Kriška i po: Rezanci od buče s tamari umakom za malo drugačiji ručak

Kriška i po: Rezanci od buče s tamari
umakom za malo drugačiji ručak

Rezanci od sušene buče zovu se još i Kostajničke pletenice i samo su naše! Riječ je o jelu koje se već stoljećima, prenoseći s koljena na koljeno, jedino u gradu Hrvatska Kostajnica tradicionalno jede na salatu na Badnjak, kao prilog uz ribu (rezanci se kuhaju i začine octom, uljem i malo soli, papra i češnjaka).

Budući da Kriška i po uvijek voli isprobati neke nove okuse i načine pripreme, ovaj put se odlučila za pletenice s tamari umakom, mladim češnjakom i konopljinim sjemenkama. Rezance od buče možete pronaći na Malom placu do doma koji svaki tjedan prikuplja više od sto sezonskih proizvoda direktno iz vrtova i špajzi malih lokalnih OPG-ova i obrta koji uzgajaju i proizvode hranu na održivi, ekološki i biodinamički način. Dobar tek!

Rezanci od buče s tamarijem i konopljom

Sastojci:

(za 2 porcije)

50 g sušene buče

1 jušna žlica kokosovog ulja

2 jušne žlice tamarija

1 mladi češnjak 

2 jušne žlice sjemenki konoplje

nekoliko šaka svježeg lisnatog povrća (matovilac, rikula, mizuna, potočarka…)

Postupak:

Skuhajte sušenu buču nekoliko minuta u kipućoj vodi, pa ocijedite (vodu od kuhanja možete iskoristiti kao temeljac za neku juhu ili varivo). Zagrijte žlicu kokosovog ili sezamovog ulja u woku, dodajte kuhane i ocijeđene rezance od buče i popržite oko pola minute. Dodajte narezani mladi češnjak i tamari, promiješajte u woku i ugasite vatru. Poslužite sa svježim lisnatim povrćem i pospite sjemenkama konoplje.

Foto: Kriška i po

Preporuka

Zatvori