Kriška i po: Dvije zimske salate s ukusnim sezonskim namirnicama

Kriška i po složila je dvije fantastične zimske salate s ekološkim lokalnim namirnicama s Malog placa koje možete pripremiti brzo i jednostavno, a koje izgledaju, ukratko, wow!

Recepti su temeljeni na sezonskim namirnicama, a sve što vam treba za Zimsku salatu #1 su kovrčavi kelj, batat i naranča, par začina, konopljine sjemenke za umak i klice za kraj. U Zimskoj salati #2, koju je Kriška i po simpatično nazvala “Našla sam na Malom placu” zdjela, uz toskanski kelj, prokulice i ječam, kako biste zaokružiti cijelu priču možete dodati i fermentirano povrće i super umak koji sjajno kombinira mediteranske i azijske okuse. 

Ekološke i biodinamičke proizvode 20-ak različitih OPG-ova iz cijele Hrvatske koje okuplja Mali plac možete svaki tjedan naručiti od subote do utorka na linku www.dodoma.maliplac.org.

Zimska salata #1

Sastojci:

  • 4 velika lista kovrčavog kelja
  • 1 manji batat
  • 1 velika naranča
  • 1 šaka klica po izboru
  • 1 grejp ili još jedna naranča
  • 2 jušne žlice jabučnog octa
  • 1-2 prstohvata himalajske soli
  • Komadić svježeg đumbira
  • 1 prstohvat crnog papra
  • 3 jušne žlice tahinija
  • 3 jušne žlice oljuštenih sjemenki konoplje

Postupak:

Ispecite batat u pećnici, ogulite ga i narežite. Kovrčavi kelj je odličan sirov, pa ga ja za salate ne kuham. Narežite kelj i grejp. Za umak pomiješajte tahini, sjemenke konoplje, đumbir, sol, papar, ocat, naribanu koru naranče i iscijeđeni sok naranče. Izblendajte u blenderu kako biste dobili potpuno glatku teksturu. Za nešto rjeđi dresing možete dodati i malo vode dok blendate.

Pomiješajte narezani kelj, batat, klice i grejp, te prelijte umakom. Ako želite postići nešto dublji okus i učiniti kelj malo mekšim, možete prvo rukama “umasirati” umak u narezani kelj, a zatim složiti ostatak salate.

Zimska salata #2

Sastojci: (za 2 osobe)

  • 1/2 šalice ječma ili ječmene kaše
  • 1/2 kg prokulica
  • 6 velikih listova crnog toskanskog kelja
  • fermentirano povrće po želji
  • 3 šake svježeg mladog zelenja*
  • 2 jušne žlice miso paste
  • 2 jušne žlice soja sosa
  • 2 jušne žlice maslaca od kikirikija
  • 1 limun**
  • 4 jušne žlice jabučnog octa
  • 7-8 datulja***
  • 5-7 jušnih žlica vode (ili po potrebi)

*ja sam koristila matovilac, ali može i neko drugo mekano lisnato povrće

**upotrijebiti i sok i naribanu koricu

***koristila sam bam varijetet koji je nešto sitniji; ako koristite medjool, bit će dovoljno 5 komada

Postupak:

Skuhajte ječam u jednoj i pol šalici vode. Kratko skuhajte narezani kelj na pari ili u kipućoj vodi (meni je minuta kuhanja dovoljna, ali slobodno prilagodite ukusu). Prokulice prerežite po dužini na pola i kratko zapecite na tavi koju ste tanko premazali kokosovim uljem.

Za umak izblendajte miso, shoyu, maslac od kikirikija, naribanu koricu i sok limuna, ocat, datulje i dovoljno vode kako biste dobili potpuno glatku teksturu. Složite svježe lisnato povrće na dno zdjele, i na njega stavite ječam, prokulice i kelj. Prelijte umakom i servirajte.

Foto: Kriška i po

0