Jedan tren je dovoljan da opet dođe ljubav koju niste očekivali

Jedan tren je dovoljan da opet dođe
ljubav koju niste očekivali

Sjećate li se možda sjajnog ljubića Hitch iz davne 2005., i Hitchovih riječi koje je uputio Sari dok joj je spremao večeru?

Sara: Čemu ćemo nazdraviti?

Hitch: Nikada nemoj lagati, krasti, varati ili piti. Ali ako moraš lagati, laži u zagrljaju onog kog voliš. Ako moraš krasti, kradi od loše firme. Ako moraš varati, prevari smrt. I ako moraš piti, pij za trenutke koji ti oduzimaju dah.

Upravo iste riječi mi je uputio, dok smo smišljali čemu još nazdraviti te večeri i smijali se svemu što nam se u njoj izdešavalo. Sjedili smo u kafiću na obali, gledali u more i nebo nakon kiše koja je pljuštala gotovo cijelu večer od kada smo se našli. Bilo je prekrasno toplo usprkos munjama i kiši, a Svemir se ovoga puta baš pobrinuo kako bi sve oko nas bilo što romantičnije.

Lica nam je obasjavala svijeća sa stola, jer još uvijek nije došla struja, koja je zbog nevremena nestala još nekoliko sati prije, i dok me držao za ruku, milovao pogledom i spontanim riječima, tako iskreno i tako iz srca, bujica osjećaja, gotovo nestvarnih, govorila je više od riječi koje su polako dopirale do mene. Da li je doista moguće, tako jednostavno i tako lako? Leptirići u trbuhu i sve ono što probude, za što sam mislila da više neće biti moguće osjetiti, a ti cijelim svojim bićem vjeruješ da ono što ti se trenutno događa u životu zaslužuješ i da je konačno došao tvoj trenutak sreće i bezuvjetne ljubavi.

Naučiš biti sam…

Već dugo prije tog, naučila sam biti sama, nisam željela, nisam mislila da ću morati, ali u jednom trenutku u životu dogodi se taj preokret i uvidiš da je to jedini način za krenuti, možda ispočetka. A možda samo krenuti jer ti se čini da sve stoji i ti zajedno s tim svim. Pokupiš ono što je ostalo od tebe nakon svih valova i brodoloma, i naučiš plivati u oluji tražeći kopno koje se dugo nije vidjelo na vidiku. I kad pomislis da je svemu kraj, odjednom ugledaš svjetlo i shvatiš da u stvari sve tek počinje.

Ništa se ne događa preko noći i ne postoji taj čarobni štapić, kao niti dobra vila koja će napraviti promjenu u jednom trenu. No postoji, ono nešto, što dolazi iznutra, ona želja, volja, snaga ili kako god se to nazvalo, što ti ne da da odustaneš, što te tjera naprijed, što ti šapne kad otvoriš oči da još imaš razloga za ustati, boriti se, dati, primiti, voljeti, smijati se.

Nakon svega, kad posložiš sebe, kada u sebi pronađeš način da izraziš ono najbolje zbog čega si došao na ovaj svijet, kada spoznaš da postoji viši razlog za sve, i da je život doista lakoća postojanja bez obzira kako se težak, nemoguć i beznadan činio, pa čak i bez obzira koliko dugo je bio takav, dolazi nagrada. Za sve ono što si činio dobro u životu, za sve ono što si dao bez očekivanja, za sve ono što si uložio i za sve ono u što si vjerovao kada nitko drugi nije bio tu da vjeruje s tobom i u tebe.

Kad posložiš sebe i sve oko sebe, ljubav dolazi

I pojavi se ta neka duša, koja te dotakne na jedan drugačiji način, i onda nakon dugo vremena osjetiš da možeš ponovno voljeti, razumjeti, prihvatiti i dati dio sebe. Baš kada sam naučila i postala spremna, živjeti život u svoj njegovoj punini, bez potrebe da mi netko drugi pruži i da sve ono bez čega prije ne bih mogla živjeti i za što sam nekad mislila da je jedino tako moguće.

Sjećam se kako sam mu rekla napisat ću novi blog o tebi, a on se na to našalio; “Ti ćeš kao Carrie iz serije Sex i grad pisati o nama članak.” Baš sam se nasmijala i rekla pa da, zašto svi oni, koji se osjećaju izgubljeno nakog svih tužnih priča u svojim životima ne bi pročitali nešto što će ih potaknuti da ne odustanu od sebe i da ne prestanu vjerovati u ljubav, bez obzira koliko im se činilo nemogućim i nestvarnim.

Ako možda još niste pogledali Hitcha, svakako bi trebali, jer šalje jednu divnu poruku – da ljubav ne poznaje granice, da vjerujete u svoje snove, da govorite iz srca i da se za onog do kog vam je stalo ne trebate prestati boriti pa makar ispali smiješni i “djetinjasti”, jer ljubav uvijek pronađe put, i onda kada mislite da je to nemoguće.

lakoca-zivljenja.hr
info@lakoca-zivljenja.hr

Foto: Pablo HeimplatzToa HeftibaJason BriscoeIndia Tupy/Unsplash

Učitati još
Zatvori