Kako se osloboditi krivnje?

Vrijeme je da se oslobodimo krivnje i svih osjećaja vezanih uz okrivljavanje sebe. Koliko dugo živimo tu krivnju, nosimo ju sa sobom svaki puta iznova, uključujući ju u situacije i odnose gdje ona više ne bi trebala postojati. Krivimo sebe, krivimo druge, i tako se vrtimo u krugu negativnosti i ograničenja. Čak nešto što smo još u djetinjstvu učinili krivo ili pogriješili, te osjećamo krivnju radi toga, može oblikovati naše živote danas. Krivnja je još jedno uvjerenje koje nas sputava da budemo slobodni i da nastavimo dalje bez obzira na prošle događaje i prošla iskustva koja smo imali.

gossip5

To je onaj osjećaj kada se neprestano osjećamo odgovornima za nešto i pokušavamo ispraviti ili popraviti nešto što je odavna završilo i nadamo se da ćemo se s vremenom ili u nekoj novoj sličnoj situaciji moći iskupiti za Ona je prije svega samo misao koja nam se ponavlja jer smo negdje pogriješili i ne možemo to prihvatiti dok god ne dobijemo novu priliku za popravak. I tako možemo čekati cijeli život ne bi li popravili štetu koju smo nanijeli nekome ili netko nama. Najteže je prihvatiti da ne možemo vratiti vrijeme, postupiti drugačije i promijeniti ishod, kao što je najteže oprostiti sebi.

No, krivnja također može biti i okidač koji će nas probuditi i koji će nas natjerati na drugačije misli i razmišljanja, poput toga da bi se trebali nekome ispričati ili jednostavno iskreno pogledati unutar sebe i prihvatiti određenu lekciju koju nam je, kroz osjećaj krivnje, život poslao onda kada je i bilo vrijeme da prođemo kroz to iskustvo i naučimo. Mučeći sami sebe samookrivljujućim mislima, zatvaramo svoj krug mogućnosti i odabira jer ne dopuštamo otkrivanje osjećaja koji se nalaze duboko zakopani pod tom krivnjom. I tada počinjemo kontrolirati, nadgledati i analizirati svoje postupke kako bi okončali borbu sa potisnutom emocijom i teško nam je pronaći rješenje i izlaz.

gossip2

Često smo se kroz život naslušali poruka kao; „Ti uvijek pokvariš sve..“, „Ti si kriv/a zbog..“, „Da nisi ti ovo učinio/učinila, odavno bi bilo drugačije..“ i slične rečenice koje sakupljamo i pohranjujemo u svoju podsvijest i koje nam se vrate na površinu, upravo u situacijama gdje opet izreagiramo kroz krivicu i odgovornost. I tako naučeni i uvjereni da smo uvijek mi ti koji su za nešto krivi i nesposobni, nastavljamo to, svojom sviješću i svojim mislima, prenositi dalje kroz život. Jednostavno se dogodi da takav obrazac ponašanja postaje naša navika i nekakav privid sigurnosti.

gossip3

No, to je doista samo zavaravanje da smo na taj način odgovorni, da mislimo na druge i da na taj način činimo nešto korisno za sebe. A zapravo se ispod svega toga kriju vjerovanja i uvjerenja da nismo sposobni, da smo nesigurni, da postoje granice preko kojih ne možemo i da nikada nećemo biti dovoljno dobri. Trenutak kada osvijestimo ta svoja negativna uvjerenja koja podržavaju osjećaj krivnje, trenutak je kada krećemo prema promjeni i kada osjećamo na jednoj drugoj razini da nismo krivi i da krivnja ne vodi nikuda i da zasigurno postoji izlaz iz tog začaranog kruga. Ono što je najvažnije, a ponekad i najteže, da treba prihvatiti da su prošli događaji završili i da smo činili najbolje što smo znali u tim situacijama, i da je vrijeme da oprostimo sebi i da damo sve od sebe da ta naša uvjerenja više ne hrane nas kao osobe, našu svijest, podsvijest i naš ego, već da prihvatimo kako znamo i možemo drugačije, bolje, više i da zaista u sebi imamo sve što nam je potrebno kako bi se mijenjali i prestali okrivljavati.

gossip4

Da bi se riješili negativnih uvjerenja o krivnji postoji nekoliko načina koje možete pokušati i sami. Jedan od načina je da zapišete na papir sva svoja uvjerenja vezana za svu krivnju koju nosite u sebi, i nakon što ste zapisali sve što vam je na srcu, poderite papir i zapalite ga i nježno od srca izgovorite: Ova negativna uvjerenja više mi nisu potrebna, ona više ne kreiraju moj život i sada ih otpuštam iz svog života. Također će vam pomoći i pozitivne afirmacije koje ponavljajte svakoga dana što češće, a najbolje i najdjelotvornije su kada ih ponavljate ujutro i prije spavanja; Sada se oslobađam cjelokupne akumulirane krivice, strahova, uvreda, razočarenja i zamjeranja koja su mi nametnuta u prošlosti. Stara negativna vjerovanja i uvjerenja više nemaju moći nada mnom. Proces je završen i ja sam slobodan/slobodna. Prihvaćam sebe u potpunosti upravo ovakvu/ovakvog kakva/kakav sam. Život me podržava u svakome trenutku moga postojanja.

Uživajte u promjeni koja se događa onoga trenutka kada se oslobodimo svake krivice koja nas je obilježavala u prošlim događajima i kada shvatimo da je svaki dan nova prilika i nova šansa da učinimo nešto lijepo za sebe i svijet oko sebe, a da smo pritom slobodni od svega onoga što nas sputava da u potpunosti uživamo u svim darovima koje nam život pruža.

lakoca-zivljenja.hr

info@lakoca-zivljenja.hr

Foto: Gossip Girl Screenshot/Facebook

0