Jedan od najljepših hotela na Mediteranu

Jedan od najljepših hotela na Mediteranu

hotel puro (10)

Hotel Puro nalazi se u povijesnom centru Palma de Mallorce smještene na španjolskim Balearskim otocima, a osim vrlo privlačnim izgledom, ističe se posebnim konceptom i pričom. 

 Sobe sa skulpturalnim kadama…

hotel puro (12)

Budući da je oblik hotela tlocrtno prilagođen zgradama koje ga okružuju, rezultirao je vrlo neobičnim rasporedom. Arhitekti iz svjetski poznatog OHLAB studija odlučili su to okrenuti u svoju korist te prilikom obnove hotela svaku sobu urediti drugačije od druge, u smislu rasporeda i raznih praktičnih rješenja.

Ipak, glavni koncept zajednički je svakoj od sveukupno 22 različite sobe, a ističe se po preciznom odabiru prirodnih i lokalnih materijala koji naglašavaju posebnost Mediteranskog duha i okruženja. Uz to, zajednička je i ideja kupaonice kao prostora namijenjenog odmoru i užitku što se posebno očituje u njihovoj većoj kvadraturi te prostranim, skulpturalnim kadama koje su smještene u sredini dnevnog boravka te tako ravnopravne bilo kojem komadu namještaja. Još jednu zanimljivost nalazimo na zidovima soba – umjetnik Pedro Oliver osmislio je posebne murale, rađene isključivo za ovu primjenu, poput kružnih motiva koji podsjećaju na presjek debla u kojem se vidi svaki zasebni god.

hotel puro (6)

Hotel Puro zamišljen je kao urbana oaza, istovremeno kozmopolitska i tradicionalna, budući da korijene vuče iz stare Palma de Mallorce. Jednostavna paleta prirodnih materijala čini prepoznatljivu konstantu kroz cijeli projekt: hrastovina, cementni umivaonici i kupaonski zidovi te obnovljeni zidovi od kamena mares – tradicionalnog materijala koji se koristio u povijesnoj arhitekturi ovog grada. Zatim, kao zanimljiv detalj nalazimo užad od prirodne konoplje, razne tkanine od pamuka ili lana od kojih su mnoge dizajnirane od strane OHLAB studija te, naravno, proizvedene lokalno. Arhitekti su se odlučili i oživjeti jedno od povijesnih obilježja ovog hotela – drvena ‘mandala’ vrata.

hotel puro (9)

Većina namještaja posebno je dizajnirana za ovaj hotel, uključujući krevete sa specifičnim drvenim uzglavljima i klupama, dok je sve popraćeno jednostavnim i čistim linijama kako bi se stvorilo nenametljivo okruženje i opuštajuća atmosfera. Važno je spomenuti i seriju namještaja od ormara, stolova i komoda s detaljima od bronce koji su inspirirani tradicionalnim metalnim kolicima koja su zaposlenici hotela nekad koristili za prenošenje prtljage.

Velik broj dobro promišljenih detalja koji su povezani s povijesnom pričom grada i samog hotela čine ovaj hotel zbilja originalnim mjestom. Činjenica da su svi komadi lokalno proizvedeni obogaćuje narativ hotela kako bi se današnjem zahtjevnom turistu pružila visoka razina autohtonosti koja omogućuje maksimalno prožimanje u karakter posjećenog grada.

hotel puro (11)

hotel puro (7)

hotel puro (4)

hotel puro (2)

hotel puro (1)

hotel puro (13)

Foto: José Hevia

Učitati još
Zatvori