na to što mislite o sebi, kako razgovarate sa sobom, pohvaljujete li se ili se kudite, jeste li prema sebi grubi ili ljubazni, imate li suosjećanja prema sebi?

Gledati na sebe kroz prizmu holizma znači brinuti se o sebi, razvijati samosvijest o sebi i vlastitim vrijednostima, poticati kreativnost, usvajati zdrave i održive navike, uvesti rituale koji vode putem self-carea i cjelokupnog blagostanja, posvetiti vrijeme osobnom razvoju, razvijanju i učenju novih vještina itd.

Budite aktivni u vlastitom rastu. Pronađite načine na koje se možete razvijati, ne dopustite si stagnaciju, napustite sigurne zone i krenite k svojoj najboljoj verziji (da, čuli ste to stotine puta, ali jeste li stigli tamo?). Čitajte knjige, odradite koju edukaciju, poslušajte inspirativan podcast… Radite na tome da konstantno izazivate svoj um u kombinaciji s razdobljima meditacije, povlačenja u sebe i osobne transformacije.

Beskompromisno se brinite o sebi! Stavite sebe na prvo mjesto (iz ljubavi prema sebi, ne iz egotripa). Ovo je siguran put da zaobiđete burnout, iscrpljenost, nezadovoljstvo, ogorčenost ili bolest.

Naučite slušati svoje tijelo i signale koje vam govori. „Onaj koji svoje tijelo ne pokreće slobodno u harmoniji s umom je bolestan čovjek“ stara je izreka jednog mudraca. Danas nam je sve jasnije da ne možemo biti zdravi bez usklađene aktivnosti uma i tijela te pravilnog prirodnog disanja i relaksacije. Pronađite tjelesnu aktivnost koja vam najbolje odgovara i pokrenite svoje tijelo. Boravite više u prirodi, tišini i pod otvorenim nebom.

Indira Juratek: Holistički lifestyle i sve što trebati znati o njemu

Koji su benefiti holističkog pristupa životu?

Prednosti holističkog pristupa životu su brojne. Ljudi koji krenu ovim putem primjećuju da se sveukupno bolje osjećaju, smireniji su, lakše se nose sa životnim izazovima, smanjeni su stres, anksioznost i depresija, mentalna jasnoća je povećana, imaju više energije, sretniji su, emocionalno su stabilniji, nemaju reakcije već akcije, zdraviji su, ispunjeniji, otkrivaju radost, kreaciju, stvaranje, samosvijest im je veća, a ukupni osjećaj smisla i svrhe života je prisutniji.

Za kraj, znajte da ono što meni čini savršenu uravnoteženu cjelinu ne mora uopće biti vaša harmonija. Ne postoji jedan pravi način da se živi cjeloviti život, niti je moj način savršen za vas, ali postoji cjelovita briga o tijelu, umu i duhu koja će svakoga dovesti do njegove točke ravnoteže. Na svakome od nas je da pronađe svoj savršeni recept za skladan život i da u konačnici bude dobro.

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: Marina Ćosić

Učitati još
Zatvori