Bake me by Nina: Gingerbread kućica – najljepši jestivi ukras na svakom stolu

Gingerbread kućice su jedan od najljepših simbola Božića. Osim što predivno izgledaju, mame poglede gdje god da se nađu. One su glavna zvijezda svih izloga i vitrina i najljepši jestivi ukras na svakom stolu. 

Njihova izrada možete izgledati komplicirano i dugotrajno te se zbog toga ne izrađuju toliko koliko bi trebale. Sigurna sam da ste barem jednom pomislili kako bi bilo lijepo napraviti svoju kućicu. Meni je trebalo neko vrijeme kako bi došla do sitnih trikova koji su mi pomogli da moje kućice uvijek uspiju. I zaista, ako slijedite korake i vaša kućica će zablistati na ovogodišnjem blagdanskom stolu.

Priprema je napisana opširnije, no nemojte da vas to obeshrabri, baš naprotiv – detaljno sam vam opisala svaki korak kako bi vam izrada bila što jednostavnija. Također, ispod recepta se nalazi nacrt za cijelu kućicu u omjeru 1:1. Sve što trebate je isprintati nacrt, iskidati šablone i krenuti s izradom. 

Nadam se da ćete uživati u izradi kućice i da će vam ove blagdane dodatno učiniti bajkovitima.

 Gingerbread kućica

Sastojci:

  • 300 g maslaca sobne temperature
  • 300 g smeđeg šećera
  • 2 jaja L veličine
  • 230 g meda
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 800 g glatkog brašna
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 3 žličice začina za medenjake

Dodatno:

  • 250 g šećera u prahu
  • 3-4 žlice mlijeka
  • 3 lista želatine ta prozore

Priprema:

Izrada tijesta:

  • Maslac sobne temperature stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Mikserom ga izradite dok potpuno ne omekša. Sada dodajte šećer pa mikserom povežite smjesu.
  • Dodaje prethodno razmućena jaja, med i ekstrakt vanilije. Sve izradite mikserom dok se ne poveže.
  • U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake pa sve uspite u smjesu s maslacem. Izradite tijesto koje će biti ljepljivo, ali nemojte dodavati više brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na dva sata, možete i preko noći.

Pečenje i rezanje po šablonama:

  • Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite četiri lima za pečenje koje ste obložili papirom za pečenje.
  • Iskidajte šablone po nacrtu iz PDF-a koji se nalazi ispod teksta. Na svakoj šabloni se nalaze centimetri kao i broj komada (broj vam govori koliko komada tijesta trebate napraviti po šabloni). Iz nacrta ćete iščitati da vam trebaju po 2 komada tijesta za sve šablone osim za vrata.
  • Na papiru za pečenje razvaljate četvrtinu tijesta na debljinu od 2-3 milimetra. razvaljajte ga tako da vam stane na lim za pečenje. 
  • PRVI LIM: Tijesto sada prebacite na pripremljen lim. Postavite šablonu za prednju stranicu kućice te nožem lagano zarežite oblik. Nemojte iskidati stranicu, samo zarežite po tijestu kako bi urezali oblik. Prednja stranica ima i prozorčić, njega napravite pomoću bilo kojeg oblika za keksiće ili manje šalice koju ste okrenuli. Prozorčić također samo utisnite. Na ostatak tijesta zarežite šablone za dimnjak (imat ćete dovoljno mjesta na limu za dva komada prednje strane dimnjaka i dva komada bočne strane dimnjaka) kao i za vrata. 
  •  Tijesto s urezanim šablonama pecite  7- 10 minuta, odnosno dok rubovi ne krenu tamniti.
  • Pečeno tijesto s papirom za pečenje oprezno prebacite na radnu površinu, ostavite nekoliko minuta pa oštrim nožem izrežite oblike prema urezanim crtama na tijestu. Prozorčić izrežite pomoću kalupića ili šalice točno na mjestu gdje ste ga urezali.
  • DRUGI LIM: Drugu četvrtinu tijesta razvaljajte kao i prvu ( na 2-3 milimetra) na papiru za pečenje pazeći da ne pređete dimenzije lima. Ponovite oblik za kao i za prednju stranicu, sada radite stražnju. Stražnja stranica nema prozor pa vam ne treba kalup. Imat ćete dovoljno mjesta da u ostatak tijesta utisnete oblike po želji. Ja sam radila stabalca, vi možete čovječuljke, snjegoviće i sl.
  • Tijesto s urezanim šablonama pecite  7- 10 minuta, odnosno dok rubovi ne krenu tamniti.
    Pečeno tijesto s papirom za pečenje oprezno prebacite na radnu površinu, ostavite nekoliko minuta pa oštrim nožem izrežite stražnju stranicu kućice. Ostale oblike izrežite pomoću kalupića koje ste utisnuli.
  • TREĆI i ČETVRTI LIM: Treći, a potom i četvrti komad tijesta razvaljajte kao i prethodna dva, na debljinu od 2 -3 milimetra pazeći da vam ne pređu rubove lima. Na pripremljeno tijesto na limu postavite šablone za bočnu stranicu i za krov. Na bočnoj stranici izrežite dva prozora koristeći bilo koji kalupić za kekse ili samo pomoću noža u oblik kvadrata.
  • Tijesto s urezanim šablonama pecite  7- 10 minuta, odnosno dok rubovi ne krenu tamniti.
    Pečeno tijesto s papirom za pečenje oprezno prebacite na radnu površinu, ostavite nekoliko minuta pa oštrim nožem izrežite oblike prema urezanim crtama na tijestu. Prozorčiće izrežite pomoću kalupića ii nožem u oblik kvadrata.
  • Neka vam se sva tijesta ohlade prije slaganja kućice.

