Culinary Postcards: Bijele kokos kuglice su simbol Božića

Mali dašak zimske čarolije za Božić na vaše će stolove sigurno donijeti i ove bijele kokos kuglice. Vrlo su jednostavne za napraviti (nema pečenja!), i za njih će vam trebati samo par sastojaka, a oduševiti će sve ljubitelje kokosa!

S obzirom da za ove kuglice koristim kokosovo vrhnje, jako jako su kremaste, a još uz dodatak badema okusom neodoljivo podsjećaju na popularne Rafaello kuglice. Kako bi recept ispao što vjerodostojnije originalu, predlažem da pročitate i napomene za tekst označen sa zvjezdicom (*). Recept je veganski i bez glutena.

Sastojci za 15 manjih kuglica:

½ cup (60g) bademovog brašna

1 ½ cup (140g) kokos mrvica + još par žlica za uvaljati kuglice

80ml javorovog sirupa*

prstohvat soli

40ml kokosovog vrhnja**

malo ekstrakta vanilije po želji

15 badema, blanširanih

Napomene:

*ukoliko vam javorov sirup nije dostupan, zamijenite ga s agavinim ili rižinim, no s obzirom da svi ti sirupi imaju različitu slatkoću i teksturu, okus će varirati a možda ćete morati i malo prilagoditi količinu suhih sastojaka

** kokosovo vrhnje možete kupiti, a možete ga i dobiti iz punomasnog kokosovog mlijeka tako da konzervu stavite preko noći u frižider i otvorite ju bez mućkanja – taj sloj koji se izdvojio na vrhu je kokosovo vrhnje

Priprema:

1. U multipraktik (ili manju posudu blendera) ubacite bademovo brašno, kokos mrvice, javorov sirup, sol, kokosovo vrhnje i malo ekstrakta vanilije po želji.

2. Blendajte dok se svi sastojci ne usitne i povežu u kremastu smjesu.

3. Na tanjurić pripremite bademe, a u drugu zdjelicu još kokosa za valjanje kuglica. – ako ćete bademe sami blanširati:  U manjem lončiću zakuhajte oko 300ml vode i čim provri ubacite bademe na pola minute – minutu. Izvadite ih, i još tako vrućima skinite kožicu.

4. Ruke malo navlažite s vodom pa žlicom uzimajte smjesu, raširite po dlanu, stavite badem i zarolajte u kuglicu. Ponovite dok ne potrošite smjesu.

5. Gotove kuglice dodatno uvaljajte u kokos mrvice i stavite u frižider na pola sata da očvrsnu.

Foto: Iva Savić

0