Što nakon razvoda?

Što nakon razvoda?

razvod

Među najvećim životnim stresovima svakako se nalazi razvod braka.

Niti jedan prekid nije lak, a pogotovo kada se radi o braku ili dugoj vezi koja je imala sve segmente kao i brak, osim potpisa na papiru.

Kada ste s nekim dijelili sve što ste imali, vjerovali, ulagali, gradili i nadali se, potrebno je vrijeme za oporavak i prihvaćanje da ste odjednom ostali sami u svemu. Tim više ukoliko su posrijedi i djeca.

Kako god bilo, kada pogledate drugu stranu kreveta praznu nakon godina i godina zajedništva. Lijepih trenutaka, kao i onih koji nisu uvijek bili sjajni. Uspomene i sve ono što vas je vezalo za partnera, odjednom su nestali, a mislili ste kako će trajati zauvijek. Ono najčešće pitanje koje si postavljamo u ovakvim situacijama je “Možemo li dalje sami?” i “Da li ćemo ikada više moći voljeti i biti s nekim u vezi?”.

razvod-2

Kako preživjeti razvod

Prije ili kasnije, u određenom trenutku ipak shvatimo da se život nastavlja. Bez obzira što se nama svijet srušio i što u situaciji u kojoj smo se našli ne znamo što ćemo i kako dalje, uvijek postoji neki način. Nije se lako oporaviti, no ipak je moguće.

Prvi korak, odakle početi i kako okrenuti novi list, je pronaći sebe. Uspostaviti mentalnu, emotivnu i duhovnu ravnotežu i početi život ispočetka. Oporavak nakon razvoda je emotivno zahtjevan i težak period koji iziskuje puno svjesnosti, pažnje, strpljenja i vjere u sebe i u život. I sve ovisi o kojim se doista razlozima za razvod radilo, koliko ste spremni biti iskreni sa sobom i cijelom situacijom, pogledati svoju, ali i onu drugu stranu bez obzira tko je ‘kriv’. Svaka strana ima svoju priču, svoje emocije, svoje potrebe i svoje viđenje priče. Treba shvatiti da ne postoji instant rješenje i da ništa ne prolazi preko noći. O svakoj pojedinoj osobi ovisi koliko je vremena potrebno da prebolimo razvod i ovisi isključivo o nama samima, o našem sustavu vrijednosti, o emotivnom sklopu, a ne vremenu trajanja braka.

razvod-5

Oporavak ovisi o nama samima

Kada se u jednom trenutku prestanete propitkivati “Zašto se to baš meni dogodilo”, “Gdje sam pogriješio?”, “Hoće li ponovno biti tako ako bude uopće drugog puta?”, tada ćete shvatiti da se možete uspješno nositi sa razvodom. Koliko god se to, u ovom trenutku, činilo teško, nakon tog perioda većina ostvari još bolji, kvalitetniji i sretniji ljubavni odnos. Sljedeći koraci će vam zasigurno u tome pomoći.

1. Prestanite analizirati i mučiti se pogrešnim zaključima. Sada je trenutak da se okrenete sebi i budete sebi svoja najveća i najjača podrška i prijatelj.

2. Izbjegavajte okrivljavanja one druge strane, nametanja i prebacivanja krivnje i izazivanja grižnje savjesti. Umjesto toga radije pogledajte duboko u sebe i prihvatite cijelu situaciju, sebe i osobu s kojom ste bili u braku. I vi ste, kao i druga strana činili najbolje što ste znali sa svim onim znanjima, emocijama i iskustvima koje ste tada imali.

razvod-1

Uspoređivanje s drugima samo će vas činiti nesretnijima

3. Ne uspoređujte se s drugima, drugim brakovima, razvodima i situacijama. To nisu vaše priče, svi smo drugačiji i svatko živi na svoj način sa svojim odlukama i svojim razlozima, onako kako najbolje zna. Umjesto toga odaberite pozitivno razmišljati i poticati sami sebe. Imajte na umu da se ljubav ne mjeri niti uspoređuje i da oboje trebate nastaviti sa životom.

4. Priznajte si da je jedan dio vašeg života završio i da ste došli do kraja puta sa tom osobom. Da ste naučili jedno od drugog upravo ono što ste trebali i da imate dovoljno vremena promijeniti sebe i svoj život s lekcijama koje ste kroz ovo iskustvo savladali. Isključivo o vama ovisi kako ćete dalje, a ne o vašem bivšem partneru.

5. Zapamtite da samo ako volite i prihvaćate sebe, možete voljeti i prihvatiti druge. Na razvod gledajte kao na priliku da se povežete sa sobom, da prihvatite i zavolite svaki dio sebe jer to je jedini način da razumijete i prihvatite druge oko vas. Okružite se pozitivnim ljudima koji vas vole i koji su vam uvijek podrška bez obzira na sve.

razvod-6

Dobar razvod je bolji od lošeg braka

6. Podsjetite se da je bolji i dobar razvod nego loš brak. Ponekad je razvod zaista jedina mogućnost koju imate na raspolaganju ukoliko želite biti sretni i ispunjeni. Ukoliko nema ljubavi, povjerenja, strasti i komunikacije, ostajanje iz bilo kojih drugih razloga neće vas dugoročno učiniti sretnima, već ćete samo produžiti agoniju u kojoj se nalazite.

7. Nitko drugi do vas neće odrediti vaš daljni tijek života. Budete li se stalno vraćali na ono što je prošlo, što vas je povrijedilo i čega više nema, ostat ćete zarobljeni u svemu onome što ne želite. Na vama je da ustanete, sakupite sve te dijelove sebe i krenete dalje. Jer uvijek postoji novi trenutak kojeg ćete kreirati onako kako vi budete željeli.

8. Ne žurite s novom vezom, dok ne naučite biti sami sa sobom. Učite iz svojih lekcija i dajte si dovoljno vremena da zavolite sebe, prije nego zavolite nekog drugoga. I iako vam se čini da više nikada nećete biti isti, sve prolazi i uvijek na kraju shvatimo kako smo uspjeli, kako možemo i koliko smo snažni i jaki.

razvod-4

Ljubav dolazi i nakon razvoda

Ljubav se pojavi kada joj se najmanje nadamo. Iznenadi nas i događa se onda kada smo pozitivni, otvorena srca i spremni bezuvjetno voljeti, davati i primati. Shvatit ćete kako odjednom počinjete privlačiti pozitivne ljude, situacije i događaje u svoj život, jer ćete se upravo tako i osjećati. To će biti odraz vaše visoke vibracije koja privlači samo dobro i zato nikad ne odustajte od sebe, jer kako god bilo, proći će!

Foto: screenshot

lakoca-zivljenja.hr
[email protected]

Učitati još
Zatvori