Glazura:

  • Šećer u prahu i mlijeko miješajte dok ne postignete gustu smjesu. Smjesa treba biti maziva, ali da nije rijetka. Kada prolazite žlicom da se odvaja od stijenke posude, kao tijesto.
  • Glazuru prebacite u slastičarsku vrećicu. Vrećici napravite maleni otvor (tek toliko da se glazura može nesmetano nanositi).

Slaganje kućice:

  • Pripremite podlogu na kojoj ćete slagati kućicu (drvena daska, veći pladanj i sl.). 
  • Na prednjoj stranici kućice postavite glazuru uz ravne rubove (nemojte stavljati na dio gdje je krov). 
  • Sada prislonite bočnu stranicu. Držite 10-ak sekundi kako bi se stranica zalijepila. Ako niste sigurni, postavite nešto što će spriječiti stranicu da padne. 
  • Isto ponovite s drugom stranicom kućice.
  • Na stražnju stranicu uz rubove (isto kao i što ste napravili s prednjom) postavite glazuru. Stražnju stranicu postavite na bočne stranice. Kućicu pridržite 10-ak sekundi. Sada je možete spremiti u hladnjak na 15 -20 minuta kako bi se sve stislo. Vjerujte mi, lakše ćete postaviti krov ako vam je kućica stabilna i suha. Kućicu premještate s podlogom na kojoj je slažete.
  • Ako ćete raditi prozore od listova želatine, tada na vrhove želatine postavite glazuru pa listove oprezno postavite s unutarnje strane kućice. Jedan list vam treba za prednju stranicu, a druga dva za bočne stranice. Jedan list će pokriti oba prozora na bočnoj stranici.
  • Sada postavite glazuru na vrh bočne stranice i na rubove krova (prednja i stražnja stranica) pa prislonite stranicu krova. Držite malo dok se glazura ne osuši. Isto ponovite s drugom stranicom krova.
  • Sada kućicu spremite u hladnjak na 10 minuta. Nakon ovoga slijedi ukrašavanje i izrada dimnjaka i vrata.
  • Pomoću glazure ukrasite krov tako da radite lagane valove (kao da su crjepovi). Krenite od dna prema vrhu krova.
  • Kada ste gotovi s crjepovima, glazurom prođite same rubove krova. Kako prolazite sami rub tako će dio glazure curiti što će dodatno napraviti zimski snježni ugođaj.
  • Krov složite po principu kućice. Glazuru postavite na unutarnje rubove prednje stranice, na to priljubite bočne stranice i na kraju spojite i stražnju stranicu krovu kojoj ste rubove prošli glazurom. Na rubove krova istisnite glazuru kako bi postigli izgled snježnog krova.
  • Vrata ukrasite po želji pa ih pomoću glazure zalijepite za prednju stranicu kućice.

Vaša kućica je sada gotova. Oprezno je prebacite na željeno mjesto. Za dodatni ugođaj postavite svjećice unutar kućice.

PDF šablone možete preuzeti ovdje.

Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Nina Mrvica

0