Janjolinka: Juha od graška i mente idealna za ljetne dane

Baš sam neki dan razmišljala i došla do zaključka da mi je proljeće možda i najdraže godišnje doba. Razlog tome je svo to divno voće i povrće koje imamo priliku svakodnevno uživati s naših vrtova ili tržnica. Jedno od tog proljetnog povrća je i mladi grašak.

Zato s vama dijelim recept za vrlo jednostavnu, a ukusnu i efektnu juhu od graška i mente. Juhu sam davno probala još u Engleskoj, recept je orginalno od Gordona Ramsayja, a ovo je moja verzija te lagane i osvježavajuće proljetne juhe.

Sastojci:

  • pola ljutike (može i pola manjeg luka)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 300 g mladog graška
  • 6-7 listića mente
  • 0.5 l povrtnog temeljca
  • sol i papar po želji

Dodaci po želji:

  • Grčki jogurt
  • Pršut

Priprema:

U zagrijani lonac srednje veličine staviti maslinovo ulje i potom dodati sitno nasjeckanu ljutiku.

Kada je luk poprimio boju, dodati grašak, promiješati pa dodati svu količinu zagrijanog povrtnog temeljca. Ukoliko nemate domaći temeljac od povrća, možete koristiti i bio povrtnu kocku koju ćete rastopiti u 0.5 l vruće vode.

Odmah stavite i listiće mente pa poklopite neka se kuha 20-ak minuta ili dok grašak ne bude kuhan. Ovu juhu možete raditi i sa zamrznutim graškom.

Kada je grašak kuhan, uz pomoć štapnog miksera ili blendera izblendajte sve u juhu. Ako koristite blender, miksajte juhu pomoću funkcije puls kako bi vam ostali mali komadići graška, ne želimo potpuno kremastu juhu, nego više rustikalnu.

Ukoliko koristite pršut za serviranje, njega ćete na tavici malo popržiti na maslinovom ulju sa svake strane. Kad je gotov, prebacite ga na papirnati ubrus da se upije masnoća pa ga natrgajte na manje komadiće.

Servirajte sa žličicom grčkog jogurta i pršutom.

Foto: Janja Benić

0