Culinary Postcards: Gazpacho – osvježavajuća juha od rajčice

Ova osvježavajuća juha od rajčice najbrže je i najbolje rješenje za ljetni obrok bez kuhanja. Sve što trebate napraviti je oprati povrće i narezati ga na manje komade pa sve ubaciti u blender, smiksati i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi prije posluživanja. Tako ohlađena, juha savršeno krijepi uslijed vrućeg i sparnog vremena.

Iako prema izvornom španjolskom receptu u juhu ide i kruh, njega sam izostavila jer ovako pripremljena juha ima još intenzivniji i bolji okus. A ako baš ne možete odoljeti, kockice kruha možete prepeći na tavici na maslinovom ulju pa ih tako hrskave posuti po gazpachu.

Sastojci:

  • 3 veće rajčice, idealno sorte „volovsko srce“ (oko 550g očišćene)
  • 1 manji salatni krastavac (100g)
  • ½ rog (ili druge vrste) paprike (50g)
  • ½ glavice crvenog luka (40g)
  • 1 veći režanj češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 80 -100 ml vode (ovisno o vrsti rajčice i željenoj gustoći juhe)
  • sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu

Priprema:

Operite povrće i narežite ga na manje komade. Sve ubaciti u blender i smiksajte. Ostavite u frižideru da se dobro ohladi prije posluživanja.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić (Culinary Postcards)

0