Foodoris: Osvojit će vas ova panna cotta torta s trešnjama u veganskoj verziji

Foodoris: Osvojit će vas ova panna cotta torta
s trešnjama u veganskoj verziji

Vjerojatno se pitate kako je moguće napraviti žele i panna cottu bez želatine, odnosno u veganskoj varijanti. Moguće je zahvaljujući ekstraktu crvenih morskih algi koje pretvaraju iz tekućeg u kruto stanje, a ime mu je agar agar. Vrlo je popularan u zemljama jugoistočne Azije, a dolazi u obliku praha i listića na naše tržište, ali i u čistoj varijanti i miješanoj s različitim dodacima. Što je skuplji prah, to je čišći. Agar agar je dakle veganska varijanta za želatinu. Osim svojih svojstava želiranja također obiluje vlaknima pa je pogodan i za mršavljenje. Jedna žličica praha (otprilike 2 g) ekvivalent je 5 listova želatine. Moja preporuka je imati agar agar kod kuće jer zbilja dobro dođe za kreme, razne deserte, zgušnjavanje jela i sl. Iako na prvu nije jeftina namirnica, svakako će vam potrajati.  

U nastavku je recept za vegansku panna cottu s trešnjama!

Sastojci:

Za podlogu:

  • 1 šalica blanširanih badema
  • ¼ šalice kokosovih pahuljica
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 2 žlice agavinog sirupa

Za žele od trešanja:

  • 2 šalice otkoštenih i prepolovljenih trešanja
  • ½ šalice vode
  • 2 žlice agavinog sirupa
  • 1 žličica agar agar-a u prahu (čisti)

Sastojci za panna cottu:

  • 2 šalice kokosovog mlijeka iz konzerve (punomasno)
  • 2 žlice agavinog sirupa
  • ½ žličice vanilije u prahu ili ekstrakta vanilije
  • 2 žličice agar agar-a u prahu

Priprema:

Pripremiti kalup (koristila sam promjer 20 cm), obložiti papirom za pečenje dno i nauljiti stranice kalupa. U multipraktiku/sjeckalici samljeti blanširane bademe i dodati preostale sastojke. Izmiksati još nekoliko trenutaka. Kada ste dobili mrvičastu smjesu koja se lijepi na dodir, prebaciti u kalup, ravnomjerno rasporediti i utisnuti. Staviti u hladnjak.

U posudu za kuhanje staviti otkoštene i prepolovljene trešnje, dodati vode i sirupa te kuhati 15-ak minuta na srednje jakoj vatri. U drugu posudu staviti kokosovo mlijeko iz konzerve (izmućkati konzerve prije otvaranja), agavin sirup, vaniliju i dvije žličice agar agar-a te kuhati pet minuta na laganoj vatri dok zakuha, uz neprestano miješanje. Zagasiti i pustiti da se malo ohladi.

Kada su se trešnje raskuhale, izmiksati u blenderu, procijediti kroz gusto sito te vratiti u posudu za kuhanje uz dodatak jedne žličice agar agar-a. Kuhati minutu uz neprestano miješanje. Zagasiti i pustiti da se malo ohladi.

U kalup preliti pola smjese za panna cottu te staviti u zamrzivač. Pričekati 10-ak minuta da se malo stisne. Za to vrijeme povremeno pomiješati preostali dio panna cotte i žele da se ne stvore grudice. Kada se dio panna cotte malo stisnuo u zamrzivaču, preliti ga smjesom od trešanja. Ponovno vratiti u zamrzivač i ponoviti prethodni postupak sa zadnjim dijelom panna cotte. Ako želite izbjeći ovo dvostruko čekanje, možete slagati panna cottu (cijelu smjesu), pričekati da se stisne, pa žele. I obrnuto.

Pustiti u hladnjaku da se stisne barem četiri sata. Izvaditi pažljivo iz kalupa i servirati ukrašeno svježim trešnjama, bademima, kokosom i bijelom čokoladom (po želji).

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Foodoris

Učitati još
Zatvori