Renata Debeljak: jedna malo drugačija fotografska priča

Uhvatiti trenutke života na čudesan način kroz fotografiju koja prvenstveno dočarava emociju i važne momente, a tek onda prizore i detalje, nešto je čemu teži svaki istinski fotograf. Jer, ono što neku uspomenu čini dugoročnom su i trenuci uhvaćeni na fotografiji. To su i te razlike koje svakoga fotografa čine drukčijim, prepoznatljivim. Jedno je prenijeti nešto lijepo, a sasvim drugo je prenijeti emociju i trenutak. Posebno kada se radi o fotografiranju jako lijepih i sretnih prigoda kakva su vjenčanja.

A i sitni detalji, na prvi trenutak možda neprimjetni, su ti koji čine razliku. Splitskoj fotografkinji sa dubrovačkom adresom, Željki Milić fotografija nije ušla u život nimalo slučajno i neočekivano. Uvijek je bila tu negdje u prikrajku i čekala je da postane njezina glavna profesionalna preokupacija.

Željka Milić – malo drugačija fotografska priča

Kada sam vidjela prvi put njezine fotografije, na kojima je prenijela segmente svakodnevnog života i rada jedne jako uspješne slikarice, shvatila sam da ima jedan poseban feeling koji želi prenijeti svojim objektivom.. Jer, na prezasićenom tržištu fotografija koje su pretjerano uljepšane i photošopirane, bez obzira o kojoj se prigodi radilo,treba imati dobro fotografsko oko i umijeće za malo drugačije fotografije.Iako su je zanimala razna područja fotografije, ipak se je odlučila specijalizirati za fotografiranje vjenčanja.

Već je u osnovnoj školi sa sobom uvijek nosila analogni fotoaparat da bi zabilježila njoj zanimljive trenutke. To je tada sve bila igra, nije ni pomišljala da bi joj to mogao jednog dana biti poziv. Tek je tijekom studiranja na studiju medija i kulture u Dubrovniku ozbiljnije počela razmišljati o tome kako želi biti fotograf.

Sretni trenuci kroz objektiv

‘Želja mi je bila novinarstvo i dokumentarna fotografija te sam pratila tu viziju sve dok jednim poznanicima nisam fotkala vjenčanje. Naime, tijekom stažiranja u SAD-u, kao fotoreporter u lokalnim novinama, prijatelji obitelji kod koje sam stanovala, zamolili su me da popratim njihovo vjenčanje. Svidjelo mi se što jednako na dokumentarni i kreativni način mogu zabilježiti nečiju sreću, i zapravo stvoriti im vječne uspomene. Tada sam shvatila da želim barem pokušati sa još par vjenčanja i evo, nakon jedanaest godina imam isto uzbuđenje  i isti žar za novom pričom, novim parom i zaista volim svoj posao’, priča nam Željka Milić.

Danas ima svoj vlastiti biznis fotografirajući strana i domaća vjenčanja ne samo u Dubrovniku, već u raznim gradovima i zemljama.

‘Volim iskrenost, jednostavnost, spontane trenutke. Takav je i moj pristup prema paru kojeg fotkam. Želim da se ugodno osjećaju, najprije u mom društvu, a onda i ispred kamere. Jer, u konačnici to je sve zabava, veselje, ljubav… To su moje fotografije’. 

Želi fotografijama dočarati taj sretni dan, od strke tijekom priprema do same ceremonije i konačno slavlja. Da bi to postigla, nastoji biti neprimjetna i pustiti da stvari idu svojim tokom. ‘Upravo to me uvijek veseli kod svakog vjenčanja. Nikada ne znaš što te čeka te se u tom trenutku moraš snaći i dati sve od sebe. Volim taj izazov’. 

Uvijek najradije voli koristiti prirodno svijetlo, jer su kombinacije beskonačne, a fotografije nježne i iskrene. U njezinom fokusu često su i crno-bijele fotografije sa vjenčanja.

‘Kod crno bijele fotografije sve je jako jednostavno, te nema distrakcija. Fokus je na jedno, konkretno kod para, na trenutku u kojem se nalaze. Mislim da se gledatelj više zadrži na crno-bijeloj fotografiji, jer budi znatiželju. Naravno, fotografija u boji nam to sve jasnije dočara. Jednom je netko rekao: ‘Kada fotografiraš ljude u boji, fotografiraš njihovu odjeću. Ali, kada fotografiraš ljude u crno-bijeloj, fotografiraš njihovu dušu.’ Svakako, meni najvažnije je prenijeti emocije na fotografiju na što iskreniji način, bez obzira na stil. Nastojim da u trenutku fotografiranja imam 90 posto finalne fotke, a ono ostalo su sve finese i konačni ‘potpis’. 

Razlika u fotografiranju domaćih i stranih vjenčanja?

‘Prvenstveno je razlika u kulturi, naciji, običajima, što je meni sve jako zanimljivo. Dalje sve ovisi o mladencima i njihovim željama. Domaća vjenčanja se uglavnom drže onog tradicionalnog protokola, što je jako lijepo i uvijek veselo. 

Kod stranih je važno da dođe do izražaja destinacija u kojoj se nalaze, u ovom slučaju Dubrovnik i pogled na stari grad. Jer, ipak su prešli daleki put te žele što više iskoristiti ljepote destinacije u kojoj se nalaze.  S moje fotografske strane nema razlike. Ja ću jednako pristupiti svim vjenčanjima da bi napravila jednu cjelovitu priču. Osim vjenčanja, jako voli fotografirati ljude. U počecima se je tražila, te je isprobala razne vrste fotografiranja, međutim ljudi su joj uvijek budili znatiželju. ‘Toliko priče je u jednom iskrenom pogledu.’ 

Uz vjenčanja fotografira i parove, uglavnom strance koji posjete Hrvatsku te žele imati lijepe fotografije iz destinacije, zatim prosidbe koje su jako zanimljive…..’Jer djevojka nema pojma da uglavnom mjesecima mladić i ja smišljamo plan kako da je zaprosi i da se to sve zabilježi. Do sada je uvijek bilo uspješno!’

I obiteljske sessione, što je jako zabavno jer klinci su uvijek zanimljivi na fotkama, te nikada nije dosadno sa njima. Trenutno fotografira po cijeloj Hrvatskoj. U poslu je najviše raduje ona reakcija klijenta na finalni proizvod. To joj daje ‘vjetar u leđa’ da i dalje fotografira. 

Fotografijom ovjekovječite trenutak

Od zanimljivih lokacija na kojima je fotografirala, osim Dubrovnika, zanimljive kadrove snimila je i u Pokupju pokraj Karlovca, Istri, Zagrebu, Zadru, Splitu, na Braču i Hvaru…Svaka destinacija ima svoje ljepote.

‘Uvijek želim više od sebe i svog fotografiranja, i nastojim raditi na novim idejama i projektima. Trenutno radim na malo drugačijim oblicima prezentiranja fotografija za mladence, a i za društvene mreže. Još sam uvijek u procesu učenja i uvježbavanja programa uz pomoć kojih to radim. Također sam se angažirala i u drugim foto projektima koji se odnose na pojedince i njihovu ljubav i strast prema onome što rade’.

Ako poželite biti ispred Željkinog objektiva, možete joj se javiti putem njezinog Instangram profila @zeljkamilicweddings ili web stranice.


Foto: Željka Milić

Tekst: Renata Debeljak

0