Hungry Mile: Prefino varivo u kojem će uživati cijela obitelj

Jesenski dani stvoreni su za kvalitetan comfort food, kao i variva koja će nas dobro zagrijati i okrijepiti u sezoni prehlada i raznih bolesti. Donosim vam recept za prefino varivo u kojem će uživati cijela obitelj i u kojem su glavne zvijezde leća, bundeva i gljive – namirnice koje smatramo kraljicama jeseni!

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 1 paprika
  • 250 g šampinjona
  • 400 g hokkaido ili butternut bundeve
  • 200 g zelene leće
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 1 manja konzerva slanutka
  • sol i papar
  • 1 žličica češnjaka u prahu ili vlasca
  • peršin

Priprema:

Šampinjone očistite i narežite na ploške. U većem loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite šampinjone kako bi dobili lijepu boju s obje strane. Ako je potrebno napravite ovo u nekoliko tura, ali nemojte pretrpati lonac jer se šampinjoni u tom slučaju neće karamelizirati već će se kuhati. Prepržene šampinjone izvadite iz lonca i odložite ih sa strane.

U lonac u kojem ste pržili šampinjone dodajte preostalu žlicu maslinovog ulja pa na njemu pirjajte na kockice narezane luk, papriku i mrkve. Pirjajte sve dugo, često miješajući, kako bi se povrće lijepo karameliziralo i omekšalo.

Dodajte očišćenu i na kockice narezanu bundevu te kratko pirjajte, začine sa soli i paprom. Dodajte opranu leću i češnjak u prahu pa sve zalijte rajčicom i vodom da prekrije sve. Kad zakuha, promiješajte, poklopite i kuhajte 25 minuta uz lagano krčkanje. Zadnjih 5 minuta kuhanja dodajte ocijeđen i dobro opran slanutak i od prije pripremljene gljive, po potrebi dodajte još vode.

Kad je kuhano provjerite okus i ako je potrebno doradite ga solju i paprom. Kuhano varivo posipajte sjeckanim peršinom i odmah poslužite.

Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Marija Laća

0