Na štandovima su se pojavile maline – imamo par slatkih ideja kako ih iskoristiti

Uživanje u vikendu nije potpuno bez laganih, prozračnih i beskrajno ukusnih delicija. U samom vrhu omiljenih proljetnih i ljetnih namirnica bez dvojbe su maline koje su nezaobilazan dodatak kolačima, tortama i sladoledima.

Ovih smo ih dana primijetile po štandovima i jako im se razveselile! Ovo slatko i sočno, a tako zdravo voće svakoj kombinaciji daje profinjenost i bogatstvo okusa. Osim što ih volimo jesti netom oprane, maline su jedan od omiljenih dodataka raznim tortama i kolačima.

Gastro blogerica Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe podijelila je s nama 4 svoja recepta u kojima su glavne zvijezde upravo maline! Vjerujemo da ćete među njima pronaći svog favorita i zasladiti si vikend!

Malinaste palačinke

Sastojci:

Sastojci za sok od malina:

  • 350 g svježih ili smrznutih malina
  • 2 dl vode

Sastojci za palačinke:

(oko 15 palačinki promjera 21 cm)

  • 120 g glatkog brašna
  • 120 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žlica šećera
  • 2 jaja
  • 1 dl mineralne vode
  • oko 3,5 dl mlijeka
  • nekoliko kapi ekstrakta od maline ili crvene boje za kolače
  • sok od maline

Sastojci za kremu:

  • 150 g bijele čokolade
  • 500 g sira mascarponea
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 dl vrhnja za šlag

Sastojci za ukrašavanje:

  • bijela čokolada
  • svježe maline

Priprema:

  • Za sok od malina: Maline preliti vodom i prokuhati. Usitniti u blenderu te procijediti i ohladiti.
  • Za palačinke: Prosijano brašno, sol i šećer umiješati, dodati pjenjačom umućene tekuće sastojke i jaja te umiješati da nema grudica. Dodati sok od maline i nekoliko kapi ekstrakta maline ili boje za kolače. Pokriti i ostaviti 10 minuta. Palačinke peći na tavi premazanoj uljem, s obje strane na laganoj vatri.
  • Za kremu: Čokoladu otopiti na pari, malo ohladiti i umiješati u sir. Ohladiti. Dodati aromu vanilije i vrhnje za šlag te umutiti mikserom.
  • Palačinke nadjenuti kremom i uviti. Poslužiti ukrašene otopljenom čokoladom i svježim malinama.

Savjet:

Palačinke od voća ili povrća raditi malo deblje i peći na laganoj vatri. Smjesa stajanjem postaje gušća, po potrebi razrijediti mlijekom.

Tart od malina

Sastojci:

Sastojci za podlogu:

  • 120 g lješnjaka  
  • 250 g mljevenog keksa
  • 150 g paste od datulja
  • 50 g otopljenog maslaca
  • oko 1 dl mlijeka

Sastojci za kremu:

  • 200 – 300 g malina
  • 4 žlice vode
  • 3 listića želatine
  • 2,5 dl mliječnog vrhnja za šlag
  • 100 g bijele čokolade
  • 1,5 dl jogurta

Priprema:

  • Za podlogu: Lješnjake usitniti u multipraktiku te dodati ostale sastojke i mutiti. Mlijeka dodati toliko da se dobije ljepljiva smjesa koja se lako može oblikovati, slično kao smjesi za kuglice. Smjesu utisnuti u kalup za tart veličine 24 cm i držati u hladnjaku dok se priprema krema.
  • Za kremu: Smrznute maline prokuhati s vodom, usitniti u blenderu te procijediti. Želatinu preliti vodom (oko 1 dl). Vrhnje za šlag grijati, dodati čokoladu i topiti. Pred kraj dodati ocijeđenu želatinu i grijati dok se ne dobije krema bez grudica.
  • Kremi dodati jogurt i sok od maline, umiješati pjenjačom te smjesu uliti u kalup.
  • Čuvati u hladnjaku nekoliko sati, ukrasiti voćem i poslužiti.

