Hungry Mile: Mramorni kuglof za najljepši blagdanski stol

Kuglof je jedan od najtradicionalnijih blagdanskih kolača i čest gost božićnog stola. Priču gdje je i kako nastao prate razne pretpostavke, no za njih nema konkretne potvrde s obzirom na to da se na području cijele Europe mogu pronaći varijacije na temu ovog slatkog kruha.

Prepoznatljivi oblik ovog kolača dolazi od posebnog kalupa u kojem se peče, a kroz godine su se iz klasičnog zakrivljenog rebrastog kalupa razvile i razrađenije šare koje se nakon pečenja ocrtavaju na samom kolaču. Može se peći bez ikakvih dodataka ili u raznim varijantama s kakaom, sušenim ili kandiranim voćem, orašastim plodovima, raznim posipima i preljevima.

Journalov gastro bloger Hungry Mile u nastavku vam donosi recept za mramorni kuglof koji će biti zvijezda svakog blagdanskog stola.

Mramorni kuglof

Sastojci:

  • 250 g maslaca sobne temperature (230 g za kuglof i ostatak za kalup)
  • 160 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 burbon vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • naribana korica jednog limuna
  • 400 g brašna (+ malo brašna za kalup)
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml mlijeka
  • 3 žlice kakaa
  • malo mlake vode

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 C, a kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak.

Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se sve ne poveže. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodajite brašno i mlijeko. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju umiješajte naribanu koricu limuna.

Pomiješajte kakao s mlakom vodom i dobro promiješajte (gustoća nek bude malo rjeđa nego pasta) i ostavite za tamnu smjesu.

U kalup dodajte polovicu tijesta, a ostatku tijesta umiješate pripremljenu kakao pastu. Dobro povezanu tamnu smjesu rasporedite po svijetloj i na nekoliko mjesta špatulu lagano zabodite prema vrhu kalupa.

Pecite kuglof 50 minuta. Provjerite čačkalicom. Kad je gotov, ostavite da se hladi. Kada kalup bude mlak toliko da ga možete držati rukama i slobodno rukovati s njim, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.

Glazura:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja

Postupak:

U manjem lončiću zagrijte vrhnje, kada dođe skoro do vrenja ugasite vatru i dodajte razlomljenu čokoladu. Nastavite miješati dok se čokolada ne otopi.

Po ohlađenom kuglofu prelijte prohlađenu glazuru. Kuglof ukrasite orasima ili drugim dekoracijama po izboru.

Tips & tricks:

Ako želite blagdansko-zimski okus, limun zamijenite narančom i svemu dodajte žličicu cimeta.

Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Marija Laća

0