Od slatkoga slađe: Ružice s makom i višnjama osvojit će vas izgledom i okusom

Ako volite dizano tijesto, mak i višnje, onda će vas ova slastica oduševiti.

Ružice s makom i višnjama osvojit će vas izgledom, a zatim i svojim prefinim okusom. Priprema nije komplicirana, a možete ih jesti za doručak, uz čašu mlijeka ili čaja, ili kad se poželite nečime zasladiti.

Recept donosi naša blogerica Mirjana Šmit koja kaže da njeni doma mak i višnje u kolaču naprosto obožavaju. A jednom kad ovaj probate, poželjet ćete ga raditi svaki vikend!

Sastojci:

*oko 21 ružica

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 40 g šećera
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • 3 dl mlijeka

Za nadjev:

  • 120 g maslaca
  • 2 bjelanjka
  • 1 vanilin šećer
  • 2 – 3 žlice mlijeka
  • 150 g mljevenog maka
  • višnje

Za preljev:

  • 2 dl vrhnja za kuhanje ili mlijeka
  • 2 žlice šećera u prahu

Priprema:

  • Tijesto: Kvasac preliti toplim mlijekom, dodati žlicu šećera, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima, umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
  • Nadjev: Mikserom umutiti bjelanjke te dodati maslac sobne temperature, mljeveni mak, vanilin šećer i mlijeko.
  • Tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela, tanko razviti i premazati nadjevom. Posuti višnjama. Zarolati i rezati oštrim nožem 2 – 3 cm debele ružice. Veliki pekač ili 2 manja namazati maslacem i slagati tako da između svake ružice ostane 1 cm.
  • Ružice pokriti i ostaviti 30 minuta na toplom i peći 10 min u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 10 – 15 minuta. Izvaditi iz pećnice i preliti izmiješanim vrhnjem (mlijekom) i šećerom. Vratiti u pećnicu i peći još 5 minuta.

Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Mirjana Šmit

1