Bite It Quick: Rolada od malina i krem sira – ukusna i osvježavajuća ljetna slastica

Bite It Quick: Rolada od malina i krem sira – ukusna i osvježavajuća ljetna slastica

Rolade izgledaju impresivno, zar ne? Ali ne dajte da vas ta prelijepa spirala zavara pa da mislite da ih je teško napraviti ili da su komplicirane, jer to stvarno nije tako. Po meni su rolade jedan od jednostavnijih recepata.

S pahuljasto mekanim biskvitom, koji je premazan domaćim umakom od malina, nadjevom od krem sira i nekoliko bobica svježih malina, ova rolada od malina i krem sira je ukusna i osvježavajuća ljetna slastica. I lakše ju je napraviti nego što mislite.

Za biskvit vam je potrebno samo nekoliko jednostavnih sastojaka, umak od malina zahtjeva samo tri sastojka, a nadjev od krem sira je gotov za svega nekoliko minuta.

Rolada od malina i krem sira

Sastojci:

Biskvit:

  • 4 velika jaja L sobne temperature, razdvojeni bjelanjci i žumanjci
  • ½ žličice octa
  • prstohvat soli
  • 80 grama šećera
  • 30 grama maslaca rastopljenog i ohlađenog
  • 90 grama glatkog brašna
  • 20 grama gustina
  • ½ žličice praška za pecivo, 3 grama

Umak od malina:

  • 200 grama malina svježih ili smrznutih
  • 30 grama šećera
  • 1 žličica limunovog soka

Nadjev od krem sira:

  • 150 grama krem sira
  • 150 grama vrhnja za šlag
  • 60 grama šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta/arome vanilije
  • 100 grama svježih malina

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite pekač dimenzije otprilike 38×26 cm (pročitajte savjete za druge dimenzije pekača), dno prekrijte papirom za pečenje, te i papir namastite maslacem.
  2. Za biskvit, u zdjelu prosijte brašno, gustin i prašak za pecivo.
  3. U drugoj zdjeli mikserom istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti, dodajte 40 grama šećera i istucite u čvrsti snijeg.
  4. U drugoj posudi umutite žumanjke, ostatak šećera i vaniliju, dok ne dobijete blijedu i pjenastu smjesu, oko 2-3 minute. Dodajte rastopljeni maslac i miksajte 30 sekundi.
  5. Dodajte polovicu suhih sastojaka i miksajte dok se nesjedini. Špatulom nježno umješajte snijeg od bjelanjaka dok ne sjedini otprilike do pola, pa zatim dodajte ostatak suhih sastojaka i lagano miješajte dok se potpuno ne sjedini i nema vidljivih tragova brašna ili snijega. Izbjegavajte prekomjerno miješanje.
  6. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljen pekač. Pecite 9-10 minuta do zlatne boje (kraće, ako je pekač veći) ili dok čačkalica izađe čista.
  7. Kuhinjsku krpu koja je veća od pekača pospite šećerom u prahu, a čim biskvit izvadite iz pećnice, nježno ga okrenite na pripremljenu krpu i uklonite papir za pečenje. Posipajte biskvit s malo šećera u prahu. Polako zarolajte biskvit s kuhinjskom krpom, rolajući ga od kratkog do drugog kratkog kraja. Ostavite da se potpuno ohladi.
  8. Za umak, izmiješajte maline, šećer i limunov sok u manjem loncu na srednje jakoj vatri; kuhajte i miješajte dok se maline ne raspadnu, šećer se otopi, a umak se zgusne, oko 7-8 minuta. Maknite s vatre i protisnite umak kroz sitno cjedilo da uklonite sjemenke. Ohladite na sobnu temperaturu i stavite u hladnjak, ako ne koristite odmah.
  9. Za nadjev, pomoću električnog miksera istucite vrhnje za šlag u čvrst šlag.
  10. U drugoj posudi izmiksajte krem sir, šećer u prahu i vaniliju na srednjoj brzini dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Pomoću špatule, nježno umiješajte šlag.
  11. Nakon što se biskvit ohladi, pažljivo ga odrolajte pa ga premažite umakom od malina, preko umaka razmažite nadjev od krem sira, rasporedite svježe maline na polovicu biskvita bližu vama. Zatim pažljivo ponovno zarolajte biskvit, ovaj put bez kuhinjske krpe. 
  12. Ohladite u hladnjaku, barem 1 sat prije posluživanja. Pospite sa šećerom u prahu ili ako vam je ostalo nadjeva, ukrasite ga njime, svježim malinama i sjeckanim pistacijama.

Savjeti:

  • Rolade su najfinije kada se jedu isti dan kada su ispečene, međutim nenadjeveni biskvit možete zamrznuti, zarolan u kuhinjsku krpu/papir za pečenje i dobro zamotan u plastičnu foliju.  Odmrznite 2-3 sata na sobnoj temperaturi prije stavljanja nadjeva.
  • Rolanje biskvita u kuhinjsku krpu dok je još vruć spriječit će ga da pukne.
  • Što se tiče pekača, ja sam koristila Wilton pekač – ovaj ovdje! Dimenzije su u inčima 15×10, što je oko 38×26 cm (unutarnje dimenzije). Savjetujem da koristite pekač što sličnijih dimenzija, ako je moguće. 
  • Ovdje je kalkulator koji ja koristim kada sastojke uvećavam ili smanjujem za pekače drugih dimenzija. Ako imate drugu dimenziju pekača, poslužite se ovim kalkulatorom.

Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Mihaela Kozarić Šebrek

Učitati još
Zatvori