Culinary Postcards: Čokoladni tart s trešnjama za nedjeljno popodne

Ususret sezoni trešanja donosim vam ovaj dekadentni čokoladni desert – s trešnjama – jer kombinacija je nepogrešiva!

Da vam malo bolje približim o čemu je riječ kod ovog tarta: podloga je hrskava i pod zubom malo mrvičasta zbog čega podsjeća na čokoladni keks. Na nju dolazi bogati nadjev od trešanja koje moramo prokuhati s malo šećera da postanu još slasnije i da pojačamo njihovu aromu i na kraju sve završavamo sa svilenkastim kremastim pudingom od tamne čokolade (naravno, ne onim iz vrećice!). Sve te divote spajaju se u ovom bezglutenskom, čokoladnom tartu koji ćete ipak morati isprobati za potpuni doživljaj.

S ovim tartom nećete pogriješiti kod ljubitelja čokolade, a ako vam trešnje nisu dostupne ili ih ne volite, bazu možete premazati s debljim slojem marmelade po želji. Počastite se za vikend, pripremite ga za goste, a nećete pogriješiti ni ako ga pripremite za posebne prilike.

Ako su vam neke od namirnica koje se koriste u pripremi ovog deserta “egzotične”, odnosno niste se s njima susretali, nemojte se obeshrabriti -agar agar je biljna zamjena za želatinu, a tapioka škrob možete zamijeniti bilo kojim drugim škrobom (gustinom).

Čokoladni tart s trešnjama

Napomene:

  • Recept je veganski i bez glutena. Navedene količine su za kalup promjera 18cm, ali možete koristiti i nešto veći – u tom slučaju će ispasti nešto niži i izgledat će bliže pravom tartu.
  • 1 šalica – 1 cup u receptu je mjera za 240ml; ako nemate priručne šalice, vodite se mjerama u gramima

Sastojci:

Za podlogu

  • 2/3 šalice (80g) zobenih pahuljica
  • 1/3 šalice (45g) badema
  • 2 žlice (20g) kakaa
  • 110g očišćenih datulja (ako su suhe, prije ih namočite u toploj vodi na 15ak min)
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 2 žlice vode (ili biljnog mlijeka)

Za nadjev od trešanja

  • 2 šalice (300g) očišćenih trešanja
  • ¼ šalice (60ml) vode
  • 2 žlice brezinog (ili drugog nerafiniranog) šećera
  • 1 vrhom puna žlica chia sjemenki

Za puding od tamne čokolade

  • 100g tamne čokolade (min. 70% kakao udjela)
  • 400ml punomasnog kokosovog mlijeka
  • prstohvat soli
  • 100ml vode
  • 4g agar agara
  • 2 žličice (5g) tapioka škroba

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 170C i obložite kalup za tortu/tart s papirom za pečenje.
  • U blender stavite zobene, bademe i datulje i pulsirajte nekoliko puta dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte kakao, kokosovo ulje i vodu i blendajte još kratko dok se tijesto ne sjedini (u kuglu).
  • Istresite dobivenu smjesu u kalup i ravnomjerno rasporedite, a rubove ostavite povišenima, oko 2 cm.
  • Pecite podlogu “na slijepo” 10 minuta (po želji koristeći suhi grah da se tijesto ne napuhne), izvadite i ostavite da se ohladi.
  • U međuvremenu, stavite trešnje, šećer i vodu u lonac i kuhajte na laganoj vatri 12-15 min. U to umiješajte chia sjemenke i ostavite da odstoji najmanje 5 minuta. Ovaj nadjev možete napraviti i unaprijed kako biste uštedjeli vrijeme
  • Rasporedite nadjev od trešanja ravnomjerno na koru i lagano ga pritisnite.
  • Sada stavite čokoladu na parnu kupelj i pustite da se potpuno otopi (držite plamen na laganom), povremeno miješajući.
  • Ulijte kokosovo mlijeko u lonac, dodajte sol i zagrijte na laganoj vatri. Kad se čokolada potpuno otopila dodajte ju u lonac s kokosovim mlijekom i dobro promiješajte.
  • Agar agar i tapioku pomiješajte s vodom u manjoj zdjelici pa polako dodajte u lonac, miješajući da ne ostanu grudice. Kad proključa, kuhajte 3-4 minute, miješajući.
  • Čokoladni puding prelijte preko trešanja i ostavite da se ohladi prije nego što tart prebacite u frižider. Držite ga u frižideru minimalno 4 sata prije posluživanja.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić

1