Janjolinka: Svaki dan je savršen za tart od jabuka na francuski način

Janjolinka: Svaki dan je savršen za tart
od jabuka na francuski način

Sezona jabuka traje pa sam odlučila s vama podijeliti recept za jedan predivan tart s tim kraljicama ovosezonskog voća kojeg Francuzi zovu tarte aux pommes.

Ovo nije klasičan tart jer pored prhkog tijesta u sredinu se premazuje slastičarska krema s vanilijom gdje povrh toga idu jabuke i na kraju premaz od džema od marelice. Zvuči komplicirano, ali nije. Decentno sladak desert kojem ćete se često vraćati.

Tart od jabuka s kremom od vanilije

Tijesto:

Sastojci:

  • 1 1/2 šalice (170 g) glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 šalice (110 g) hladnog maslaca (narezan na kockice)
  • 1 žumanjak
  • cca 2 žlice ledeno hladne vode

Postupak:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i razradite sve zajedno prstima ili u food procesoru.

Umiješajte žumanjak tako da nastane kompaktna smjesa te postepeno dodajte hladnu vodu i miješajte pomoću vilice (ako radite ručno) sve do trenutka kad se tijesto može skupiti u kuglu.

Oblikujte tijesto u oblik diska, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na dva sata ili idealno preko noći.

Krema:

Sastojci:

  • 1 šalice (240 ml) punomasnog mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica gustina/gusnela
  • 1 mahuna vanilije (prepolovljena po duljini ili 1 žličica paste od vanilije / arome od vanilije)*

Postupak:

U velikoj zdjeli miksajte jaja i šećer. Stavite brašno i gustin te miksajte dok ne postane glatka smjesa. Stavite sa strane.

U lončiću podgrijte mlijeko s mahunom vanilije sve dok ne počne lagano kipiti. Maknite mahunu vanilije te postepeno i polako dodajte mlijeko u smjesu s jajima. 

*U slučaju da radite s aromom ili pastom od vanilije, preporučam da to dodate na kraju, nakon sljedećeg koraka.

Procijedite smjesu natrag u lončić i zagrijte dok ne zakipi, neprestano miješajte par minuta dok se smjesa ne zgusne, maknite ju s vatre i u tom trenutku umiješajte aromu/pastu od vanilije ako to koristite.

Prebacite kremu u posudu, prekrijte kremu direktno s prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi do kraja. Kad se krema ohladi, počnite pripremati jabuke i zagrijte pećnicu na 200°C.

Sloj s jabukama:

Sastojci:

  • 3 veće jabuke (idealno da su tvrđe jabuke)
  • 2 žlice smeđeg sećera
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žlica maslaca (stavi na jabuke se prije pečenja)

Postupak:

Ogulite jabuke, očistite od koštica i narežite ih na tanke ploške cca debljine 0,5 cm. Stavite narezane jabuke u zdjelu i posipajte ih sa šećerom i cimetom te stavite žlicu limunovog soka.

Premaz od džema:

(ovo je zadnji korak, nakon što se tart ispeče)

Sastojci:

  • 1/4 šalice džema od marelica
  • 1 žlica soka od limuna

Postupak:

Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i stavite tijesto u posudu za pečenje tarta promjera 23 cm/9 inch. Odrežite višak tijesta. Ukoliko imate posudu za tart veću od toga, uskladite sastojke sukladno jer vam neće biti dovoljno.

Na tijesto premažite kremu. Na kremu uredno posložite kriške jabuka te na jabuke stavite male komadiće maslaca (kao na slici).

Obložite rubove tijesta aluminijskom folijom kako biste zaštitili tijesto da se ne prepeče. Pecite tart u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta potom maknite foliju i pecite još 10 minuta.

Izvadite tart iz pećnice i odmah zatim pripremite premaz od džema. Podgrijte džem od marelica zajedno s limunom, kad počne kipiti maknite s vatre i procijedite kroz cijedilo.

Pomoću četkice premažite premaz po jabukama. Pustite da se tart ohladi na sobnoj temperaturi te ga stavite u hladnjak ukoliko ga nećete odmah jesti.

U slast!

Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Janja Benić

Učitati još
Zatvori