Tonkina kužina: Osvježavajuća torta od breskve idealna za ljetne dane

Tonkina kužina: Osvježavajuća torta od
breskve idealna za ljetne dane

Ova torta od breskve i grčkog jogurta je osvježavajuća, kremasta i brzo gotova. Po meni idealna za ove ljetne vrućine.

Slobodno zamijenite voće, ja sam koristila breskve, ali jagode i maline također su dobra opcija.

Biskvit

(koristila sam kalup od 20 cm)

  • 60g omekšalog maslaca
  • 60g šećera
  • Pola paketa vanilin šećera
  • 2 jaja
  • 60g brašna
  • Pola žličice praška za pecivo
  • 10g gustina

Postupak:

  • Kratko miksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom
  • Dodajte jaja i dobro promiješajte.
  • Sada pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kukuruznim škrobom (gustinom) te dodajte smjesi od jaja uz lagano miksanje.
  • Dno kalupa obložite papirom za pečenje.
  • Stavite smjesu u kalup i pecite na 180 stupnjeva cca 20 minuta.
  • Pečeni kolac izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi.
  • Za to vrijeme radimo kremu.

Krema od grčkog jogurta

  • 4 lista želatine
  • 300g grčkog jogurta
  • 70g šećera
  • Pola vrećice vanilin šećera
  • Naribana korica limuna
  • 70ml limunovog soka
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 150g breskva (izrezanih na fetice)

Postupak:

  • Namočite listove želatine u hladnoj vodi.
  • Pjenjaćom izmiješajte jogurt sa šećerom, vanilin šećerom, koricom limuna i limunovim sokom.
  • Umutite vrhnje za šlag u šlag.
  • Stavite želatinu u zdjelicu i otopite. Otopljenoj želatini dodamo oko 4-5 žlica smjese jogurta. Promiješajte pjenjačom.
  • Pripremljenu želatinu dodamo jogurtu i špatulom sve izmiješamo.
  • Sada umiješajte šlag u smjesu od jogurta.
  • Uklonite kožicu s bresaka i narežite na fete.
  • Stavite biskvit na tanjur i stavite prsten za tortu oko biskvita.
  • Pokrijte biskvit kriškama breskve. Prelijte smjesom jogurta.
  • Tortu stavite na oko 30 minuta u hladnjak. A u međuvremenu napravimo pire od breskve za vrh.

Pire od breskve

  • 1 breskva
  • 1 list želatine

Postupak:

  • Namočite list želatine.
  • Ogulite kožicu s breskve i izrežite je na male komadiće, a zatim je zdrobite u pire.
  • Otopite želatinu u zdjelici (napisano vam je već gore u receptu) i pomiješajte s pireom od breskve.
  • Pire stavljamo na vrh torte.

Ukrasite po želji i dobar tek!

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Tonka Radić Čobanov

Učitati još
Zatvori