Bite It Quick: Browniesi s karamelom i podlogom od pereca su savršena slatko-slana kombinacija

Da podignemo brownies na višu razinu – predstavljam vam savršenu slatko-slanu kombinaciju – Brownies s karamelom i podlogom od pereca! Tri sloja koja se savršeno povezuju, slatko-slana podloga od pereca, sočni brownies s komadićima tamne i mliječne čokolade i prefini karamel na vrhu. I meni neizostavna krupna sol posipana po karamelu. Ima li što bolje?

Browniesi su definitivno jedan od mojih najdražih slastica – puni čokolade (za čokoljupce poput mene, a pretpostavljam i većinu vas), jednostavni i gotovi unutar 45 minuta. Doduše, za ove je potrebno malo više vremena za pripremu, a najgori dio je čekanje da se u potpunosti ohlade i da se karamel malo stvrdne. Ali vjerujte mi na riječ, svaka minuta čekanja je opravdana!

Sastojci:

Podloga od pereca:

  • 100 grama pereca
  • 30 grama šećera
  • 80 grama maslaca

Brownies:

  • 120 grama maslaca
  • 200 grama tamne čokolade, min 60% kakaa
  • 100 grama šećera
  • 100 grama smeđeg šećera (ja koristim svijetli muscovado)
  • 3 velika jaja, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta/arome vanilije
  • 15 grama prosijanog kakao praha 
  • 80 grama glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • po želji: 50 grama nasjeckane tamne čokolade i 50 grama nasjeckane mliječne čokolade

Karamel:

  • 200 grama šećera
  • 90 grama maslaca, izrezanog na komadiće
  • 80 grama vrhnja za šlag (ja uvijek koristim ono s mliječnom mašću)

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite pekač veličine 20×20 cm papirom za pečenje, tako da vam visi sa svih strana, da lakše izvadite brownies. Stavite sa strane.
  • Za podlogu, sameljiti perece u multipraktiku, mlincu za orahe ili ih stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i istucite valjkom da ih zdrobite.
  • U zdjeli pomiješajte mrvice pereca, šećer i rastopljeni maslac dok se sve ne sjedini. Prebacite smjesu u pripremljeni pekač i pritisnite ju dlanom ili donjim dijelom ravne šalice/čaše po dnu pekača. Stavite pekač u hladnjak.
  • Za brownies, rastopite maslac u manjem loncu, maknite s vatre i dodajte 200 grama nasjeckane tamne čokolade. Miješajte dok se ne otopi i smjesa bude potpuno glatka. Ostavite da se ohladi.
  • U zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, kakao prah i sol. Stavite sa strane.
  • Električnim mikserom na najvećoj brzini umutite jaja, oba šećera i vaniliju 5 minuta dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta. Ulijte ohlađenu čokoladnu smjesu i miksajte 1 minutu.
  • Pomoću špatule ili kuhače umiješajte suhe sastojke dok se ne sjedine Ako koristite, umješajte nasjeckanu čokoladu. Nemojte previše izmiješati. Smjesa će biti vrlo gusta. Izvadite pekač iz hladnjaka i izlijte smjesu preko podloge od pereca.
  • Pecite oko 25 minuta (pečenje može trajati 20-30 minuta, ovisno o vašoj pećnici) ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe s nekoliko vlažnih mrvica (ali ne i mokre smjese). Ostavite da se malo ohladi dok ne napravite karamel.
  • Za karamel, zagrijavajte šećer u srednje velikom loncu, uz stalno miješanje kuhačom. Šećer će se prvo zgrudati, ali s vremenom će se potpuno rastopiti. Nakon što se šećer potpuno rastopi, odmah dodajte maslac i pjenjačom umutite dok se ne sjedini. Budite oprezni jer će smjesa naglo početi kipjeti i stvorit će se mjehurići. Karamel miješajte dok se maslac potpuno ne rastopi. Polako ulijte vrhnje za šlag i miješajte dok se sve ne sjedini. Pustite da smjesa vrije 1-2 minute, uz stalno miješanje.
  • Ohladite oko 5 minuta, a zatim prelijte u ravnomjernom sloju preko browniesa.
  • Brownies ohladiti u potpunosti, 6-7 sati, najbolje preko noći, prije rezanja i posluživanja. Po želji pospite s malo krupne soli.

Nekoliko savjeta:

  • Pobrinite se da svi vaši sastojci sobne temperature, što omogućava bolji rezultat.
  • Nisu sve pećnice iste. Prilagodite vrijeme pečenja prema vašoj pećnici.
  • Nemojte ih prepeći. Najbolja metoda za određivanje vremena kada su browniesi gotovi je čačkalicom. Čačkalica umetnuta u sredinu kolača treba izaći s vlažnim mrvicama, a ne čista. Počnite s provjerom na 20 minuta.

Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Mihaela Kozarić Šebrek (Bite It Quick)

2