Bake me by Nina: Osvježavajuća pita od limete koja se ne peče

Jednostavni, brzi i osvježavajući recepti su ono što vam treba ljeti, pogotovo ako se pripremate za druženje ili priređujete večeru. Spoj hrskave podloge od keksa i nježna, a opet osvježavajuća krema su moj must have izbor. Ova pita je gotova za najviše pola sata, nema pečenja, nema nereda u kuhinji… Trebate samo povezati par sastojaka i dobro je ohladiti.

Ako i spadate u onu skupinu ljudi koji i ljeti često pale pećnicu, poput mene, ovaj recept će vam svejedno biti na listi omiljenih.

Podloga se sastoji od digestive keksa. Možete koristiti bilo koje, samo pazite da ne kupujete digestive kekse koji sadrže razne dodatke. Med možete zamijeniti agavinim sirupom ili žlicom smeđeg šećera.

U nadjev ide kondenzirano mlijeko, ali pazite da je zaslađeno i ugušćeno. Na tržištu postoje različita kondenzirana mlijeka bez dodataka šećera i s nedovoljno reduciranom vodom. Pazite da je gusto i da je slatko. Ako ne želite koristiti kondenzirano mlijeko, tada ga zamijenite mileramom i dodajte šećer u prahu u nadjev. Količinu šećera prilagodite vlastitom ukusu, od 50 – 100 g bi bilo dovoljno.

Limeta ovoj piti daje osvježavajuću notu i potpuno je digne na novu razinu. Iako vam se tri limete mogu činiti puno, omjer je taman kako treba, možete ga samo povećati ako volite intenzivniji okus. Pazite da koristite limete iz ekološkog uzgoja kako bi mogli upotrijebiti i koricu.

Pita od limete koja se ne peče

Sastojci:

Podloga

  • 250 g digestive keksa
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica meda

Nadjev

  • 400 g sirnog namaza
  • 250 g kondenziranog mlijeka, ugušćeno i zaslađeno
  • 1 žličica arome vanilije
  • sok 3 limete
  • korica 2 limete
  • 250 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Podloga

  • Kekse usitnite u sjeckalici, možete ih staviti i u vrećicu sa zip-om pa ih usitniti pomoću valjka za tijesto.
  • Usitnjenje kekse prebacite u posudu i ostavite po strani.
  • Maslac rastopite pa ga dodajte keksima. Dodajte i žlicu meda, sve dobro promiješajte kako bi smjesa bila kompaktna.
  • Smjesu prebacite u kalup za tart promjera 14 x 5 cm ili okrugli kalup promjera 24 cm.
  • Smjesu dobro utisnite u kalup kako vam se ne bi mrvila kasnije.

Nadjev

  • U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite sirni namaz po želji (ja sam koristila Philadelphiu) i kondenzirano mlijeko. Mikserom dobro izradite sastojke kako bi dobili povezanu kremu.
  • Dodajte aromu vanilije, sok i koricu limete.
  • Dodajte vrhnje za šlag pa nastavite miksati na najjačoj brzini dok se volumen kreme ne poveća.
  • Kremu stavite preko utisnute podloge od keksa.
  • Pitu ohladite u hladnjaku, tri sata ili preko noći prije posluživanja.

Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Bake me by Nina

0