Bake me by Nina: Tjestenina s pestom od šparoga i rikule

Ako ste u potrazi za jednostavnim i brzim jelom, ova tjestenina će vas oduševiti. Pesto od šparoga i rikule je nježan, ali dovoljno aromatičan pesto prožet notom šparoga. Divno se slaže sa svim vrstama tjestenine, a možete ga poslužiti i uz razne salate, meso i sl. Za pesto vam treba svega nekoliko sastojaka i par minuta vremena.

Za vrijeme sezone šparoga ovaj pesto volim uvijek imati u hladnjaku. Pripremim ga unaprijed i spremim u staklenu posudu. Koristim ga za mnoga jela i salate kojima dođe kao pravo osvježenje.

Ako volite pesta ili šparoge, ovaj obavezno probajte. Vjerujem da će vam se svidjeti koliko i meni.

Sastojci:

  • 250 g tjestenine (špageti)
  • 500 g šparoga
  • 2 šake rikule
  • 30 g pinjola, tostirani
  • 40 g tvrdog sira (Grana Padano, Pecorino ili po izboru), nariban
  • prstohvat soli
  • papar
  • 100 ml maslinovog ulja

Priprema:

  • Tjesteninu stavite kuhati u kipuću i posoljenu vodu. Kuhajte je koliko piše na uputstvima na pakiranju.
  • Šparoge operite pa im odstranite donji tvrdi dio stabljike. U zasebnom loncu ih blanširajte. Dovoljno je nekoliko minuta kako bi omekšale. Blanširane šparoge ocijedite te prođite hladnom vodom kako bi zaustavili proces kuhanja.
  • Pinjole kratko tostirajte na tavi. Rikulu operite i ocijedite.
  • U blender ili sjeckalicu stavite šparoge, rikulu, tostirane pinjole, naribani sir te začine (sol i papar). Upalite blender te postepeno dolijevajte maslinovo ulje. Po potrebi možete dodati još maslinovog ulja. Pesto je gotov kada ste dobili kompaktnu i povezanu smjesu.
  • Špagete ocijedite i ostavite malo vode od kuhanja po strani. Špagetima dodajte pesto i dobro promiješajte. Po potrebi možete dodati malo vode od špageta.
  • Špagete s pestom prebacite u posudu za posluživanje.
  • Poslužite uz ribani tvrdi sir ili po želji.

Tips & tricks:

  • Šparoge imaju točku pucanja između tvrdog i mekanog dijela stabljike. Šparogu primite rukama i nakrivite, ona će sama puknuti na predviđenom mjestu.
  • Ako koristite divlje šparoge tada ih kuhajte u vodi malo duže od onih iz uzgoja.
  • Pinjole možete zamijeniti bademima. Bademe također tostirajte kako bi im produbili okus.

Dobar tek!

Foto: Bake me by Nina

0