Janjolinka: Hrskave kiflice s lješnjacima i bademima

U našoj se obitelji pred Božić pripremaju ovakvi kolačići na veliko, ali doslovno.

Mama sastavi popis i onda se rade po dvije, nekad i tri smjese. U mlađim danima mi je to bilo previše, a sad kad te iste kolačiće volim podijeliti sa svim dragim mi ljudima jasno mi je zašto je to bilo tako.

Slične kiflice su se na tom popisu nalazile proteklih dvadesetak godina i jako ih volimo, ali smo ove godine pripremu malo pojednostavile.

Bjelanjci se ovdje neće tuči na pari što je bio slučaj s prijašnjim receptom.

Ovo je vrijeme kad malo zažmirim na količine šećera u desertu, ali ovdje mora ostati takva jer bi narušila recept. 

Super je što se s ovim receptom možete poigrati tako da umjesto lješnjaka i badema možete koristiti samo lješnjake ili oboje zamijeniti orasima.

Sastojci:

  • 4 bjelanjka (jaje srednje veličine)
  • 300 g šećera
  • 200 g mljevenih lješnjaka
  • 200 g mljevenih badema
  • 1 žlica soka od limuna

Za valjanje:

  • 150 g sjeckanih lješnjaka
  • 150 g mljevenih badema

Priprema:

Umutiti bjelanjke u čvrsti snijeg pa postepeno dodavati šećer.

Miksati da bude fina masa. Dodati sok limuna.

Mljevene lješnjake i bademe dodavati postepeno uz lagano miješanje špatulom.

Žličicom vaditi željenu količinu i valjati u mješavinu sjeckanih lješnjaka i mljevenih badema te oblikovati u potkovice/kiflice.

Peći na 100°C 45 minuta

Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Janja Benić

0