Foodoris: Sirove karamel pločice sa zdravim sastojcima

Ovaj recept će vas oduševiti jer je super ukusan i jednostavan za napraviti. I, što je super, ne trebate paliti pećnicu za njega. Trebat će vam manje od 30 minuta da napravite karamel pločice. Super je i što ne sadrži bijeli šećer, brašno, jaja… ”Biskvitni” dio je napravljen s bademovim brašnom, karamel sloj s maslacem od indijskih oraščića te je na vrhu domaća čokolada. Možete preskočiti pripremu vlastite čokolade i samo otopiti tamnu čokoladu s malo kokosovog ulja. 

Obožavam maslac od indijskih oraščića za karamelu jer nema jaki okus kao bademov ili kikiriki maslac, ali slobodno stavite maslac od orašida koji najviše volite. 

Recept za sirove karamel pločice

Sastojci za podlogu:

* 2 šalica bademovog brašna

* 1/4 šalice kokosovog ulja

* 3 žlice javorovog sirupa

* prstohvat soli

Sastojci za karamelu:

* 1 šalica maslaca od indijskih oraščića (neslani)

* 1/4 šalice kokosovog ulja

* 2/3 šalice javorovog sirupa

* 1 žličica ekstrakta vanilije

* prstohvat soli

Sastojci za čokoladu:

* 1/2 šalice kakao maslaca (žetoni)

* 1 žlica javorovog sirupa

* 1 žličica ekstrakta vanilije

* prstohvat soli

* 1/2 šalice kakao praha

Ako želite preskočiti pripremu vlastite čokolade, trebat će vam 150 g tamne čokolade i 3 žlice kokosovog ulja.. 

Priprema:

1. U zdjeli pomiješaj sve sastojke za podlogu dok se skroz ne povežu. Prebaciti u silikonski kalup i ravnomjerno utisnuti. Ako nemate silikonski kalup, staviti papir za pečenje. 

2. Pomiješati sve sastojke za karamel sloj dok ne dobijete kremasti karamel bez komadića. Prebaciti na podlogu i ravnomjerno rasporediti. 

3. Otopiti na pari kakao maslac, dodati javorov sirup, vaniliju i sol. Pomiješati dok se ne povežu te dodati kakao prah, postepeno, dok ne dobijete gustu čokoladu. Ako ne radite svoju čokoladu, otopite čokoladu s kokosovim uljem. Pokriti karamelu s pripremljenom čokoladom, poravnati i staviti u zamrzivač na nekoliko sati da se stisne. Kada se stisnulo, toplim nožem rezati pločice. Najbolje je držati pločice u zamrzivaču i vaditi po potrebi, vrlo brzo omekšaju. 

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Doris Valković

0