Od slatkoga slađe: Čoko madeleines kolačići koji nas podsjećaju na ljeto

Iako jako volim jesen i jesenske boje, želim još malo uživati u ružičastom. Želim se prisjećati ljeta i godišnjeg odmora. A ovi kolačići malo podsjećaju na školjkice, zar ne?

Duga će nam biti jesen kad ćemo moći uživati u bundevama, jabukama i kestenima!

Čoko madeleines su ukusni i sočni kolačići koje je najbolje poslužiti isti dan. To su francuski kolačići koji se poslužuju uz čaj ili kavu. Brzo pripremite čaj i kolačiće te uživajte u okusima!

Sastojci:

Za čoko madeleines:

(15 – 18 madeleines)

  • 80 g maslaca
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • 25 g kakaa
  • prstohvat soli
  • 30 g mljevenih badema
  • 1 žličica arome vanilije
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 50 g vrhnja za kuhanje

Za premazivanje kalupa:

  • 1 – 2 žlice maslaca

Za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 4 žlice ulja

Postupak:

  • Metalne kalupe za madeleines premazati otopljenim maslacem i staviti u zamrzivač na 5 minuta. Ponoviti postupak. Silikonske kalupe nije potrebno premazivati.
  • Maslac otopiti i ostaviti sa strane.
  • Jaja i šećer mutiti dok smjesa ne postane svijetla. Dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao, lagano umutiti te dodati suhe preostale sastojke. Umiješati s vrhnjem za kuhanje da nema grudica. Dodati prohlađeni maslac i umiješati.
  • Kalupe napuniti pripremljenom smjesom (napuniti ¾ kalupa) i staviti u hladnjak na 45 minuta.
  • Madeleines peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C  oko 12 minuta. Izvaditi ih iz kalupa i ohladiti.
  • Za čokoladnu glazuru čokoladu i ulje otopiti na pari. Prohladiti. U kalupe za madeleines uliti po jednu žlicu glazure i lagano utisnuti kolačiće.
  • Staviti u hladnjak na 30 minuta te izvaditi kolačiće iz kalupa. Poslužiti uz čaj ili kavu.

*Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Od slatkoga slađe

0