Sirova torta s malinama

Sastojci:

Sastojci za podlogu:

(promjer 20 cm)

  • 150 g badema
  • 150 g očišćenih datulja
  • 50 g kokosovog brašna (ribani kokos)
  • 1 žličica vanilije
  • 2 žlice kokosovog ulja (otopiti)

Sastojci za kremu:

  • 300 g indijskih oraščića
  • sok od 1 limuna
  • 50 g kokosovog brašna (ribani kokos)
  • 7 žlica meda (ili 4 žlice šećera u prahu)
  • 1 žličica arome vanilije
  • 80 g kokosovog ulja (otopiti)

Dodaci kremama:

  • ½ dl bademovog mlijeka
  • 1 žličica arome vanilije
  • 150 g smrznutih malina

Priprema:

  • Indijske oraščiće preliti vodom i ostaviti najmanje 5 sati (najbolje preko noći).
  • Za podlogu: Stijenke kalupa obložiti acetatnom folijom. Navedene sastojke staviti i multipraktik i samljeti. Smjesu utisnuti u kalup.
  • Za kremu: Namočene indijske oraščiće ocijediti, isprati te usitniti u multipaktiku. Dodati navedene sastojke usitniti i smjesu podijeliti na dva dijela.
  • U prvi dio umiješati ½ dl bademovog mlijeka i aromu vanilije te kremu uliti u kalup. Tortu staviti u zamrzivač na 30 minuta. U drugi dio kreme dodati maline i usitniti u mulipraktiku. Kremu uliti u kalup i čuvati u zamrzivaču.
  • Tortu izvaditi iz zamrzivača 2 sata prije posluživanja. Ukrasiti malinama i rezanim kokosom te poslužiti.

Kapri torta

Sastojci:

Sastojci za biskvit:

  • 10 bjelanjaka
  • 80 g šećera
  • 20 g brašna
  • 80 g mljevenih lješnjaka
  • 80 g mljevenih oraha
  • 50 g ribane čokolade

Sastojci za kremu:

  • 10 žumanjaka
  • 80 g šećera
  • 5 dl mlijeka
  • 40 g gustina
  • 100 g maslaca
  • 1 dl vrhnja za šlag
  • 1 žličica arome vanilije

Sastojci za žele:

  • 1 kg smrznutih malina
  • 1 dl vode
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina

Sastojci za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 1,5 dl vrhnja za kuhanje

Priprema:

  • Za biskvit: Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer. U čvrst snijeg pjenjačom umiješati navedene sastojke. Smjesu uliti u pekač obložen masnim papirom (40 cm x 34 cm) i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta. Hladan biskvit prerezati kako bi dobili dvije kore veličine 20 cm x 34 cm.
  • Za kremu: Žumanjke, šećer, gustin i ½ dl hladnog mlijeka mutiti mikserom, preostalo mlijeko zakuhati. Vruće mlijeko lagano ulijevati u smjesu sa žumanjcima uz stalno miješanje te kremu vratiti u lonac i kuhati nekoliko minuta. Ohladiti. U hladnu kremu umutiti izrađeni maslac, tučeno vrhnje i aromu vanilije.
  • Za žele: Maline i vodu kuhati nekoliko minuta, usitniti u blenderu i procijediti. U procijeđeni sok dodati šećer i gustin (najprije u gustin dodati malo soka da se ne stvore grudice) te kuhati nekoliko minuta. Malo ohladiti. Mlakim želeom premazati obje kore i ohladiti.
  • Prvu koru sa želeom premazati kremom, staviti drugu koru te kolač premazati kremom. Ohladiti. Hladan kolač preliti čokoladnom glazurom.
  • Za glazuru: Na laganoj vatri topiti čokoladu i vrhnje za kuhanje, malo ohladiti i preliti kolač.

Recepte nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Mirjana Šmit

0