Kratka gastro tura Dalmacijom – tri grada i šest mjesta koja bih preporučila

Kratka gastro tura Dalmacijom – tri grada i šest mjesta koja bih preporučila

Kao i svakog ljeta, nakon povrataka u Berlin, treba mi malo vremena da dođem k sebi.

Sve mi se nekako uspori, treba mi duplo više vremena da uđem u svoj ritam, osjećam da sam se vratila u drugi grad, drugu kulturu i potpuno drugačiju vibru.

Gotovo svake godine se vratim umorna jer u kratkom roku ipak trebam nadoknaditi sve što sam tokom godine u Splitu propustila, sve vidjeti, iskupati se i posjetiti sva nova mjesta. Znam da si previše toga zacrtam i još uvijek nisam našla dobitnu kombinaciju koliko mi je dana potrebno da sve uspijem.

Tako i sada, nisam uspjela obići sva mjesta koja sam si zacrtala i koja ste mi vi preporučili.

Možda sam čak u tom segmentu najviše “zakazala”. Stoga sam ovaj put odlučila malo proširiti gastro preporuke i ne vezati ih samo za Split.

Gastro tura Dalmacijom: Split, Hvar i Zadar

Maka Maka, Split

Svi već znate da sam totalni zaljubljenik u doručak i uvijek, ali uvijek, sam u potrazi za novim inspiracijama. U Splitu se ove godine otvorio Healthy Food Bar Maka Maka. Osim poke bowla (koji nisam probala), poslužuju i acai bowl. Ako ste probali acai prah, sigurno ste primjetili da je vrlo delikatnog okusa i možda čak nije za šire mase. Kada sam prvi put u Berlinu probala chia puding s acai preljevom, nisam ga mogla jesti. Stoga ćete većinu acai zdjela na tržištu pronaći u obliku zamrznutog “sorbeta” koji je obogaćen drugim voćem i superfood sastojcima. U Maka Maka baru imaju nekoliko verzija i super su ukusne! U Splitu bolju acai zdjelu do sada nisam jela 🙂

Konoba Otprilike Ovako, Split

Ova konoba se našla na listi preporuka koje ste mi vi poslali. Sasvim slučajno, zadnju večer u Splitu smo proveli upravo tamo. Unatoč svim novim restoranima koji su se otvorili i koji se još uvijek otvaraju, gradu kronično nedostaje dobra, stara konoba. I sama kada dođem kući želim jesti tradicionalna, dobro spremljena jela, s lokalnim namirnicima i vinima. I ništa mi više od toga ne treba. I po mogućnosti da nema puno turista, ali to je sada već gotovo pa nemoguće 🙂

Obiteljska konoba Grabovčevih Otprilike Ovako, koja je dobila naziv u čast istoimenog kultnog benda i njihova pokojnog frontmena Gobba, neprimjetno se nametnula kao mjesto koje odiše dalmatinskom kulturom i vremenom u gastronomiji za koje tako želim da se vrati. Apsolutno sve rade sami, “from scratch” kako bi Ameri rekli, recepti su tradicionalni te u obiteljskom OPG-u sami uzgajaju povrće, suše ribu, rade kobasice, maslinovo ulje i vino, sve za potrebe konobe. Svakako probajte tunu u salamuri te za desert smokve kuhane u vinu i kozji sir, a za ostalo vas prepuštam chefu kuhinje, vjerujem da ćete dobiti najbolje preporuke.

Kava37, Hvar

Specialty coffee shop Kava37 otvorili su moji dragi prijatelji Ivana & Marko i nije mi nimalo neugodno što ih ovim putem “guram”. Jer vjerujte mi, čega se njih dvoje uhvate, uspjeh je zagarantiran. Nakon što su pokorili fotografsku scenu putujući po svijetu fotografirajući vjenčanja, skupljajući iskustva s putovanja, došli su na ideju otvoriti mali coffee shop u srcu grada Hvara. Veliki perfekcionisti s neviđenim okom za detalje, jednostavnim, elegantnim interijerom i izvrsnom kavom zaslužili su titulu novog hit mjesta u Hvaru!

Unatoč svjetskom štihu, imate osjećaj da ste došli kod prijatelja na dobru šalicu kave. Ako volite popričati s gazdama i podijeliti svoja iskustva o bilo čemu, na pravom ste mjestu. A ako ste zaista pravi kavoljubac ovo mjesto ne smijete zaobići – imate moju riječ!

Konoba Maestro, Hvar

Dok smo bili na Hvaru i slavili Markov rođendan odveo nas je u konobu Maestro. Iako je grad Hvar krcat restoranima, uvijek je izazovno pronaći nešto dobro, da nemate osjećaj da ste baš svaki zalogaj preplatili. Uglavnom riblji menu, počastili smo se hobotnicom ispod peke. Domaćini sve rade sami te koriste samo lokalne proizvode. Znam da imaju još veće planove za naredna ljeta i ako ovako nastave, rado ćemo se vraćati. Jako fina domaća, kako bismo mi u Dalmaciji rekli, spiza, a takva mjesta tražimo!

The Garden Lounge, Zadar

Znam da Garden Lounge nije nikakva novost, pogotovo ne Zadranima, ali ja sam ga ovo ljeto posjetila prvi put i apsolutno me oduševilo. Nismo jele već samo u popodnevnim satima popile piće i sjećam se da je bilo toliko vruće, ali u Gardenu imate osjećaj kao da ste na nekoj jedrilici i plovite. Smješten na zadarskim Bedemima, otvorena teraca s pogledom na luku, stalni povjetarac, kreveti (doslovno), raw kuhinja, prirodna hladovina, ne mogu vam opisati koliko je prekrasno. Ja se ovdje definitivno vraćam!

Gligora trgovina, Zadar

Ovakva mjesta po Francuskoj i Italiji me oduševljavaju, ali imamo i mi svoje konje za utrku kojima s trebamo ponositi. Gligora trgovina je šarmantno prodajno mjesto u samom centru Zadra koji nudi izvrstan izbor njihovih proizvoda, pršuta, vina ulja i naravno sira po kojem su i najpoznatiji. Ako tražite suvenir s ovog područja Hrvatske svakako svratite po Gligora paški sir!

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?

Učitati još
Zatvori