Indira Juratek: Kako pronaći inspiraciju kada nas preplavi rutina?

Indira Juratek: Kako pronaći inspiraciju
kada nas preplavi rutina?

Indira Juratek

Nevjerojatno je lako upasti u rutinu. Naravno, ponekad ima prednosti od toga da imamo strukturiranu svakodnevnicu, ali u većoj skali živjeti život u rutini često se pretvori više u preživljavanje, izvršavanje obveza, utrku s vremenom i sve veće udaljavanje od sebe, onoga što nas veseli i inspirira.

Svaka promjena počinje sasvim malim pomakom, baš poput mijenjanja dnevne rutine. Promjena godišnjih doba je izvrsno vrijeme da usvojimo nove navike i svakodnevnicu okrenemo u nekom drugom smjeru, prema mjestu koje nas više veseli i više raduje, baš poput bezbrižnih dana na plaži ili toplini ljetnog sunca.

Svakoga od nas nešto drugo inspirira, motivira i budi u nama iskrice strasti pa nema univerzalnog recepta kao niti jednog seta smjernica koji će funkcionirati za svakoga. Međutim, iako se izvori nadahnuća razlikuju kod svakoga od nas, neki mali savjeti i simpatične novosti u svakodnevnici mogu vas približiti više sebi, gdje ćete mnogo jasnije i lakše uloviti svoj unutrašnji glas i lakše slijediti svoje srce. Evo nekoliko ideja.

Počnite s mini promjenama

To što je nešto maleno, ne znači da nema veliki utjecaj na naš život. Sjetite se samo jednog komarca u sobi ovih dana. Prvu mini promjenu možete uvesti u svoj život već sljedećeg jutra. Ako ste osoba koja po ustajanju ne pospremi krevet, uvedite pospremanje kreveta kao novi must have. Ne samo da ćete iz kaosa prostor odmah transformirati u red, već će to biti vaš prvi dnevni uspjeh. Kroz ostatak dana ići ćete nošeni energijom da vam stvari polaze za rukom.

Iako mnoge dnevne obveze ne možemo ignorirati, u njihovom izvršavanju probajte ići redom koji vas više nadahnjuje. Uzmite si par minuta za jednostavnu vježbu disanja kako biste se umirili i centrirali te lakše čuli unutrašnji glas. Je li vam lakše prvo odraditi 10-ak malih zadataka pa se onda uloviti u koštac s nečim ozbiljnijim ili riješiti nešto veliko pa onda manje, ovisi o tome kakav ste tip osobe, ali naučite poslušati sebe i svoje raspoloženje toga dana. Osobno uvijek riješim prvo sve sitnije s to-do liste, jer onda imam osjećaj kako sam već puno napravila, dala sam si nekoliko kvačica i ozbiljnijem zadatku se mogu opuštenije posvetiti, jer znam da mi nad glavom ne visi još niz drugih obveza. Znam da postoje neodgodive obveze, ali ponekad nismo u energiji nečega što smo zamislili obaviti taj dan. Možemo li to ipak prebaciti za dan kad ćemo više biti povezani sa zadatkom on će nam lakše ići i rezultati će biti bolji, a mi zadovoljniji. Potrudite se poslušati svoju intuiciju i ono što vam u tom trenutku odgovara, ali pazite da ne upadnete u petlju konstantnog odgađanja.

Zakoračite van zone udobnosti

Koliko god nam rutina zna biti naporna, dobro nam je poznata. Čak i kada se osoba osjeća zbilja iscrpljeno i u deficitu s energijom, inspiracijom i nadahnućem, često odbija napraviti i najmanju promjenu, pod izgovorom da nema energije, snage, da je pod stresom, da će i to proći… Ako ste jedna od tih osoba, probajte škicati kroz balon zone udobnosti tako što ćete na posao svaki dan ići drugim putem, promijenite šalicu iz koje pijete kavu, nabavite novu glazbu, odlučite se na vegansku prehranu tjedan dana, probajte neki novi oblik tjelovježbe ili sporta…

Osim što ćete razbiti rutinu, uspjeh u provođenju neke nove odluke, daje nam potvrdu da mi to možemo i da ćemo sigurno uspjeti i u većim idejama.

Ljeto nas dodatno podržava na ovom putu, jer s dolaskom godišnjih odmora najčešće mijenjamo mjesto boravka, obilazimo nova mjesta, upoznajemo nove ljude. Zašto ovog ljeta ne biste napravili nešto što nikada niste? Možda noćno kupanje u moru prepunom planktona koji svjetlucaju i otkrivaju vam čaroliju koju stvarate sami svojim pokretima.

Osjećaj nadahnuća je putovanje, a ne odredište

Živjeti nadahnut i inspirativan život je lakše reći nego učiniti. Budite blagi i nježni prema sebi, jer ovo je proces. Sve u prirodi ima svoje vrijeme pa tako i mi. Često je teško ukloniti iz života sve što nam čini rutinu s kojom nismo zadovoljni, ali budite svjesni da vas samo jedna odluka dijeli od sasvim drugačijeg života. Možda nemate mogućnosti niti hrabrosti dati otkaz na poslu koji vam je sve samo ne inspiracija, ali možete npr. odlučiti da više nećete odrađivati radne zadatke svojih kolega, da nećete posao nositi kući i slično. Osim toga, u slobodno vrijeme možete odvojiti pola sata da radite ono što vas inspirira i na taj način se povezivati sa svojom osobnom kreacijom.

Nemojte se obeshrabriti na tom putu. Mijenjanjem samo nekoliko manjih stvari postupno ćete uočiti kako se cijela priča promijenila i kako su se otvorili sasvim novi horizonti. Nikada ne znate što život donosi, ali uvijek možete naučiti slušati svoje unutrašnje procese i koračati kroz život vođeni svojom intuicijom.

Osvijestite da je osjećaj nadahnuća putovanje, a ne krajnje odredište te radite na razvijanju povjerenja u proces. Uvjerila sam se kad god sam imala hrabrosti skočiti u nepoznato da sam otkrila nepresušan izvor veselja. S povjerenjem da će se sve odviti najbolje za nas ne radimo više silne planove niti elaboriramo što, kako i zašto, već idemo opušteno kroz život slijedeći unutarnji glas. Vjerovati unutrašnjem glasu može biti zastrašujuće, ali u tome je cijela poanta. Pravi Život se događa s druge strane straha.

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: Marina Ćosić, Pexels

Učitati još
Zatvori