Bite It Quick: Sočan kolač od limuna je savršena slastica za proljeće

Ukoliko ste ljubitelj citrusnih deserata, onda je ovaj kolač od limuna kao stvoren za vas. Sočna i nježna tekstura doslovno se topi u ustima, a svaki zalogaj prožet je osvježavajućom aromom limuna.

Idealan kolač za proljeće, ali i bilo koje doba godine kada se zaželite osvježavajućih deserata.

Sastojci:

  • 75 grama svježeg cijeđenog soka od limuna
  • sitno naribana korica 1 limuna
  • 3 velika jaja, sobne temperature
  • 200 grama šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 75 grama ulja
  • 75 grama rastopljenog maslaca, malo ohlađeni
  • 100 grama kiselog vrhnje, 25% m.m., sobne temperature
  • 220 grama glatkog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo, 3 grama
  • ½ žličice sode bikarbone, 2 grama
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 120 grama šećera u prahu
  • 3-4 žlica limunovog soka

Postupak:

  • Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a rešetku stavite na donju trećinu pećnice.
  • Kalup za kruh, dimenzija 22×12 cm (pogledati pod savjete za druge dimenzije, kolač se može peći i u kalupu za kuglof) namastite i obložite papirom za pečenjem kako bi lakše izvadili kolač van.
  • Jaja, šećer i vaniliju izmiksajte dok ne dobijete pjenastu i svijetlu smjesu.
  • Dodajte ulje, rastopljeni maslac, kiselo vrhnje, sok i koricu limuna i miksajte dok vam se sastojci ne sjedine.
  • U zasebnoj zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te špatulom umijesite u mokre sastojke, tek toliko da se sve poveže, tj. da nemate vidljivih tragova brašna. Nemojte previše miješati.
  • Pecite oko 50-60 minuta, ovisno o vašoj pećnici, testirajte štapićem za ražnjiće. Kolač će puknuti na vrhu po sredini i to je ok, malo rustikalnog štiha.
  • Nakon otprilike 30 minuta pečenja, pokrijte alu folijom da vam vrh kolača previše ne potamni.
  • Izvadite van i pustite da se kratko ohladi u kalupu te ga zatim izvadite i stavite na rešetku da se ohladi u potpunosti.
  • Za glazuru, pomiješajte šećer i sok od limuna dok ne dobijete glatku smjesu te žlicom prelijte preko ohlađenog kolača.

Savjeti:

  • Budući da ja koristim duguljaste kalupe američkih brendova, koji su u standardu otprilike 22×12 cm, količinu sastojka možete prilagoditi nekom našem standardu pekača 25×10 cm (unutarnje dimenzije). Za taj kalup sve sastojke pomnožite s 1.4 (ako dobijete količinu npr. 105 grama, zaokružite na 100 grama itd, a što se tiče jaja, za veći kalup potrebno je 4 jaja). Kolač možete peći i u kalupu za kuglof dimenzija 22 cm (u volumenu otprilike 2 litre), a sastojke također pomnožite s 1.4 (ako pečete kao kuglof, dobro namastite i pobrašnite svaki dio kalupa da vam kolač ne bi zapeo i to TOČNO PRIJE nego izlijte smjesu u njega).  Za sve ostale dimenzije kalupa, preporučam kalkulator sastojaka: https://keikos-cake.com/panconversion.html . Imajte na umu da su ispravne dimenzije kalupa one unutarnje, a ne vanjske.
  • Najbolji su sastojci sobne temperature, tako da sve izvadite van barem 30 minuta prije.
  • Ako nemate domaće nešpricane ili bio/organske limune, limune dobro operite s vrućom vodom i istrljajte sodom bikarbonom.
  • Nakon otprilike 30 minuta pečenja, kolač pokrijte alu folijom da vam vrh previše ne potamni.
  • Uvijek testirajte kolač čačkalicom ili štapićem za ražnjiće, nekoliko vlažnih mrvica su ok, ne smije biti tekuće smjese.
  • Ako želite glazuru koja je ovako bijela, preporučam da je što gušća. Dodajte još šećera u prahu ako vam se čini prerijetka ili još limunovog soka ako je pregusta.

Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Mihaela Kozarić Šebrek

0