Kada je idealno vrijeme za odvikavanje od pelena?

Idealno vrijeme za odvikavanje djeteta od pelena bilo bi onda kad dijete nosi minimalno odjeće na sebi, uglavnom ljeti za vrijeme visokih temperatura. A u kojoj dobi je najbolje odviknuti dijete od pelena, zapravo ovisi od djeteta do djeteta. Na roditelju je da procijeni, je li njegovo dijete spremno za ovaj veliki korak.

Neka djeca su za obavljanje ovog zadatka spremna već s godinu i pol, dok su druga spremna tek od druge godine, a neka i kasnije. Nikada dijete nemojte forsirati! Ako dijete nije spremno, odviknut ćete ga kasnije, kada će biti godinu starije i vrlo vjerojatno spremnije. Isto tako nemojte se opterećivati ako su djeca vaših prijatelja već skinula pelene, a neka su čak i mlađa… To nema nikakve veze! Kao u svakom dijelu razvoja kod djeteta, neke stvari se razvijaju prije, a neke kasnije od druge djece i to je normalno, svako dijete je individua za sebe.

pelene2

Jedan od najvažnijih znakova da je dijete spremno na ovaj veliki korak, je taj da je dijete svjesno da je obavilo nuždu. Ako primijetite, nakon skidanja pelena, da dijete uopće ne primjećuje kada je mokro, te ne traži da ga presvučete, a kamoli da ga stavite na tutu ili wc kada ima potrebu, znači da definitvno još nije spremno. Ako vam je pak dijete svjesno svojih potreba, skinite mu pelenu i učite ga malo po malo. Od samog početka se morate oboružati sa strpljenjem, voljom i trudom. Nemojte odustati u niti jednom trenutku, jer koliko god može sve dobro krenuti, u jednom trenutku dijete može početi nuždu obavljati po svugdje, ali to je normalno, vi ga samo trebate ispraviti.

Tijekom ovog procesa odvikavanja ne smijete dijete u niti jednom trenutku kažnjavati! Morate imati razumijevanja i strpljenja, te mu objasniti koji je ispravan način.

Za svako dobro obavljanje zadatka morate nagraditi dijete velikim pljeskom i veseljem, kako bi dijete to imalo želju ponoviti i kako bi se osjećalo posebno. Ako će neki dijelovi odvikavanja biti problematičniji, ponudite mu malo veću nagradu, kao primjerice neku čokoladicu ili bombon, koji dijete jako voli, kako bi dijete dobilo želju to napraviti kako treba. S nagradama u obliku poklona, ne vrijedi pretjerivati, te nagradu dajte samo na samom početku ili kad procijenite da je potrebno.

pelene3

Kao što sam već napisala, vi kao roditelj se trebate oboružati s puno strpljenja, a u prvim danima uvijek pored sebe imajte puno rezervne odjeće! Bilo bi poželjno kada bi i na krevet gdje dijete spava stavili zaštitnu navlaku, kako bi zaštitili madrac u slučaju nezgode, a za sva druga mjesta gdje stavljate dijete sjesti, možete koristiti velike zaštitne pelene, koje možete kupiti u ljekarni, a koje će vam zaštititi mjesto gdje dijete sijedi.

Kada odlazite od doma ponesite više komada rezervne odjeće, za svaki slučaj :). U trenutku početka odvikavanja od pelena morate biti ustrajni, što znači da ne smijete stati, odustati i dijete vratiti u pelene, jer ga na taj način samo možete unazaditi. Kada dijete skinete iz pelena, skinite ga iz pelena zauvijek, ne samo preko dana, nego i preko noći.

Objašnjavajte djetetu kako se to radi i što treba raditi na jednostavan način, s jednostavnim riječima, dajući mu primjere iz prakse. Pa je tako najbolje da kada vi kao roditelj idete na wc da mu objasnite zašto idete i što radite, da mu dajete primjere njegovih prijatelja i djece koju dijete voli, te mu isto tako u vrijeme odvikavanja pričate priče za laku noć, u kojima glavni junaci koriste tutu i ne nose više pelene.

Kada djetetu skinete pelene, na početku ćete ga morati svako malo podsjećati pitanjima mora li na na tutu, a bilo bi dobro i kada bi ga samo stavili da sjedne na tutu ako vidite da mora obaviti veliku nuždu. Dijete tutu mora zavoljeti, a ne ju gledati  kao nešto loše. Naravno roditelji su ti koji drže sve konce u rukama.

pelene1

Ako je dijete spremno na ovaj veliki korak, za tjedan do deset dana, biti će u potpunosti odviknuto od pelena. Sretno!

Foto: @taylergolden

0