Indira Juratek: Mali vodič za ljetni self-care

Indira Juratek: Mali vodič za
ljetni self-care

Indira Juratek

Ljeto. Dugi vreli dani, tople noći, more, obilje plodova, mirisa i boja. Najčešće je ovo razdoblje kada idemo na duži godišnji odmor i želimo zaboraviti na sve obveze te napuniti baterije za ostatak godine pred nama. Rad na sebi je cjeloživotno putovanje pa je tako i svaki dan izbor i odluka da učinimo nešto dobro za sebe, čak i na godišnjem. S usvajanjem svakodnevne self-care prakse nećete iscrpljeno čekati trenutke koje si možete pokloniti za uživanje u prijeko potrebnom odmaku i odmoru od svakodnevnice i obveza, vrijeme za sebe, svoje hobije i slično, već ćete s vremenom uvidjeti da je baš svaki dan našeg života taj dana kada možemo učiniti nešto lijepo za sebe.

Većina ljudi će reći da s novim navikama započinje iza ljeta, nakon godišnjeg, s novim jesenskim početkom. Ja ću vas danas pokušati izazvati da ne čekate neka druga bolja vremena već da si upravo na godišnjem odmoru poklonite male rituale s kojima ćete si pokazati da ste si važni i da zaslužujte brinuti se za sebe na najljepši način. Pokušat ću vam skrenuti pozornost na neke stvari koje vam možda u potpunosti promiču, a toliko nam svojim nenametljivim postojanjem daju. Kada jednom ulovite osjećaj koji raste u vama kada napravite za sebe nešto lijepo, svjesno, kada zbilja otvorite oči, vidjet ćete koliko je život čudesan.

Vodič za ljetni self-care

Za ove ideje i prijedloge ne treba vam baš ništa osim mora i plaže pa makar na samo jedan vikend. Iako se čine kao sitnice zaista vam mogu pomoći da otkrijete onu moć sadašnjeg trenutka o kojoj se toliko priča. Kada jednom spoznate bivanje u sadašnjem trenutku razumjet ćete u čemu je njegova moć.

Vjerujem da vam je prva asocijacija na more samo more, morska voda. Svi smo nastali u vodi, prve mjesece svog postojanja plutali smo u maternici dok nismo bili spremni izaći na svjetlo dana. Vezanost za vodu duboko je u nama.

Posvetite nekoliko minuta boravka u moru svjesnom plivanju

… u kojem ćete pratiti i pokret i dah. Obratite pozornost na pokretanje svojih ruku, nogu, zaronite. More nam omogućava da se pokrećemo u raznim smjerovima koje na kopnu ne možemo izvesti. U moru možemo plutati, lebdjeti, okretati se… Možemo osjetiti slobodu! S tim osjećajem u sebi sagledajte svoj život i priznajte si što je to gdje se osjećate sputano, zarobljeno?

Boravak na plaži iskoristite za boso hodanje po pijesku, kamenu…

Postanite dijete na tren i potražite najljepši kamen koji ćete si pokloniti kao znak pažnje. Pohvalite se za nešto što ste u posljednje vrijeme dobro učinili, za lekciju koju ste naučili, za hrabrost da nekome kažete svoje osjećaje, za odlučnost da postavite osobne granice i zauzmete se za sebe. Ako ste na pješčanoj plaži igrajte se s pijeskom u rukama. Obratite pozornost na strukturu, na osjećaj na dlanovima, na način kako curi kroz prste. Želite li ući dublje u samospoznaju zamislite da je pijesak koji vam curi kroz dlanove pješčani sat vašeg života. Što biste odmah promijenili kada biste postali svjesni prolaznosti?

Potražite školjku.

Na većini plaža moguće ih je pronaći. Ako ste skloni ručnom radu napravite nešto od školjaka koje nađete, poput nakita ili ukrasa za dom. Zatvorene školjke su najčešće toliko čvrste da ih je nemoguće otvoriti. Razmislite o tome što je to za što se i sami toliko grčevito držite da mislite da je potrebno štiti neprobojnim zidinama. Sjetite se da je zatvaranje suprotno osnovnom načelu života – dijeljenju!

Ne zaboravite pogledati nebo.

Vjerojatno ćete uočiti pticu ili nekoliko njih. Pokušajte se zamisliti kao pticu koja leti iznad vas. Ispod nje je toliko mnogo mogućnosti iz ponude koju svi poznajemo kao život. Da možete odabrati bilo što ovog trena, a da to nemate – što bi to bilo? Što vas priječi u tome da to i učinite?

Potražite i Sunce.

Osjetite njegovu toplinu na svojoj koži. Dok uživate u kupanju u sunčevim zrakama probajte nabrojati 10 stvari koje volite, a koje ne bi postojale da nema naše sjajne zvijezde. Razmislite kome ste vi ta sjajna zvijezda i budite zahvalni na ljudima koje imate u svom „solarnom sustavu“. Izaberite sjajiti!

Nalazite li se na plaži na kojoj su borovi,…

poklonite si aromaterapiju, ali i zvukoterapiju. Poznato je da se eterično ulje bora koristi za otklanjanje mentalnog stresa. Duboko na nos udahnite miris borova i izdahnite na usta sve što vas tišti, muči i stresira. U borovima se najčešće nalaze i cvrčci. Poslušajte njihovu pjesmu, jer takvu zvukoterapiju ne smijete propustiti.

Nosite li hranu na plažu pa se pronađe koja lubenica, smokva ili breskva…

… obratite pozornost na to koliko je vremena trebalo plodu da sazrije i da bude savršeno za vaše nepce. U prirodi se ništa ne žuri, sve ima svoj savršeni tajming. Osvijestite da vrijeme u kojem sijemo nije isto vrijeme kao ono u kojem ubiremo plodove. Budite strpljivi i blagi prema sebi. I kako kaže H. Jackson Browne „Don’t be afraid to go out on a limb. That’s where the fruit is.“ 

Zalasci sunca su čarobni sami po sebi. Uživajte u vatrometu boja.

Svi volimo fotografirati zalaske i zabilježiti one najljepše. Probajte barem jednom ne spremati zalazak na fotografiju, već ga istinski doživjeti, ushićeno propustiti kroz sva svoja osjetila ljepotu nečeg toliko čarobnog. Razmislite zašto prihvaćate da će Sunce sutra opet izaći, a teško vam je prihvatiti da će se i vama dogoditi najljepše stvari koje možete zamisliti? 

Meditacija uz zvuk morskih valova …

…je jedna od najljepših koje si možete pokloniti. Znanstveno je dokazano da zvuk vode sadrži alfa valove, a upravo su ti valovi most iz aktivnih beta valova u opuštene theta i delta valove mozga. Dovoljno je 10-ak minuta smirenog i opuštenog bivanja pored mora da biste se potpuno opustili i pohranili u sebe mirnu i snažnu energiju ljetne energije na vrhuncu. Kada ponovno krene jesenska shema, imat ćete pun rezervoar dobre energije i pozitivnih vibracija. Uživajte!

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: Marina Ćosić, Pexels

Učitati još
Zatvori