Hungry Mile: Galetta sa šljivama i frangipane nadjevom

Sezona šljiva počela je u kolovozu i traje tijekom jesenskih mjeseci pa je idealna prilika da ih jedemo na sve načine. Osim svježih, volimo ih u knedlama, pitama i biskvitnim kolačima pa smo zamolili našeg gastro blogera Hungry Mile da s nama podijeli svoj recept za galettu sa šljivama.

Galettu ćete napraviti jednostavno, a frangipane, slatki nadjev od mljevenih badema, odlično se slaže s kiselkastim šljivama. Recept je u nastavku!

Frangipane galetta sa šljivama

Sastojci:

(za galettu promjera cca 22-24 cm)

Za tijesto:

  • 125 g glatkog brašna
  • 125 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • 1 vanilija šećer
  • 125 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • po potrebi nekoliko žlica hladne vode

Frangipane:

  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 75 g šećera
  • 2 jaja
  • 75 g mljevenih badema
  • ribana korica 1 naranče ili limuna
  • + oko 500 g šljiva (malo soka od limuna)
  • + šećer i malo cimeta za posipanje

Upute:

Brašno, sol, šećere i koricu limuna pomiješajte – njima dodajte hladan maslac narezan na kockice. Utrljajte maslac u brašno nalik na mrvice ili pjeskovitu smjesu. Tome dodajte jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povežite u glatko tijesto, a ako nije do kraja kompaktno, dodajte malo hladne vode. Tijesto nemojte predugo mijesiti kako se ne bi razvio gluten i kako tijesto ne bi bilo žilavo.

Za frangipane, maslac i šećer pjenasto izmiješajte, mikserom ili pjenjačom. Njima umiješajte jaja, a zatim dodajte i koricu naranče ili limuna i mljevene bademe te sve dobro promiješajte.

Šljive operite, prepolovite i odvojite od koštice. Manje šljive ostavite prepolovljene, a veće možete izrezati na četvrtine. Prelijte ih s malo svježe cijeđenog soka limuna.

Slaganje:

* Pećnicu zagrijte na 180°C.

Dobro povezano tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, u oblik što sličniji krugu na debljinu oko 5 mm. Sve skupa premjestite na lim za pečenje.

U sredinu tijesta uspite nadjev i ravnomjerno ga raširite, ali ostavite do 3 cm ruba tijesta bez nadjeva. Zatim složite izrezane šljive u krug pa cijelu galettu pospite s malo šećera i cimeta.

Slobodne rubove preklopite preko nadjeva i formirajte paketić.

Pecite oko 35 minuta tj. dok galetta ne dobije lijepu boju. Poslužite toplo ili hladno. Uz dodatak sladoleda.

Foto: Marija Laća

0