Bite It Quick: Mini pite od borovnica koje ćete obožavati

Veliki sam ljubitelj mini deserata, pogotovo onih za koje mi nije potrebna vilica, a kada taj mini desert uključuje jedno od mojeg najdražeg voća – borovnica, teško mu je odoljeti. Ne lažem kada vam kažem, da od dva puta kada sam radila ove mini pite, polovicu sam pojela sama.

Ove pite imaju savršeno prhko tijesto (zahvaljujući kiselom vrhnju koje je unutra), preukusan nadjev od borovnica i limuna, a bonus je to što vam ne treba vilica, a čak niti tanjur da ih poslužite. Brzo su gotove, laganije za napraviti od klasične „američke“ pite od borovnica, a okus im je isti, mogu reći čak i bolji jer mi se više sviđa ovaj omjer tijesta i nadjeva.

Sastojci:

Tijesto:

  • 300 grama glatkog brašna (+ još ako je potrebno)
  • 30 grama šećera
  • 1 žličica soli (4 grama)
  • 240 grama maslaca, narezanog na kockice
  • 130-150 grama kiselog vrhnja
  • 1 manje jaje, razmučeno za premaz + šećer za posip (ja koristim Demerara)

Nadjev:

  • 300 grama borovnica (svježih ili smrznutih)
  • 100 grama šećera
  • 15 grama gustina
  • 1 žličica sitno ribane limunove korice
  • 1 žlica svježe cjeđenog limunovog soka

Postupak:

Za tijesto, u zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i trljajte ga prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte 130 grama kiselog vrhnja i izmiješajte vilicom dok se brašno ne navlaži (ako vam se čini da je presuho dadajte još kiselog vrhnja, ali maksimalno još 20 grama). Prebacite tijesto na lagano pobrašnjelu radnu površinu i mijeste dok ne dobijete glatku i mekanu kuglu (ne previše ljepljivo – teksture tipa glinamola, tj. play-doha.). Razdijelite na dva dijela, svaki dio stisnite u disk debljine oko 2 cm, dobro zagladite rubove (tako će vam tijesto manje pucati prilikom valjanja)  i zamotajte u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.

Za nadjev, borovnice, šećer, gustin, limun sok i limunovu koricu izmješajte u manjem loncu i kuhajte oko 5 minuta (nešto duže ako koristite smrznute borovnice), dok se šećer ne rastopi i nadjev malo zgusne. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu (stavite u hladnjak za brže hlađenje).

Pećnicu zagrijte na 200°C. Lim prekrijte papirom za pečenje.
Izvadite jedan dio tijesta iz hladnjaka i ostavite ga da odstoji oko 10 minuta, lakše ćete ga razvaljati.

Izvadite ga iz folije i stavite na pobrašnjelu radnu površinu. Pobrašnite gornji dio tijesta i valjak, i razvaljajte ga na debljinu oko 4 mm. Ako vam rubovi pucaju, spojite ga prstima i dalje valjajte. Čašom ili kalupom (ja sam koristila kalup od 9 cm), izrežite krugove. Ostat će vam tijesta, koje slobodno opet povežete, lagano izmjesite i razvaljajte (ali to možete maksimalno jednom, u suprotnom, od previše mješanja i brašna tijesto će biti pretvrdo). Od svakog komada tijesta ja sam dobila 14 krugova.
Na polovicu krugova tijesta stavite oko 2-3 žličice nadjeva (manje ako su vam krugovi manji), vodom lagano prstima navlažite rubove, poklopite s drugim krugom, pa pomoću vilice dobro spojite rubove. Svaku pitu lagano nožićem zarežite po vrhu, premažite razmučenim jajetom i pospite šećerom. 

Pecite oko 20 minuta (ovisno o pećnici i veličini same pite), tj. do zlatno-smeđe boje. Sokovi od nadjeva će vam vjerojatno malo iscuriti van, ako vrh pite prejako razrežete, ali to je u redu. Postupak ponovite s drugim dijelom tijesta i ostatkom nadjeva.

Poslužite toplo (s kuglicom sladoleda od vanilije) ili hladno.

Savjeti:

  • Ja koristim isključivo kiselo vrhnje od 25% mliječne masti i svaki puta kada radim tijesto, stavim maksimalnih 150 grama kiselog vrhnja. Ako koristite vrhnje s manje masnoće, trebat će vam ga manje, pa započnite sa 130 grama i dodajte još ako je potrebno. Isto tako, ako vam se čini da je tijesto preljepljivo, dodajte još malo brašna. Tijesto je jako zahvalno (i kada se ispeće, savršeno prhko), i neće biti pretvrdo, ako ga malo i jače izmijesite.
  • Ja kada zamotam tijesto u plastičnu foliju, uzmem valjak i razvaljam ga tako da se tijesto i njegovi rubovi u potpunosti zaglade.
  • Tijesto možete napraviti do maksimalno 3 dana u naprijed i čuvati ga u hladnjaku.
  • Nadjev možete napraviti i dan ranije.
  • Pite manjeg promjera peći će se kraće.

Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Mihaela Kozarić Šebrek (Bite It Quick)

0