Kriška i po: Recept za omlet kakav još niste probali, a koji je sočan i pun proteina

Izdanci mladog češnjaka (paski) iz eko vrta OPG-a Martin Knežević prošli tjedan bili su pravi hit na Malom placu. I razumijemo zašto – okusom blago slatkasti i sočni, sjajno se sljubljuju s povrćem u varivima i dobro pristaju raznim salatama, dok su u omletu pravo otkriće. Rijetka su delicija i vrlo kratko traju pa čim se pojave moramo doslovno pojuriti po njih. Sva sreća pa super podnose smrzavanje – tako u njihovom bogatom okusu možemo uživati i nakon što proleti njihova sezona. Kad je vidjela da stižu, Kriška i po odmah je stala u red za nekoliko vezica. Iako su joj najdraži svježi, htjela ih je isprobati na deset različitih načina, a na kraju je izbor pao na brzi omlet od slanutka i kratko pečene paske.

Omlet od slanutka s paskima

Svakog proljeća ili ljeta imam neko drugo hit povrće… Ove godine su to vjerojatno paski, odnosno mladi izdanci cvatova češnjaka. To su duge, sočne cvatne stapke nerazvijenih cvatova češnjaka koje se u kulinarstvu koriste na razne načine, a zbog slične teksture ih se najčešće priprema na isti način kao šparoge. Ako želite dobiti sve zdravstvene benefite o kojima se piše, najbolje ih je jesti sirove, recimo na salatu. Između ostalog, već po mirisu možemo osjetiti da i paski sadrže određenu količinu aliina, molekule zbog koje je češnjak ljudima toliko važan.

Paski su slatkasti, sočni i dosta blaži od ostalih dijelova češnjaka, no ako su vam i dalje prejaki za jesti u sirovom obliku, stvarno su odlični kada su kratko kuhani – u juhi, stir fryu, omletu… Bez brige, sadrže oni i mnoge minerale i druge nutrijente koji ostaju u njima i nakon kuhanja. Za kuhanje ih je najbolje rezati na duljinu od nekoliko centimetara. Donji dijelovi (uz bazu biljke) su najslađi, ali su i žilavi izvana, pa ih možete oguliti ili odrezati i spremiti za neki temeljac. Ovoj budućeg cvata je također žilav pa ga se obično isto ne koristi. Ja imam običaj zamrznuti sve žilave dijelove biljaka s kojima kuham pa kada se skupi dovoljna količina, skuhati od njih temeljac za juhu. Čini mi se da su paski još uvijek relativno rijetka delicija za ubosti po Zagrebu, no zato lokalni OPG-ovci s Malog placa, uz ostale lijepe stvari, imaju i ovu genijalnu namirnicu.

Iako paski nisu jedina zvijezda ovog recepta, o slanutku neću posebno pisati jer je on dobro poznata namirnica koju mnogi redovito koriste u prehrani. Možda bi samo bilo dobro spomenuti da se brašno od slanutka ne koristi na isti način kao brašna od žitarica – ono navlači puno vode i ako ga se previše doda u bilo kakvu smjesu, jelo može ispasti jako suho. Omlet od slanutkovog brašna može biti super biljojedni doručak pun proteina koji će vas dugo držati sitima, pogotovo kada se iskombinira sa sezonskim povrćem i salatom. Naravno, džabe to sve ako nije i fino. E, pa ovaj omlet je savršeno sočan i stvarno ukusan – slobodno probajte i sami!

Sastojci:

  • 1/4 šalice slanutkovog brašna
  • 1 jušna žlica sjemenki žutog lana
  • 1/4 čajne žličice crne soli (kala namak)*
  • 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
  • 1/4 čajne žličice kurkume
  • 1/3 šalice vode ili biljnog mlijeka
  • pola vezice mladih cvatnih izdanaka češnjaka

*kala namak je termički obrađena kamena sol iz područja oko Himalaje, koja se koristi u kuhinjama južne Azije. U ajurvedi se koristi za zdravlje probavnog sustava te kao začin koji hladi tijelo. Zbog sadržaja željezovog sulfida ima specifičan sumporasti miris pa se često koristi kako bi veganskim jelima dala okus jaja.

Postupak:

Izblendajte sve sastojke za omlet. Ako koristite pjenjaču, bilo bi najbolje da prvo sameljete lan kako bi što brže pustio sluz, odnosno apsorbirao vodu. Njegova funkcija u receptu je da zadrži vlagu kako omlet ne bi ispao suh.

Zagrijte tavu i na laganoj vatri, na malo ulja ili vode, kratko popecite narezane paske. Pola minute do minutu će biti dovoljno, kako bi ostali zeleni i zadržali dio arome češnjaka. Pred kraj kuhanja dodajte malo soli ili soja sosa. Možete prebaciti paske na tanjur pa zasebno ispeći omlet i kasnije ih dodati ili uliti smjesu za omlet direktno u tavu s paskima.

Pecite na laganoj vatri u poklopljenoj tavi dok se omlet ne zgusne. Poslužite uz svježe sezonsko povrće. Dobar tek!

Do nekog novog recepta, istražite Instagram profile Malog placa i Kriške i po i inspirirajte se njihovim ‘finim’ postovima.

Foto: Kriška i po

0