Janjolinka: Mini zimske Pavlove s kokosovom kremom i kruškama

Kad pomislimo na Pavlovu, odmah je asociramo s ljetom i bobičastim voćem. No, zašto bi Pavlova trebala biti rezervirana samo za ljeto, ako je možemo prilagoditi zimskim uvjetima i voćem kojeg imamo u toj sezoni?

Ovaj recept je inspirian sa zobenom kašom koju radim s istim ovakvim kruškama pa sam ih htjela spojiti s nekim novim kombinacijama okusa u obliku deserta. Mislim da sam našla odličnu kombinaciju s ovom kokosovom kremom s vanilijom i tonkom. Nadam se da ćete se složiti! 

Meringue s kremom od kokosovog mlijeka i karmeliziranim kruškama

Sastojci za meringu:

  • 4 bjelanjka
  • 1 žličica limunovog soka
  • prstohvat soli
  • 160g smeđeg šećera od šećerne trske (ili običnog kristal šećera)
  • 24g gustina
  • 1 žličica alkoholnog octa

Postupak:

Na papir za pečenje nacrtati 8 krugova promjera 7 cm.

Bjelanjke s prstohvatom soli i limunovim sokom miksati u snijeg, kad utrostruči volumen dodavati šećer. Miksati do mekih vrhova.

Smanjiti brzinu miksera pa umiješati ocat i gustin. Miksati još nekoliko minuta dok smjesa ne očvrsti.

Kad ste gotovi, na papir za pečenje žlicom stavljajte meringue i oblikujte ih u krug te sa žlicom malo izdubite sredinu kako biste kasnije imate mjesta za kremu. Peći na 110°C u pećnici s upaljenim ventilatorom oko sat vremena.

Dok se meringe hlade, pripremite kremu.

Sastojci za kremu:

  • 3/4 konzerve kokosovog mlijeka s visokim postotkom kokosa (barem 70%)
  • Pola žličice ekstrakta vanilije
  • Pola naribane tonke

Postupak:

Posudu u kojoj ćete miksati kokosovo mlijeko najprije ohladite u hladnjaku zajedno s konzervom kokosovog mlijeka (možete i preko noći). Kad vam se to ohladilo, izmiksajte kokosovo mlijeko i dodajte vaniliju i naribanu tonku.

Kad se meringa ohladi, dodajte kokosovu kremu pa krenite pripremati kruške.

Sastojci za karmelizirane kruške:

  • 2 do 3 kruške s korom (ne premekane)
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 1 žlica kokosovog šećera (rasporediti po kruškama)

Postupak:

Zagrijte tavicu s kokosovim uljem, stavite prvo pola žlice kokosovog šećera pa dodajte narezane kruške kojima ste ostavili koru. Prvo ih pecite s jedne strane pa nakon 3 minute posipajte po njima drugu polovicu žlice šećera i okrenite ih. Pecite ih i s druge strane sve dok ne poprime boju i dok se ne karmeliziraju.

Stavite ih na tanjur da se malo ohlade pa ih onda dodajte na vaše meringue s kremom.

Kolač mora stajati u hladnjaku barem 3 sata prije posluživanja da se otpusti. Posipajte s listićima badema ili rezanim blaširanim bademima.

Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Janjolinka

0